Rendhagyó évadnyitó: közös önmeghatározás

Rendhagyó évadnyitóra készül a Miskolci Nemzeti Színház új vezetősége.

A Művészeti Tanács tagjai – Kiss Csaba igazgató vezetésével – a társulat, a színházbarátok, a miskolci művészet jeles tagjai, a gazdasági és politikai élet képviselői előtt fogalmazzák meg művészeti programjukat, ars poeticájukat. A cél az együttgondolkodás, az erős társulati összmunka, a kulturális elértéktelenedés megállítása, a színház és a közönség viszonyának megújítása.

Ez az évadnyitó nem a beszédek, hanem színházról szóló hitek, történetek, gondolatok sorozata lesz. Ez az évad egy ötéves közös munka kezdete. Ez az évadnyitó találkozás a nézőkkel és kísérlet az önmeghatározásra. Egy új színházi gondolkodás meghirdetése.

És hogy mi történik majd augusztus 21-én 12 órától a Nagyszínházban?

Ezen ünnepi alkalomra dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere Kilátódíjat alapít a legjobb pályakezdő színésznek (a Miskolci Nemzeti Színház új társulatában 10 főiskolás illetve frissen végzett színész van). A 100.000 Ft-os díjat a társulat szavazata alapján az évadzáró társulati ülésen adja át Miskolc Város polgármestere.
A színház zenészei – a jövő évi bemutatók címére – évadhimnuszt írtak júniusban. Ezek közül Regős Zsolt énekkarra írt évadhimnusza hangzik el. Fandl Ferenc pedig saját „évad-rapjét” nem csak előadja, de meg is tanítja a közönségnek.

Cser Ádám, az új zeneigazgató a nemzeti státuszt elnyert színház színesedő, mélyülő zenei programjáról, Béres Attila igazgatóhelyettes a nézővel, a közönséggel való új viszonyról beszél.

Az évad színeit – a négy különálló színházként működő játszóhelyet – Keszég László, az új társulati tagokat pedig Szőcs Artur rendező mutatja be.

Simon Zoltán új társulati tagunk egy régi színházi viselkedési kódexet elevenít fel – eljátssza, hogy mit nem szabad színpadon. Rusznyák Gábor rendező a társulati létezés értelméről, rendjéről és íratlan szabályairól beszél.

Az évadnyitón bemutatjuk a nagyközönségnek a színház új logóját, mely az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatóival véghezvitt emlékezetes Arculatkísérlet eredménye. Augusztus 21-én indul az új színházi honlap is, ami formailag és tartalmában is megújult, dinamikus, felhasználóbarát webes felület.
Szabó Máté rendező a szeptember 2-ra tervezett Szünnap ünnepről beszél, amikor Miskolc főutcáján megünnepeljük a Pihenést. Ekkor kerül sor az évad első bemutatójára, a Mi és Miskolc című életútjátékra is, amely 12 színész, a rendező és egy dramaturg százkilencven kilométeres sétája során született, amikor két hét alatt elgyalogoltak Budapestről Miskolcra.

A jövőre megújuló Bartók+ Operafesztiválról és az új népoperáról Kesselyák Gergely, a fesztivál művészeti vezetője mesél.

Az évadnyitót a Miskolci Nemzeti Színház új pénzének a bemutatása, illetve Szilágyi – Eisemann: A Pénz beszél, a kutya az csak ugat című dala zárja.

Mindezen felül fény derül még egy titokra, amiről egyelőre többet nem árulhatunk el.
Mert a játék ünnep.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2012. augusztus 21-én 12 órakor a Miskolci Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülésére.

Vissza

Decemberi jegyek

Kedves Közönségünk!A decemberi jegyek értékesítése november 13-án 10 órakor kezdődik a jegypénztárban és online is. Decemberi műsor megjelenése honlapunkon: november 12. ...

Tovább

Príma díj szavazás

Béres Attilát, színházunk igazgatóját is jelölték az idei Prima Díjra! Mi már szavaztunk, ha szereti színházunkat, szavazzon Ön is!A Közönségdíjra leadhatja szavazatát az alábbi...

Tovább

Kiállítás megnyitó

Szőke Veronika nemezkészítő kiállítása nyílik november 15-én, 16 órától a Nagyszínház emeleti társalgójában. Mindenkit szeretettel várunk!...

Tovább