A Miskolci Nemzeti Színház Vendége Lesz Oláh Vilmos Hegedűművész


2017 március 7-11-ig vendégünk lesz Oláh Vilmos hegedűművész a Magyar Rádió zenekarának a koncertmestere. Zenekarunk vonós tagjainak fog kurzust, csoportos és egyéni foglalkozásokat tartani. A kurzus záró eseménye a március 11-i Kakaó koncert, ahol a kollégáink azokat a műveket fogják majd eljátszani, melyeket Oláh Vilmos művész úrral előkészítettek.   


Oláh Vilmos a Koncz János Országos Hegedűverseny első helyezettje 1986-ban, 1989-ben és 1992-ben. 1988-ban meghívást kap Amerikába, ahol New Yorkban az ENSZ Palotában, a Julia Richman Hallban, Bostonban pedig a Harvard Egyetemen játszik. 1991-ben sikeres hangversenykörúton vesz részt Németország több nagyvárosában. Ebben az évben első díjat nyer a Bayreuthban megrendezett Pacem in Terris Nemzetközi Hegedűversenyen. Ösztöndíjasként részt vesz a salzburgi Mozarteum kurzusán, amelyen az intézmény vezetésének elismerését is kivívja. Ezután a Magyar Rádió és Televízió Ifjúsági Zenekarának koncertmestere és szakmai vezetője. Számos nagysikerű európai koncertet követően Finnországban elkészíti első szólólemezét, amely nagy sikert arat a Skandináv országokban. 1995-ben a Grand Luc Adolph Nemzetközi Hegedűverseny győztese.


Koncertmestere a Camerata Transsylvanica kamarazenekarnak, sikeres koncerteket ad Spanyolországban, Svájcban, Németországban, Olaszországban, Görögországban, Franciaországban és Hollandiában. 1998-ban a Santa Barbara Nemzetközi Zenei Verseny győztese. A Camerata Quartettel sikeres koncertkörúton vesz részt Franciaországban, ahol többek között Bartók 6 Vonósnégyesét játssza. 2000-ben a Weiner Leó Kamarazene Versenyen a szonáta, vonóstrió és a legjobb Weiner-mű előadásáért járó első díjakat nyeri el. 2001-től a Mahidol Egyetem tanára és a Pan Asian (Sony) Filharmonikus Zenekar koncertmestere és szólistája. 2003-ban megalapítja az első magyar zenei intézményt Dél-kelet Ázsiában.

Oláh Vilmos olyan híres művészek kurzusain vett részt, mint Isaac Stern, Ruggiero Ricci, Dénes László, Zsigmondy Dénes, Varga Tibor és Fenyves Loránd. Együtt játszott Yo-Yo Maval, Jurij Bashmettel, Gill Shahammal; a híres karmesterek közül Jeffrey Tattel, Ligeti Andrással, Hollerung Gáborral, Vásáry Tamással, Jurij Szimonovval, Yoshikazu Fukumuraval, Uri Mayerral és Adrien Shunshinenal.

 

"Szólistaként négy földrészen játszottam. A számos fesztivál és zenei főváros mellett olyan különleges helyeken képviselhettem a magyar kultúrát, mint Kuba, Vietnam, Katar, India, Thaiföld, Libanon, Kína, Tajvan. Vendég professzorként kurzusokat vezettem Peking, Tajpej, Havanna, Saigon, Hanoi, Bangkok, Delhi, Kalkutta és Montana zenei intézményeiben.
Koncertmesterként 1990-től kezdve tevékenykedem. Vezettem a Magyar Állami Operaház, a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a MÁV Szimfonikus Zenekar együtteseit. Ezen kívül a Budapesti Vonósokat, a Magyar Állami Operaház Failoni Kamarazenekarát és a Camerata Transsylvanicát is. Ez utóbbi együttesnek a munkáját hat éven keresztül irányítottam.
2005-ben csatlakoztam a Liszt-díjas Auer Vonósnégyeshez. Számtalan hazai és külföldi koncert mellett lemezre vettük Lajtha László 10 kvartettjét és zongora kamarazenéjét is.
2010 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Siam Filharmonikus Zenekart első koncertmesterként irányítom." 

Díjak:
Koncz János Hegedűverseny 1986, 1. díj
Koncz János Hegedűverseny 1989, 1. díj
Mozarteum Summer Academy Salzburg 1991, 1. díj
Koncz János Hegedűverseny 1992, 1. díj
Pacem in Terris International Music Competition Bayreuth 1992, 1. díj
Grand Luc Adolph Violin Competition Luxemburg 1995, 1. díj
Weiner Leó Kamarazene Verseny Budapest 2000, 1. díj (Vonóstrió)
Weiner Leó Kamarazene Verseny Budapest 2000, 1. díj (Szonáta)

Kitüntetések:
Lajtha-díj 2010
Dohnányi-díj 2013

Média:
The Violin Alone (életrajzi film a PBS amerikai csatorna gondozásában 2017