Idéző 1.88, Kiss-Balbinat Ádám, Szabó Marcell: Kaleidoszkóp

HU
táncelőadás | BEMUTATÓ: 2022. december 19.

SZEREPOSZTÁS

Zene: Bartók Béla, Kiss- Balbinat Ádám és Szabó Marcell

Fénytervező/ Technikus: Patai Roland

Tánc/Koreográfia: Tókos Attila és Ifj. Zsuráfszky Zoltán

BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

Kaleidoszkóp

Hommage á Bartók Béla

 Az Idéző 1.84 kortárs-néptánc társulat Tókos Attila és Ifj. Zsuráfszky Zoltán, valamint Kiss-Balbinat Ádám és Szabó Marcell Bartók örökérvényű műveiből készített egy rendhagyó estet, melyben a zene és a tánc méltán tiszteleg a híres zeneszerző alakja előtt.

Betekintést nyerünk a magyar idők történeti „kaleidoszkópjába”, mint színesen kavargó változások gyors egymásutánjába. Bartók Béla sokoldalúságát, személyiségének megannyi különbözőségét a darabban megjelenő négy különböző karakter jelképezi. Az előadás egy színes zenei válogatás: egyaránt elhangzanak klasszikus zongorára írt művek, hegedű duók és autentikus népzenék. Bartók zenéje egyben neoklasszicizáló és folk, egyszerre épít az univerzális (európai) zenei hagyományokra, a magyar gyökerekre (a népzene által) és újítja azt meg sajátos hangvétellel, "hagyománytisztelet és megújulás".  Időtlen és örökérvényű, mert tradíció, nemzeti szellem és újítás egyszerre van jelen zenéjében, így az mindenkinek szól, tartalma univerzális. Ehhez méltón szerettünk volna sajátságos hangon megalkotni aktuális néptánc-színházi bemutatónkat egy felvonásban, körüljárva a nagyvárosi létünk és a magyar hagyományos kultúra relációit.

…nem járhatnánk ezen a úton a bartóki örökség nélkül…

feladatunk a méltó emlékezés és a továbbhaladás…


IDÉZŐ 1.84

 Tókos Attila és ifj Zsuráfszky Zoltántársulata

 

Progresszió- Tradíció- Revolúció

 Az újítás nem működik gyökereink, kulturális hagyományaink, tánctörténetünk vizsgálata nélkül. Célunk egy jövőbe mutató mozgásnyelv kialakítása a neofolklorizmus jegyében. Formanyelvünk kortárs és modern tánctechnikák fúziója a néptánccal. Színpadi perspektívánk a magyar hagyomány aktualizálása: a jövőbe lépni és a múltat felemelni.

Idéző 1.84

 https://id184.hu/

 


 

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK