Horizont Nemzetközi Kortárstánc Táncfesztivál

Horizont Nemzetközi Kortárstánc Táncfesztivál
A fesztivál ízelítő videója az alábbi linken megtekinthető:
https://www.youtube.com/watch?v=MmTja-K3KKI

Április 25. 19:00, Kamara

FRANCIAORSZÁG/FRANCE

 

Soul City Company: Priyèr’ Sï Priyèr’ 

 

Priyèr Sï Priyèr a szentség keresése a rítuson keresztül, ahol a test fejezi ki a gondolatokat a szavak helyett. Az ember tudatában van ennek a szentségnek. A szimbolikus gondolkodás segít beindítani az intuíciót, amellyel érzékelhetjük, a mindennapos emberi tapasztaláson túl, a rejtélyeket.

A Soul City Company Reunion sziget legrégibb táncegyüttese. A csapat a könnyedségét és az identitását a sziget kultúrájából meríti. A Hip Hop a mozgásuk alapja, amelyhez hozzáadódik a tudatállapot, a kultúra és a testi kifejezés szabadsága.

 

Priyèr Sï Priyèr is a quest of the sacred through ritual. The body sets the intention instead of spoken words. Man is aware of the sacred. Symbolic thought moves toward the vibrant intuition of a mysterious presence situated beyond the habitual limits of the human experience.

Soul City is Reunion Island’s oldest dance crew. Soul City brings to light an identity linked to its Reunionese culture. Hip Hop dance is its source of expression to which a state of mind, a culture and the freedom of bodily expression are added.

 

Táncosok/Dancers: Olivier Flaconel, Sébastien Comtois, Didier Boutiana

Koncepció, rendező/Conception and direction: Didier Boutiana

Dramaturg asszisztens:/Dramaturgical assistant: Vincent Fontano

Zene/Music: Labelle

Színpadkép/Stage design: Tony Stell

Látvány/Light design: Virginie Briand

 

Az előadás időtartama: 53 perc/ Duration: 53 Minutes

Minden korosztálynak/Audience: all audience

 

 

 

 

Április 25. 20:30, Játékszín

LENGYELORSZÁG/POLAND

 

Anna Piotrowska: moving ---- -- out

 

Piotrowska „moving ---- -- out” c. kísérleti előadása a térrel, valamint az aktív-passzív és objektív testtel kapcsolatos gondolatainak kvintesszenciája. Az alkotás során Piotrowska elsősorban az improvizációra támaszkodik, aminek segítségével meghallja saját testének, a térnek és környezetének igényeit. Fontos számára az az út, amelyen keresztül a művész bevonja nézőit az alkotás folyamatába. Piotrowska évek óta olyan előadásokat hoz létre, amelyekben a test és az értelem tapasztalata elválik egymástól.

A kifejezetten a Horizont Fesztivál számára készülő előadás ősbemutatója a fesztiválon lesz látható.

Anna Piotrowska (1974, Człuchów). Koreográfus, rendező, tanár és előadó, a varsói Dance Development Foundation alapítója és vezetője. A varsói „mufmi” dance theatre alapítója és igazgatójaként több mint negyven alkotást hozott létre 1995 óta. Aktívan részt vesz a lengyel művésztársadalom életében, helyi és nemzetközi projekteket szervez, többek között a SzólóDuó Lengyelországi Társfesztiválját.

Piotrowska’s experimental performance is the quintessence of her thoughts about active-passive and objective bodies. Through her works, Piotrowska mostly relies on improvisation which helps her listen to her own body, the place and the environment around her. The way, on which the artist takes the audience through into the process of creating, is important for Piotrowska. In her performances the body and the intellect separates from each other.

The performance is prepared especially for the Horizont International Dance Festival and the premiere of the performance will be during the festival.

Anna Piotrowska (1974, Człuchów). Choreographer, director, dance teacher, dancer and performer, as well the founder and president of the eferte_Dance Development Foundation in Warsaw. She is the founder and artistic director of "mufmi" dance theatre in Warsaw. From 12 years she's been organizing the Polish edition of Festival SoloDuo in Budapest. 

 

 

Április 26. 10:00, 15:00, Játékszín

OLASZORSZÁG/ITALY

 

Compagnia TPO: Pop-up Garden

 

Interaktív tánc- és színházi előadás gyerekeknek

 

„Befogad és körbe ölel. Ez a színház egy olyan közös élmény, amelyben máshol még soha nem volt részem.” - Tony Reekie, A Skóciai Nemzetközi Gyerekszínházi Fesztivál igazgatója

 

A Pop-up Garden előadás arra hív minket, hogy megfigyeljük a növényeket, ahogy tácolnak a szélben. Kezdetekben a kertünkben senki és semmi nincs, kivéve Mr. Bu, aki imádja az üres, elhagyatott tereket. Kedvence egy régi gyárépület udvara, amit alaposan ki is takarít és akkor… POP! Egy gyík érkezik, és azt kérdezi: miért nem ültetsz ide borostyánt az aszfalt helyére?

