Koldusopera

HU
Bertold Brecht
zenés játék | RENDEZŐ: László Sándor és Balázs Áron | BEMUTATÓ: 2014. május 06.

SZEREPOSZTÁS

Zentai Magyar Kamaraszínház

Penge Mackie: Kucsov Borisz
Peachum/Kimball tiszteletes: Nešić Máté
Celia Peachum/Jimmy: Körmöci Petronella
Polly Peachm: László Judit
Brown: Virág György
Lucy/Fürész Róbert: Lőrinc Tímea
Kocsma Jenny/Ede: Nagyabonyi Emese
Smith/Kókadt Walter: Dévai Zoltán
Filch/Jakab: Rutonić Róbert
Lóvé Mátyás: Papp Arnold

Koldusok/Kurvák/Zenészek: László Judit, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nešić Máté, Rutonić Róbert, Dévai Zoltán, Virág György, Körmöci Petronella, Papp Arnold, Kucsov Borisz

Kosztüm: Csík György
Zenei segítség: Klem Dávid
Díszlet: Szabó Attila
Fordította: Vas István
Rendezők: László Sándor és Balázs Áron
BŐVEBBEN KEVESEBB

Történet

A londoni Soho legmélyén Bicska Maxi, a sármos rablógyilkos titokban feleségül veszi Peacock, a koldushálózatot működtető üzletember egyetlen leányát, Pollyt. A koldusok királya azonban bosszút áll a bandavezéren lánya elcsábításáért. A rablóromantikát sem nélkülöző történet mögött feltárul a viktoriánus Anglia alvilága, ahol minden eladó és mindennek pénzben meghatározható ára van. Ahol nincs becsület, mert „előbb a has jön, aztán a morál”, ahol pár pennyért mindenki elárul mindenkit, ahol a barátság hamis, a szerelem múlandó. A darab témáját Brecht előtt többen is feldolgozták. Az első egységes zenés játékot John Gay és John Cristopher Pepusch írta. Londonban akkoriban beszédtéma volt a betörő Jack Shepard története, aki megszökött a börtönből, s akit az ugyancsak betörő Jonathan Wild árult el a rendőrségnek, és akit fel is akasztottak. Bár a mű a XX. századi avantgárd színház része volt, mára már klasszikus rangra emelkedett, hiszen olyan, „slágerek” hangoznak el benne, mint a Cápadal, az Ágyúdal vagy a Salamon-dal.

A vajdasági magyarság egyik nagyon fontos szellemi központja a Tisza menti régió. Ebben a térségben működik regionális színházként 2009 áprilisától a Zentai Magyar Kamaraszínház. A működési struktúra szerint a kezdetektől a színház egy-egy előadásra hívott meg vendégművészeket, majd 2013-ban a Magyar Nemzeti Tanács és a zentai önkormányzat összefogásának köszönhetően saját társulattal folytathatta működését. Az Újvidéki Művészeti Akadémia színművészet szakának magyar tagozatos, 2013-ban végzett hallgatóival, kilenc frissen diplomázott színésszel kezdhette meg az új évadot. Az első bemutató Molière komédiája, A fösvény volt, ami azóta is telt házzal megy. Ezt követően került repertoárra a fiatalok diplomaelőadása, Brecht Koldusoperája is, melyet szintén nagy sikerrel játszanak.
Az előadás érdekessége az élő zenei kíséret, melyet a fiatalok saját maguk adnak elő.
BŐVEBBEN KEVESEBB

Youtube linkek

https://www.youtube.com/watch?v=uSnOxcSu_j0
BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK