Rendhagyó évadnyitó: közös önmeghatározás

Rendhagyó évadnyitóra készül a Miskolci Nemzeti Színház új vezetősége.

A Művészeti Tanács tagjai – Kiss Csaba igazgató vezetésével – a társulat, a színházbarátok, a miskolci művészet jeles tagjai, a gazdasági és politikai élet képviselői előtt fogalmazzák meg művészeti programjukat, ars poeticájukat. A cél az együttgondolkodás, az erős társulati összmunka, a kulturális elértéktelenedés megállítása, a színház és a közönség viszonyának megújítása.

Ez az évadnyitó nem a beszédek, hanem színházról szóló hitek, történetek, gondolatok sorozata lesz. Ez az évad egy ötéves közös munka kezdete. Ez az évadnyitó találkozás a nézőkkel és kísérlet az önmeghatározásra. Egy új színházi gondolkodás meghirdetése.

És hogy mi történik majd augusztus 21-én 12 órától a Nagyszínházban?

Ezen ünnepi alkalomra dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere Kilátódíjat alapít a legjobb pályakezdő színésznek (a Miskolci Nemzeti Színház új társulatában 10 főiskolás illetve frissen végzett színész van). A 100.000 Ft-os díjat a társulat szavazata alapján az évadzáró társulati ülésen adja át Miskolc Város polgármestere.
A színház zenészei – a jövő évi bemutatók címére – évadhimnuszt írtak júniusban. Ezek közül Regős Zsolt énekkarra írt évadhimnusza hangzik el. Fandl Ferenc pedig saját „évad-rapjét” nem csak előadja, de meg is tanítja a közönségnek.

Cser Ádám, az új zeneigazgató a nemzeti státuszt elnyert színház színesedő, mélyülő zenei programjáról, Béres Attila igazgatóhelyettes a nézővel, a közönséggel való új viszonyról beszél.

Az évad színeit – a négy különálló színházként működő játszóhelyet – Keszég László, az új társulati tagokat pedig Szőcs Artur rendező mutatja be.

Simon Zoltán új társulati tagunk egy régi színházi viselkedési kódexet elevenít fel – eljátssza, hogy mit nem szabad színpadon. Rusznyák Gábor rendező a társulati létezés értelméről, rendjéről és íratlan szabályairól beszél.

Az évadnyitón bemutatjuk a nagyközönségnek a színház új logóját, mely az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatóival véghezvitt emlékezetes Arculatkísérlet eredménye. Augusztus 21-én indul az új színházi honlap is, ami formailag és tartalmában is megújult, dinamikus, felhasználóbarát webes felület.
Szabó Máté rendező a szeptember 2-ra tervezett Szünnap ünnepről beszél, amikor Miskolc főutcáján megünnepeljük a Pihenést. Ekkor kerül sor az évad első bemutatójára, a Mi és Miskolc című életútjátékra is, amely 12 színész, a rendező és egy dramaturg százkilencven kilométeres sétája során született, amikor két hét alatt elgyalogoltak Budapestről Miskolcra.

A jövőre megújuló Bartók+ Operafesztiválról és az új népoperáról Kesselyák Gergely, a fesztivál művészeti vezetője mesél.

Az évadnyitót a Miskolci Nemzeti Színház új pénzének a bemutatása, illetve Szilágyi – Eisemann: A Pénz beszél, a kutya az csak ugat című dala zárja.

Mindezen felül fény derül még egy titokra, amiről egyelőre többet nem árulhatunk el.
Mert a játék ünnep.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2012. augusztus 21-én 12 órakor a Miskolci Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülésére.

Vissza

Újra Határtalan Napok a Miskolci Nemzeti Színházban!

Február 7-9. között ismét a határon túli kultúráé lesz a főszerep a Miskolci Nemzeti Színházban. Három napon át a színház, a zene, a képzőművészet és irodalom lesz a középpontban Miskolcon, a Határtalan Napok...

Tovább

Februári jegyek

Kedves nézőink! A februári jegyek értékesítése január 15-én 10 órakor kezdődik online és a jegypénztárban. Februári műsor megjelenése honlapunkon: január 14....

Tovább

Januári jegyek

Kedves Közönségünk!A januári jegyek értékesítése december 13-án 10 órakor kezdődik a jegypénztárban és online is.Januári műsor megjelenése honlapunkon: december 12. ...

Tovább