„A Nyugat Keleten” - Móricz és a Nyugat szerzői estje Miskolcon


A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Nemzeti Színház közös kamarakiállításra készül az Úri muri bemutatója kapcsán. A mostani szűk esztendőkben jelentős és bátor tettnek mondható, ha egy vidéki múzeum irodalomtörténeti kiállítással lép a nagyközönség elé: Miskolcon hosszú évek óta nem volt erre példa. A Herman Ottó Múzeum Történeti Osztálya is régóta tervezi, hogy publikálja Zsedényi Gyula fotográfus 1931-es, a miskolci Nyugat-est résztvevőiről készített és szakmai körökben gyakorlatilag ismeretlen felvételeit, de a kiállítás megvalósítására csak most kerülhetett sor. A kiállítandó anyag tematikája ugyanis szerencsésen egybeesett a Miskolci Nemzeti Színház idei repertoárjával, melynek nagyszínpadi nyitódarabja, egyben Az évad drámája Móricz Zsigmond Úri muri című színműve.
A két intézmény összefogásának köszönhetően október 5-én, a bemutató napján különleges kamarakiállítás megnyitójára kerül sor a színház emeleti előcsarnokában: Zsedényi Gyula kuriózumnak számító felvételei mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a B.-A.-Z. Megyei Levéltár „nyugatos” dokumentumaival, korabeli  film- és hangfelvételekkel megidézzük Móriczot és a huszadik század legjelentősebb magyar irodalmi folyóiratát.

A kiállítás törzsanyagának, Zsedényi fotóinak további jelentőséget ad, hogy a korabeli fotótechnika és fotóművészet szinte minden fázisa megjelenik az elkészítésükben. A fotográfus – az 1930-as évek elején még meglehetősen szokatlan módon – eredetileg 35 mm-es filmet készített a Nyugat-est résztvevőiről, amelynek egyes gondosan kiválasztott filmkockáját úgynevezett síkfilmre másolta, majd ez utóbbiakról saját papírképeket, fotónagyításokat állított elő. Mivel a fényképek egy irodalomtörténetileg is fontos miskolci rendezvényt dokumentálnak, a korabeli újságcikkek és a kísérő szövegek segítségével röviden bemutatjuk a miskolci Nyugat-estet, annak résztvevőit, a magyar irodalomtörténet kivételes nagyságait, illetve magát a folyóiratot. Külön érdekesség, hogy az esten részt vett Móricz felesége, Simonyi Mária színésznő is, aki az Úri muri első, 1928-as bemutatóján a női főszerepet játszotta, sőt a darab első kéziratát Móricz neki ajánlotta.

 Mivel a fényképek a magyar irodalom legkiválóbb nyugatos íróiról készültek, akiknek irodalmi munkássága a közoktatásban a tananyag részét képezi, ezért iskolai csoportok érdeklődésére is számot tarthatnak.
A kiállítást Dr. Gyulai Éva és Békési Gábor, a Herman Ottó Múzeum munkatársai állították össze. A megnyitóra, mely egyben Az évad drámája programsorozat nyitóeseménye is, október 5-én 18 órától kerül sor a Miskolci Nemzeti Színház emeleti előcsarnokában, a kiállítást megnyitja Dr. Kabdebó Lóránt irodalomtörténész és Békési Gábor muzeológus. A színház meghívására a megnyitón részt vesznek Móricz Zsigmond örökösei, Kolos Virág és Kolos Réka is.

A kiállítás 2012. december 29-ig, az előadások előtt és az előadások szünetében látogatható.
Vissza

Decemberi jegyek

Kedves Közönségünk!A decemberi jegyek értékesítése november 13-án 10 órakor kezdődik a jegypénztárban és online is. Decemberi műsor megjelenése honlapunkon: november 12. ...

Tovább

Príma díj szavazás

Béres Attilát, színházunk igazgatóját is jelölték az idei Prima Díjra! Mi már szavaztunk, ha szereti színházunkat, szavazzon Ön is!A Közönségdíjra leadhatja szavazatát az alábbi...

Tovább

Kiállítás megnyitó

Szőke Veronika nemezkészítő kiállítása nyílik november 15-én, 16 órától a Nagyszínház emeleti társalgójában. Mindenkit szeretettel várunk!...

Tovább