A tanítónő a Városmajori Szabadtéri Szemlén

Kilenc színház legjobb szórakoztató előadását válogatták be a Városmajori Színházi Szemle idei programjába, köztük A tanítónőt is.


A 2014. június 10. és július 17. között megrendezésre kerülő Városmajori Színházi Szemle a Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt eseménye, amelyen a szervezők a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásait kívánják bemutatni a budapesti közönségnek. Az előadásokat szakmai és idén újdonságként közönség-zsűri is figyelemmel kíséri majd, és több kategóriában díjazzák a produkciókat.

A 2014. évi szemleprogramot Karsai György egyetemi tanár, kritikus, Pécsi Júlia producer, a KÉK Művészügynökség ügyvezetője és Nagyszentpéteri Miklós, a Magyar Állami Operaház magántáncosa válogatta a fővároson kívüli színházak aktuális repertoárjából, a teátrumok ajánlását is figyelembe véve. Közel 50 előadás megtekintése után az alábbi 9 előadást választották ki:

39 lépcsőfok – Pécsi Nemzeti Színház (rendező: Horgas Ádám)
Adáshiba – Veszprémi Petőfi Színház (rendező: Tordy Géza)
A tanítónő – Miskolci Nemzeti Színház (rendező: Rusznyák Gábor)
Cudar világ – Weöres Sándor Színház Szombathely (rendező: Czukor Balázs)
Hippolyt, a lakáj – Csiky Gergely Színház Kaposvár (rendező: Guelmino Sándor)
János király – Móricz Zsigmond Színház Nyíregyháza (rendező: Keresztes Attila)
Opera Ultima – Újvidéki Színház (rendező: Kokan Mladenović)
Parasztopera – Csiky Gergely Állami Magyar Színház Temesvár (rendező: Szikszai Rémusz)
Rokonok – Jászai Mari Színház Tatabánya (rendező: Hargitai Iván).

„Évek óta rendszeresen szerepelnek vidéki és határon túli színházi társulatok a Városmajorban, tavaly azonban úgy döntöttünk, hogy „csokorba gyűjtjük” és egy néhány hetes koncentrált időszakban – a fesztiválszezon elején, amikor bezártak a kőszínházak és nyitnak a szabadtéri színpadok – mutatjuk be a meghívott előadásokat” – nyilatkozta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezetője.

A Szemle olyan baráti találkozóként indult, amely lehetőséget teremt a művészek és alkotók egymással illetve egy újfajta színházi közeggel való találkozására. „Nem akartuk versenyeztetni az előadásokat, ám a kiemelkedő teljesítményeket szerettük volna megjutalmazni, ezért kértünk fel színházi szakembereket a zsűrizésre. A díjak és a díjazás azonban nemcsak a Színházi Szemle rangját emeli, hanem nagy népszerűségnek örvend a nézők részéről is, akik az interneten szavazhatnak kedvenceikre” – mondta el a fesztiváligazgató.

A válogatók a versenyprogram kiválasztásánál igyekeztek műfaji-tartalmi megkötések nélkül, a szórakoztatást a szó legszélesebb értelmében alapfeltételnek tekintve kitágítani a szempontrendszert. „Mindvégig mindenre nyitottan végeztük a munkánkat, kizárólag a minőség volt a meghatározó: a választott alapanyag, a rendezés, a színészi játék, a színpadkép, a közönségre gyakorolt hatás, hogy melyik alkotóközösség mit tekint fontosnak a színház missziójával kapcsolatban és mennyire tekinti partnernek, felnőttnek a közönségét. Célunk egy magas színvonalú fesztiválprogram összeállítása volt, mely a pozitív jellegzetességeteket kiemelve fest reális képet az ország fővároson kívüli színházi állapotáról” – nyilatkozta Karsai György válogató.

Bővebb információ: www.szabadter.hu
Vissza