 

A TPO társulat előadásában a tér az igazi főszereplő: a digitális technológiának köszönhetően az előadás egy állandóan változó interaktív környezetben játszódik, ahol a művészet és a játékosság együtt mozognak. Egy új kifejezésformát próbálhatnak ki a táncosok, a játszók és a nézők is, amely túlmutat a nyelvi és kulturális határokon.

 

 

Interactive dance and theatre for children

 

„Inclusive and embracing. It’s about theatre as a shared experience and I’ve never seen anything quite like it." - Tony Reekie, Director Bank of Scotland’s Childrens International Theatre Festival

 

Pop-Up Garden is an invitation to observe plants and their way of dancing in the wind. At the beginning our garden is empty, except for Mr. Bu, who loves empty, abandoned spaces like the courtyards of old factories. He gives them a thorough cleaning up and then...POP! A lizard arrives and asks him, “Why don’t you put in some ivy instead of asphalt?”

 

In the TPO company’s work, the stage space is the true protagonist. Thanks to the use of sensors and digital technologies, every production is transformed into an interactive environment where the audience can explore the boundaries between art and play. Dancers, performers and the audience itself interact to try out new expressive forms that aim to surpass all linguistic and cultural barriers.

 

 

Előadás három táncosra/Dance for three performers

Művészeti vezetés/Artistic direction: Davide Venturini, Francesco Gandi

Koreográfia/Choreography: Stefano Questorio, Valentina Consoli

Rajz/Drawing: Rebwar Saeed

Látvány/Visual design: Elsa Mersi

Hang/Sound design: Spartaco Cortesi

Technika/Computer engineering: Rossano Monti, Martin Von Günten

Jelmez/Costume design: Sonja Bäumel

Kellékek/Props: Livia Cortesi

Konceptuális együttműködés/Collaboration on the concept: Cristina Cilli

Szövegkönyv együttműködés/Collaboration on script: Stefania Zampiga

 

 

Április 26. 19:00 Kamara
HUNGARY/MAGYARORSZÁG

 

Kecskemét City Balett/Barta Dóra: Requiem

 

Barta Dóra rendező-koreográfus Mozart nagyívű zenéjén keresztül olyan történetet mesél el, mely alapvető érzéseinkről beszél: „A Requiem kiválóan alkalmas arra, hogy olyasmiről beszélgessünk, amelyről a hozzánk legközelebb állókkal is csak a legritkább esetben szoktunk. A történet azonban nem csak a halálról szól. A születés, az élet csodája ugyanúgy megtalálható benne, mint az elmúlás; és számomra a Requiem a kettő közti időszakot is jelképezi.” Barta Dóra Mozart zenéjét a gyász történeteként használja - azonban érdekes nézőpontból, egy kisfiú szemén át vizsgálja azt.

Barta Dóra (született 1975-ben, Egerben) táncos, koreográfus, rendező. 2013-tól a Kecskemét City Balett vezetője, 2011-től a Magyar Táncművészeti Főiskola művész tanára. Harangozó-díjas, Érdemes Művész.

Director-choreographer Dòra Barta uses the music of Mozart to tell a story about our most rudimentary feelings. The Requiem is perfectly suitable to talk about something we rarely talk about even with the people close to us. But the music is not only about death. The birth, the wonder of life and the passing is also in there, and for me the Requiem symbolizes the period between the two.” Dóra Bartha uses the piece as a tale of grief, but from an interesting point of view: the way a little boy experiences it.

Dóra Bartha (born in 1975, Eger) is a Haragozó award-winning, Meritorious Artist dancer, director, choreographer. She is director of the Kecskemét City Balett since 2013 and she has been a teacher in the Hungarian Dance Academy since 2011.

 

Szereplők/Performers: Nagy Nikolett, Domán Dalma, Szőllősi Krisztina, Varga Lotti, Vitárius Orsolya, Katonka Zoltán, Rónai András, Földesi Milán, Szóka Roland

Kisfiú/Litte boy: Ivanics Tamás

Rendező/Director: Barta Dóra

Koreográfus/Choreographer: Barta Dóra

Társkoreográfus/Associate choreographer: Katonka Zoltán

Díszletkoncepció/Scenery conception: Barta Dóra

Jelmeztervező/Costume designer: Kiss Julcsi

Dramaturg/Dramaturgy: Németh Virág

Szcenikus/Scenic: Szabó Csaba

Fény/Light: Katonka Zoltán

Rendezőasszisztens/Director assistant: Frigyesi Tünde

Április 27. 17:00, Kamara

NÉMETORSZÁG/GERMANY

 

Performing Group: TRASHedy


A Performing Group előadása fiataloknak (is).

