Bányavirág

HU
dráma | BEMUTATÓ: 2013. április 06. | IDŐTARTAM: 130 PERC

SZEREPOSZTÁS

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Székely Csaba: Bányavirág

Szereplők:

Iván: Viola Gábor
Mihály: Bányai Kelemen Barna
Ilonka: Nagy Dorottya
Illés: Kovács Botond
Irma: Gulácsi Zsuzsanna

Díszlet- és jelmeztervező: Lukácsy Ildikó
Zenei munkatárs: Czerán Csaba
Video: Sebesi Sándor

Rendező: Sebestyén Aba

A miskolci előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.
BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

„Székelyföldön kétszer nagyobb az öngyilkosságok aránya, mint egész Romániában. Senki nem tudja, miért. Egyesek a zord időjárással, a hegyvidék ridegségével magyarázzák. Mások azzal, hogy a bicskához gyakran nyúló falusi székelyek számára más az emberi élte értéke. Az ő világukban a Nap hamarabb nyugszik le. Minél hamarabb, annál jobb.

Ilyen környezetben játszódik a Bányavirág, és ebben él az egykori bányász, Vajda Iván, aki a bánya bezárása óta reményvesztett munkanélküliként éli mindennapjait, és gondozza beteg édesapját. Nem azzá vált ez a világ, amivé szerette volna. Hozzá hasonlóan kiutat keres szűkebb környezete is: féltestvére, Ilonka, barátja, szomszédjai. Mindenki a maga módján.

A szerencsétlen sorsok és a sok lemondás ellenére a Bányavirág nem egy komor darab. A fekete humor erőteljes jelenléte segít nekünk megfelelő távolságból szemlélni azt, amiben élünk. Segít felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak.”
Székely Csaba

A 2012-es Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) legjobb előadása.
2012-ben Bányai Kelemen Barna és Viola Gábor az előadásban nyújtott alakításukért megosztva kapták meg a MASZK Országos Színészegyesület által odaítélt legjobb férfi alakítás díját.
2012-ben a Bányavirág és A makrancos hölgy is részt vett Kisvárdán, a XXIV. Magyar Színházak találkozóján. A Bányavirág Kisvárda város közönségdíját, Sorin Militaru A makrancos hölgy rendezéséért Kisvárda Város Díját, míg Sebestyén Aba A makrancos hölgyben nyújtott alakításáért és a Bányavirág rendezéséért az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott különdíjat hozhatta haza.
2013-ben a IX. Nemzetiségi Színházi Fesztiválon a Bányavirág elnyerte a legjobb előadás és a közönségzűri díját is, Bányai Kelemen Barna az előadásban nyújtott alakításért a legjobb férfiszereplőnek járó díjat érdemelte ki. Viola Gábor a Bányavirágbeli alakításáért az Új Magyar Szó díját hozta el.
BŐVEBBEN KEVESEBB

Youtube linkek

http://www.youtube.com/watch?v=8THUxuxkZcc
BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK