A Tanítónő És Lovas Rozi Lett A Legjobb

A Tanítónő És Lovas Rozi Lett A Legjobb
A Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő című előadása már több szakmai elismeréssel büszkélkedhet, ezúttal a legjobb előadás díját nyerte el a Városmajori Színházi Szemle keretében. A címszerep megformálásáért ismét Lovas Rozi alakítását ismerte el a zsűri, a fiatal színésznő újra elnyerte a legjobb női főszereplő díját.

A Budapesti Nyári Fesztivál programsorozatának ünnepélyes záróeseményén Rusznyák Gábor rendező vehette át a legjobb előadás díját, Lovas Rozi pedig az újabb trófeát a Bródy-színműben nyújtott alakításáért. A darab főszereplője, Tóth Flóra és a fiatal színésznő találkozása sorsszerű lehetett, hiszen sikert sikerre halmoz a vidékre került tanítónő megformálásával: legutóbb a Pécsi Országos Színházi Találkozón nyerte el a legjobb 30 év alatti színésznő díját. Lovas Rozi kis túlzással hazatért a budai szabadtéri színpadra, hiszen éppen a Városmajori Gimnáziumban tanult és érettségizett.

A tanítónő előadás szerepelni fog a Vidéki Színházak Fesztiválján is Budapesten a Thália Színházban, ahol az előadásról felvételt is készít a Magyar Televízió.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon június 10. és július 8. között megrendezett országos színházi szemlét idén második alkalommal rendezték meg, melynek programját Karsai György egyetemi tanár, kritikus, Pécsi Júlia producer és Nagyszentpéteri Miklós balettművész válogatta a fővároson kívüli színházak aktuális repertoárjából, a teátrumok ajánlását is figyelembe véve. 

A szemlén hét vidéki és határon túli színház egy-egy előadását mutatták be. Az produkciókat háromtagú szakmai zsűri - Keszthelyi Kinga dramaturg, Szalay Marianna színművész és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója - hat kategóriában díjazta.

A legjobb férfi főszereplőnek Eperjes Károlyt választották a Veszprémi Petőfi Színház Adáshiba előadásában nyújtott alakításáért. A legjobb mellékszereplő Sarkadi Kiss János, a kaposvári Csiky Gergely Színház Hippolyt, a lakáj című előadásában megformált szerepéért.
A legjobb rendezés díját Kokan Mladenovics kapta az Újvidéki Színház Opera Ultima című előadásának koncepciójáért és formabontó színházi nyelvezetéért.
A különdíjat a zsűri Czukor Balázsnak és Khaled-Abdo Szaidának ítélte oda a Mágnás Miska nagyoperett átírásáért. A darabot a szombathelyi Weöres Sándor Színház mutatta be a szemlén.
A nézők az idén is szavazhattak a színház honlapján a legjobb előadásra, melynek nyertese a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Parasztopera című előadása lett Szikszai Rémusz rendezésében. A közönségzsűri díját a Pécsi Nemzeti Színház és Horgas Ádám rendező kapta a 39 lépcsőfok című előadásért.