Mennyi műanyag poharat használunk el életünk során? A fogyasztói társadalom környezetromboló hatása mindenki számára ismert. Leandro Kees humorral és elevenen mesél - a tánc nyelvén - furcsa evolúciónkról. A táncon, animációkon, hangeffekteken és a humoron keresztül a Performing Group tudatos életmódra és környezetvédelemre motivál fiatalokat és felnőtteket egyaránt.

A Westwind Festivál győztes előadása, Fiatal Nézők Különdíjának nyertese. Az Augenblick mal! Fesztivál beválogatott előadása 2015-ben, Berlinben.

A 2011-ben alapult Performing Group egy Köln-központú színházi együttes, amely új és innovatív előadásokat fejleszt, és konvencióktól mentes témákhoz és eszközökhöz nyúl.

 

A piece for young audience by Performing Group.

How many plastic cups do you use in the course of your life? The degree of your daily consumption and its link to environmental destruction is well known. Leandro Kees reenacts the origin of the world and tells the story of our awkward evolution in a humorous and vivid manner. Through the aid of dance, animated pictures, sound effects and humour this play by the Performing Group motivates us to reflect upon our actions and raise awareness for environmental protection amongst young people and adults alike.

Winner of the Westwind Festival’s Youth Jury Audience Choice Award and Main Jury’s First Prize. Official Selection for Augenblick mal! Festival 2015, Berlin

The Performing Group was formed in 2011. It is a Cologne-based theatre ensemble with focus on the development of new and innovative stagework and unconventional stage-content and media.

 

Előadók/Performed by: Constantin Hochkeppel & Julia Mota Carvalho, Leandro Kees or Daniel Mathéus

Koncepció, rendező/Concept & Directed by: Leandro Kees

Ötlet és megvalósítás/Developed by: Leandro Kees, Daniel Mathéus, Martin Rascher

Dramaturg/Dramaturgy: Daniel Mathéus, Leandro Kees

Hang, Videó/Sound Composition & Video: Martin Rascher

Dramaturg asszisztens/Dramaturgical Assistance: Julia Mota Carvalho

Rajzok/Drawings: Leandro Kees

Zene/Music: Bon Iver, Jamie Woon, Ja Panik, Edd Kalehoff, Tom Jobim, Martin Rascher

Videó dokumentáció/Video documentation: Pipo Tafel

Fotó dokumentáció/Photo documentation: Paul Schöpfer

Menedzsment/Management: Martin Rascher

Külön köszönet/Special Thanks to: Alexander Thun

 

Az előadás időtartama: 50 perc/ Duration: 50 Minutes

11 éven felülieknek/Age: all ages 11+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Április 27. 19:00, Játékszín

 

MAGYARORSZÁG/HUNGARY

 

Trojka Színházi Társulás: DR.


Életünk egyharmadát töltjük alvással. Legtöbbször álmodunk is, de senki nem tudja megfejteni, hogy mire szolgálnak az álmaink. Ha nem írjuk le vagy nem mondjuk el egymásnak, többnyire elfelejtjük. Az álmodásnál nincs is közvetlenebb élményünk és találkozásunk a tudatalattinkkal.
A Trojka Színházi Társulás álomszínháza egy „hármas fogat", Kafka: Egy falusi orvos című novella átiratából, a nézők által leírt álmokból, valamint a Dreampire Projekt internetes álomközösség kisfilmjeiből áll össze, illetve előadásról-előadásra születik újjá. A darab előbemutatója a Prágai Quadriennálé Space Lab programjában valósult meg.

„A Trojka Színházi Társulás 2013-ban alakult. A „trojka" oroszul hármas fogatot jelent. A hármas fogat az alkotókból, az előadókból, és a nézőkből áll össze. Az előadásaink a fizikai és a prózai színház határvonalát kutatják az alkotófolyamat minden egyes kreatív elemében: az adaptációban, a mozgás és a gesztusnyelv egységében, a zene és a vizualitás kiemelésében.” (Soós Attila, rendező)

 

Trojka Theatre Company: DR.

We spend one third of our life with sleeping. If we do not write down our dreams or we do not tell each other, then we usually forget them. Dreaming is the most direct experience and meeting with our subconscious.

The dream-theatre of the Trojka Theatre Company is from Kafka’s short story: A country doctor, the dreams written down by the viewers and from an online dream-community, the Dreampire Poject’s short films. The performance changes from performance to performance. The pre-premiere of the performance was in Quadriennálé Space Lab Program, Prague.

„The Trojka Theatre Company was founded in 2013. The „trojka (troika)” means a triple chariot in Russian. The triple chariot stands for the creators, the performers and the viewers. The performances of the Company search the boundary between phisical and prose theatre in every element of the creative process: in the adaptation, the movement, the gesture, the music and the visuality.” (Attila Soós, director)

 

Előadók/Performers: Boncsér Sára, Bárnai Péter, Sütő András/Somhegyi György
Jelmez/Costume: Szabó Márton István
Dramaturg/Dramaturgy: Muhi Zsófia
A rendező munkatársa/Associate director: Győri Aliz
Rendező/Director: Soós Attila

Együttműködő partner/Cooperative partner: SÍN Kulturális Központ
Támogató/Supporter: CAFe Budapest

Az előadás időtartama: 70 perc/ Duration: 70 Minutes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Április 28. 19:00 Kamara

MAGYARORSZÁG/HUNGARY

 

Feledi János - Feledi Project: SZÁLKÁK/SPLINTERS

 

A Szálkák, Pilinszky János azonos című kötete inspirálta előadás, rólunk, emberekről szól. „Nem a verseket akarom eltáncolni, és nem a versek világát egymás után fűzni, hanem azt szeretném megmutatni, hogy a 21. században nekem mit üzen Pilinszky szellemisége.” – mondta el Feledi János, rendező.

A Feledi Project létrehozója, Feledi János táncművész, tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán végezte 2003-ban, önálló koreográfiával 2010-ben jelentkezett. Ezek után alakult a Feledi Project. Célja sajátos formanyelvén minőségi produkciókat létrehozni magasan kvalifikált művészekkel.

The inspiration for Splinters came from János Pilinszky’s book of poems. The performance is about us, people: „I don’t want to dance the poems, I neither want to put the poems together to create a coherent world of them, I want to show what is Pilinszky’s message for me now, in the 21th century.” (János Feledi, director, choreographer)

János Feledi, founder of the Feledi Project, graduated the classical ballet major from Hungarian Dance Academy in 2003. He made his first choreography in 2010, then founded the Feledi Project. His goal is to create qualitative productions with his individual body language and high qualified artists.

 

Előadók/Performers: LÁZÁR Eszter, SPALA Korina, BAJÁRI Levente, BORA Gábor

Zongora/Piano: TÓTH Mariann

Jelmez/Costume: HENEZ Mariann, MATISZ Gábor

Díszlet-látvány/Visual designer: MINORICS Krisztián

Rendezés-koreográfia/Direction-choreography: FELEDI János

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Táncszínház és az RNR Művészeti Ügynökség támogatásával valósult meg./The performance is supported by the National Cultural Fund of Hungary, the National Dance Theatre and the RNR Art Agency.

Külön köszönet Lisztóczky Hajnalnak és Szigeti Lászlónak./Special Thanks for LISZTÓCZKY Hajnal and SZIGETI Miklós.

 

 

Április 29. 19:00, Játékszín

Gergye Krisztián:

Harlequinade - szenvelgők komédiája - táncelőadás

 

 

 

A commedia dell’arte, a klasszikus balett, a pantomim és a bohócszámok tradíciójából készült előadás a tánc és a színház között keresi az átjárás lehetőségeit. Mit tehet az a szerencsétlenül járt bohóc, aki hirtelen Sztravinszkij Tavaszi Áldozatának

áldozati körében találja magát, vagy Liszt Ferenc Haláltáncának zenei monstrumával kell élesben megküzdenie a színpadon? Egy sajátos dramaturgiájú előadás születik, amely a XIX. és a XX. század táncműveit megidézve, abszurdnál is abszurdabb színpadi szituációkba sodorja bohócait.

A számos díjjal elismert Gergye Krisztián rendező, koreográfus és kortárs táncos 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, később állandó alkotótársakkal, és saját társulata tagjaival (Gergye Krisztián Társulata). A Miskolci Nemzeti Színházban az Harlequinade az első önálló rendezése.

 

Táncolják:

BÁNYAI MIRJAM
BOLLA DÁNIEL
DÁVID PATRIK
DRAGOS DÁNIEL
FŰZI ATTILA
KEPESS BOGLÁRKA
KOCSIS ANDREA
KOVALSZKI BOGLÁRKA
LUKÁCS ÁDÁM
MÁRTON RICHÁRD JÁNOS
MOHAI CINTIA
SZŰCS BOGLÁRKA

Díszlet-jelmeztervező            BOZÓKI MARA      
Zene                                       ZENEI MONTÁZS
Ügyelő                                    VARGA RENÁTA
Rendezőasszisztens               FŰZI ATTILA

 

 

Koreográfus-rendező-látvány:

GERGYE KRISZTIÁN