Évadzáró társulati ülés a színházban

„Kevés város büszkélkedhet ilyen színházzal” – Megtartotta évadzáró társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház

 

A tavalyi évadhoz képest négyezerrel több, összesen 139.304 nézőt szólított meg a 2016-2017-as évadban a Miskolci Nemzeti Színház 491 előadása. A június 6-án megtartott társulati ülésen a művészeti tanács tagjai összegezték az évad eredményeit és átadták a legjobbnak ítélt művészek és színházi munkatársak díjait.

 

Béres Attila igazgató beszédében elmondta, az idei a színház egyik legjobb évada volt. – Sokat gondolkoztam rajta, hogy hogyan kell elmondani valamiről azt, hogy jó: úgy, hogy jó. Tényleg nagyon jó! Ezt igazolják a számok, és a szakmai vélemények is, hiszen szinte minden nyári színházi fesztiválon képviselteti magát valamelyik előadásunk a POSZT-tól egészen a Magyar Táncfesztiválig – hangsúlyozta Béres Attila. – Már az évad elején nagyon magasra tettük a lécet, de ezt a kezdeti lendületet tartani, sőt, fokozni is tudtuk, ami annak köszönhető, hogy a színház minden művésze és dolgozója folyamatosan magas színvonalon végezte munkáját – tette hozzá.

Miskolc Város Önkormányzata nevében Kriza Ákos polgármester mondott köszönetet a színház munkájáért és társadalmi felelősségvállalásáért, hiszen kilépve a falak közül a város ünnepeinek és rendezvényeinek is tevékeny résztvevői a művészek. – Ez a színház minden előadásával színt visz a hétköznapokba. Magánemberként, a nézőtéren ülve engem is magával ragad a színpadi játék, és elfeledkezem minden másról arra a pár órára – mondta Kriza Ákos. Kevés város büszkélkedhet ilyen színházzal, és ez nekem is, mint polgármesternek, rendkívül megtisztelő – zárta beszédét.

Szabó Máté művészeti vezető kiemelte, ez a színház minden területen megóvta magát a romlástól. – Vannak persze gyenge pillanatok, amikor valami kevésbé ideálisan, vagy tökéletesen rosszul sikerül, de itt nem ez a jellemző. Ebben a színházban inkább erősítjük egymást. Én pedig hiszek abban, hogy erre van szükség: a jó szóra, a felelősségteljes átgondoltságra, az előrelépésre, a bátorságra és a bizalomra – mondta.

Számos díjat is átadtak az évadzárón. Az évad színművészét a társulat tagjai maguk közül választják ki minden évben. A kollégák elismerését ebben az évadban Fandl Ferenc érdemelte ki. A díj mellé a MOL PETROLKÉMIA Zrt. anyagi támogatása jár, valamint – az előző évadban indult kezdeményezést folytatva – a Miskolc Autóház Kft. felajánlásában egy Seat Ibiza típusú személygépkocsi, amelyet egy hónapon keresztül rendelkezésére bocsát a márkakereskedés.


Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. vezérigazgatója és felesége évek óta a Miskolci Nemzeti Színház támogatói. Megtörve az előző évek hagyományát, idén nem színművészeket, hanem két rendezőt, Rusznyák Gábort és Béres Attilát díjazták. Az évad legjobb énekkari művésze Hegedűs Richárd lett, a zenekaré pedig Székely Balázs. A Miskolci Balett tagjai Bányai Mirjamot választották az évad legjobb balettművészének. Az Észak-Magyarország, a Borsod Online és a színház elindított egy közös online szavazást is, ahol Görög Lászlót választották meg az év színészének, A mi osztályunk pedig az évad előadása címet érdemelte ki. A tavalyi évtől a Művészeti Tanács is díjaz színházi dolgozókat. Ebben az évadban Horváth Krisztián díszítő-díszletező és Pónus Katalin gazdasági vezető vehették át a kitüntetést. Idén új díjat is alapított a színház: a Spiritus-díj a színház vezetőségének elismerése, amelyet elsőként Csuha Attila kellékes érdemelt ki.

 

Az évad számokban:

 

Előadásszám:                                               491

Bérletek száma                                 11.718

Nézőszám:                                         139.304

Legtöbb előadást játszott színész:   FANDL FERENC:144

 

Nyári fesztiválszereplések:

 

KIVILÁGOS KIVIRRADTIG      Június 12.-én a POSZT versenyprogramjában

ANNA KARENINA                                   Június 21-én Győrben a Magyar Táncfesztiválon

A HÜLYÉJE                                                Június 29-én a Városmajori Színházi Szemlén

LA MANCHA LOVAGJA            Szeptember 8-án a Vidéki Színházak Fesztiválján

 

Évfordulók:

 

25 ÉVE A SZÍNHÁZBAN              SERES ILDIKÓ színművésznő

30 ÉVE A SZÍNHÁZBAN              CZIMERNÉ OLÁH VERONIKA zenekari tag

35 ÉVE A SZÍNHÁZBAN              KONCZ BOGLÁRKA művészeti főtitkár

KRAMCSÁK JÁNOS műszaki vezető

KOZMA ATTILA művészeti vezető, Miskolci Balett

SZEGEDI DEZSŐ színművész

50 ÉVE A SZÍNHÁZBAN              PÉVA IBOLYA színművésznő

 

Díjak az évadban:

 

SZATMÁRI GYÖRGY                  Aase-díj

LUKÁCS ÁDÁM                            Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat

GÖRÖG LÁSZLÓ                          Déryné díj

Vissza

Áldott ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

Áldott ünnepeket és színházi élményekben gazdag, boldog új esztendőt kíván a Miskolci Nemzeti Színház társulata!...

Tovább

Ajándékozzon színházélményt bármilyen alkalomra!

Ajándékozzon színházélményt! Mi is lehetne jobb ajándék, mint egy emlékezetes este? Ráadásul hazánk első kőszínházának gyönyörű falai közt! Lepje meg szeretteit, barátait színházélménnyel, csempésszen a...

Tovább

Elmaradó előadásokkal kapcsolatos ügyintézés

Kedves Nézőink! A novemberre és decemberre érvényes jegyek, bérletek ügyintézési határideje: 2020. december 10. Az elmaradó előadásokra váltott jegyek esetében az alábbi lehetőségek közül...

Tovább