Szóról szóra

HU
dokumentumszínházi előadás | BEMUTATÓ: 2013. május 12.

SZEREPOSZTÁS

A PanoDráma előadása
Multimédiás dokumentumszínházi előadás a magyarországi rasszista romatámadásokról 60 óra interjú alapján!

Előadják: Bánki Gergely, Feuer Yvette, Hárs Anna, Orsós Róbert, Ördög Tamás, Schermann Márta, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina

Dramaturgia: Bíró Dénes, Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna
Videó: Bíró Dénes, Korán Gabriella
Hang: Keresztes Zoltán
Fénytervező: Vida Zoltán
Koncepció és kreatív producer: Lengyel Anna
BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

"Megtörtént, holott nem követtem el, és nem történt meg, holott elkövettem." Pilinszky

A Szóról szóra a magyarországi 2008-2009-es romák elleni támadássorozat tényeiből kiindulva vizsgálja a magyarországi többségi társadalom reakciót és felelősségét a mai hazai légkör kialakításában.

Mert két állítás igaz egyszerre: A gyilkosságokat egyértelműen elítéli a magyarországi fehér lakosság 90%a. Ugyanakkor több mutató szerint is ugyanezen csoport 95%-a kisebb-nagyobb mértékben rasszista, ha a cigányokról van szó. Ezzel az utóbbi adattal próbáljuk meg szembesíteni magunkat és közönségünket. Ha ez sikerül, akkor kezdhetünk dolgozni a probléma megoldásán.

Az előadásban elhangzó szövegek a verbatim munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, melyek hosszát és sorrendjét az alkotók határozzák meg anélkül, hogy e szövegeket a legcsekélyebb mértékben is stilizálnák vagy átírnák.

Interjúztunk túlélőkkel, hozzátartozókkal, ügyészekkel, rendőrökkel, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel, polgármesterekkel, de nagyban támaszkodunk a közszereplők publikus megnyilvánulásaira és a médiavisszhangra is.

www.panodramaplays.blogspot.com

www.panodrama.hu

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK