Így szerettek ők - Kosztolányi Dezső

HU
Nyáry Krisztián
felolvasószínház Nyáry Krisztián kötete alapján | RENDEZŐ: RÉCZEI TAMÁS | BEMUTATÓ: 2018. november 13. | IDŐTARTAM: 70 PERC

SZEREPOSZTÁS

Szereplők:

Kosztolányi Dezső: FANDL FERENC

Harmos Ilona: SZIRBIK BERNADETT

Radákovich Mária: TENKI DALMA

 

Rendezőasszisztens: HADHÁZY ILDIKÓ

Rendező:

RÉCZEI TAMÁS

BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

Az 50 éves Kosztolányi Dezső már nagybeteg volt, amikor egy visegrádi üdülőben pihent feleségével, Harmos Ilonával. Itt nyaralt a 36 éves Radákovich Mária is kisfiával, de férje nélkül. A Visegrádon megismert fiatal nő hamar rabul ejtette Kosztolányit. Beszélgetések, közös séták, majd titkos légyottok követték egymást. Ilona mindent sejtett, de arra számított, hogy a nyaralással a liezon is véget ér majd. Nem így történt. A mindennapos őrlődés közben Kosztolányi megírta legszebb szerelmes versét, a Szeptemberi áhítatot. Ez volt az egyetlen, amelyet nyomdába adás előtt nem mutatott meg a feleségének. Nem neki szólt. Egy nap végül felbukkant Mária férje is, aki felszólította a költőt, hogy váljon el, vegye el Máriát, vagy pedig álljon ki vele párbajozni. Végül sem párbaj, sem válás, sem esküvő nem lett. Helyette újabb műtétek, kórház, kényszerű némaság következtek. A visegrádi nyaralás után kicsit több mint egy évvel Kosztolányi már a halálos ágyán feküdt.

A Nyáry Krisztián kötete alapján készült felolvasósorozat a legnagyobb magyar írók, költők szerelmi háromszögeit mutatja be, eredeti dokumentumokkal.

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK