Új évad Shakespeare jegyében

A 2014/2015-ös évadban Shakespeare-évet ünnepelünk a Miskolci Nemzeti Színházban. Ennek keretében minden hónapban egy másik örök Shakespeare-klasszikust járunk körül, és keresik Shakespeare helyét Miskolc város életében. Az idei Shakespeare-bemutató a IV. Henrik lesz októberben, de meghívott előadásokkal, felolvasószínházzal, rádióspotokkal egész évadban Shakespeare művészetét hirdetjük Miskolcon. 

Az örökbefogadott művek
szeptember: A makrancos hölgy
október: IV. Henrik
november: Othello
december: Rómeó és Júlia
január: Lear király
február: Sok hűhó semmiért
március: A vihar
április: Hamlet
május: Szentivánéji álom

Az örökbefogadók
A Shakespeare-év egyik legizgalmasabb kezdeményezése, hogy a kilenc drámát örökbe fogadták miskolci képzőművészek és különböző általános és középiskolák. Minden hónapban az „örökbefogadók” kiállításaival, előadásaival találkozhatnak a nézők – új, izgalmas hangok, összművészet az egész színházban!

Miskolci művészek kiállításai a Fehér teremben!
A Shakespeare-év egyik állandó programja lesz a miskolci képzőművészek havonta megújuló kiállítása, melynek az első emeleti nézőtéri foyer „fehér terme” ad otthon. Az ebben az évadban kiállítótérré alakult helyiségben Shakespeare drámái ihlette festmények, szobrok, sőt installációk várják majd az érdeklődőket – a meghívott művészek névsorában pedig Miskolc legfontosabb alkotóival találkozhatunk, akik régi és új műveikkel más és más oldaláról világítják meg Shakespeare világát.

Jönnek a fiatalok!
Nem csak miskolci művészek fogadtak örökbe egy-egy drámát, hanem sorsolás útján több általános iskola és középiskola is. Az előző évadokban népszerű diákszínjátszó-versenyek és időszakos kiállítások után ezúttal kötetlenebb formában adnak lehetőséget nekik arra, hogy kreativitásukkal, ötleteikkel megtöltsék a színház tereit. Közben képzőművészeti illetve irodalmi, színházi szempontból dolgozhatják fel a Mester remekműveit, így arról is képet kaphatunk, mit jelent az ő számukra Shakespeare színháza.

És mindez mikor? Minden hónapban, a Shakespeare-napon!
Shakespeare 1564. április 23-án született és pontosan 52 évvel később, 1616. április 23-án halt meg. A 23-ai dátum a Miskolci Nemzeti Színház egész évadon át tartó Shakespeare-évében is fontos szerepet tölt be: minden hónap 23-áján – esetleg néhány nappal korábban vagy később – Shakespeare-napot tartunk a színházban, mely során számos izgalmas programmal várjuk a miskolci nagyérdeműt!

Az első kiállítás
A makrancos hölgy témájára készített kiállítást augusztus 23-án szombaton, 17 órakor nyitjuk meg a Miskolci Nemzeti Színházban, a foyer-ban. Az alkotásokat Láng Eszter, Pataki János és Urbán Tibor művészek festették. 
Szeptember 7-én a tárlatot kibővítjük a fiatal képzőművészek munkáival, melyet első alkalommal a Kaffka Margit Általános Iskola diákjai készítenek.
A kiállítás hétfőtől péntekig 16 és 18 óra között tekinthető meg, valamint az előadások előtt és a szünetben.

Az egész évados programfüzet leölthető itt

Vissza

Május-júniusi jegyértékesítés

Kedves Nézőink!A május-júniusi jegyek értékesítése április 13-án 10 órakor kezdődik. A júniusi műsor itt érhető el...

Tovább

Színházi világnap 2018.

Ma van a Színházi Világnap, amelyet már 1962 óta ünnepelünk. A Nemzetközi Színházi Intézet minden évben felkér egy jelentős színházi alkotót, hogy megfogalmazza üzenetét a színházművészetről, kultúráról,...

Tovább

Regisztráljon Színházi Világnapi programunkra!

Kedves Közönségünk!Március 27-én a Színházi Világnap alkalmából a Bűn és bűnhődés utolsó, március 27-i előadására 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet a szabad helyek függvényében.Emellett különleges...

Tovább