LEAR

HU
William Shakespeare
táncelőadás | RENDEZŐ: Szőcs Artur | BEMUTATÓ: 2016. május 18.

SZEREPOSZTÁS

Előadók: Duda Éva, Bora Gábor, Csuzi Márton, Gyöngy Zsuzsa, Góbi Rita, Téri Gáspár, Rusu Andor, Stetina Szonja, Takács László, Várnagy Kristóf

 

Díszlettervező: Boros Lőrinc

Díszlettervező asszisztens: Klimó Péter

Jelmeztervező: Horányi Júlia

Jelmeztervező asszisztens: Török Zsófia

Fénytervező: Vida Zoltán

Vágó: Massih Parsaei

Zeneszerző: Gergely Attila

Produkciós vezető: Czveiber Barbara

Koreográfus: Csuzi Márton

Rendező: Szőcs Artur

BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadás egy egészen egyedi formanyelvű műfaji kísérlet, melynek alapja a mozgás, a fizikai színház, és felvételről hallhatunk részleteket legendás Lear király előadásokból. Több ez, mint egy táncelőadás, több mint egy rádiójáték, több mint egy film, egy múltat és jelent összekötő kapocs, mintegy időtlenné téve a művet. A darab örökérvényű témája a hatalmi játszmák körül forog: hazugság, csalás, korrupció, árulás, kiszolgáltatottság, téboly.

 

Mit kezdjünk egymással, hogyan viseljük el egymást, öregek és fiatalok?

Meddig tart a józan ész, a reálpolitika, az okos bizalmatlanság – s hol kezdődik a vakság, az őrület? Lényeges-e, lényegi-e a különbség király és koldus között – vagy valójában mindkettő csak esendő ember? Koldusok, vakok, bolondok tévelyegnek az utolsó ítéletet idéző viharban, s az ember – még ha (valaha) király (volt) is – végtelenül kicsi és törékeny, „meztelen” szemben az emberi gonoszsággal; szemben a természeti elemekkel; szemben a maga sorsával; s szemben mindannyiunk sorsával: a pusztulással. Hát el lehet viselni mindezt ép ésszel?

 

Az előadásban részletek hallhatóak a Miskolci Nemzeti Színház 1981-es Lear király című darabjából, melyet Csiszár Imre rendezett.  

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK