Az Évad Drámája Programsorozat

A száz éve született Weöres Sándor Holdbeli csónakos című költői mesejátéka az évad drámája a Miskolci Nemzeti Színházban, ezért egész évadban a szerzővel és munkásságával kapcsolatos különleges programokkal várjuk nézőinket. Többek közt meghívott előadásokkal, koncertekkel, színjátszóversennyel és kiállításokkal próbáljuk közelebb hozni Weöres költészetét a miskolci közönséghez. Gyermeki öröm, keleti bölcsesség, mámoros rímek és áradó nyelvi zene... Távoli, egzotikus világba kalauzol bennünket Weöres Sándor művészete.

Holdbeli csónakos, örök szerelmem,
arany sajkádra vegyél föl engem!
Sokat szenvedtem, sokat bágyadtam,
a sötét erdőt könnyel áztattam,
eleget sírtam a földi porban,
ölelj magadhoz a tiszta Holdban.


/Weöres Sándor: Holdbeli csónakos, részlet/



Programok

Október
Weöres 100 – „Múlónak látszik és örök...”  | Kiállítás >>>

Mindannyian azt hisszük, hogy ismerjük Weöres Sándort: ő a játékos rímfaragás mestere, számtalan gyermekvers szerzője, a magyar nyelv zeneiségének szakértője. De ismerjük-e Weörest, ha szerelmes? Ha megtört? Ismerjük-e a hívő Weörest? Az örömtől kacagó vagy a kétségektől gyötört Weörest – az öreg költőt, aki nem lehet többé kisgyerek? Formabontó életrajzi kiállításunkon művein keresztül követjük e nagy magyar költő útját a csöngei kezdetektől a budapesti hírnévig: versek, levelek, kritikák, fényképek, videó- és hangfelvételek segítségével nyújtunk betekintést életének és művészetének rejtelmeibe.

November
Weöres-jelenetek - Diákszínjátszó verseny

A Miskolci Nemzeti Színház a tavalyi évhez hasonlóan idén is diákszínjátszó versenyt hirdet középiskolai színjátszó csoportok részére. Bóbita, Holdbeli csónakos, Teomachia, Psyché, Szent György és a sárkány... Weöres Sándor sokszínű költői és drámai munkásságából várunk 10-25 perces, kamaratérben előadható jeleneteket, melyeket a színház művészeiből álló zsűri értékel és díjaz majd.


Rongyszőnyeg (hang-szó-kép) a Tercina és Györgyi Anna műsora - november 6. 19 óra, Kamaraszínház >>>

A Tercina régizene együttes különleges feladatot vállal: előadásaik során irodalom, képzőművészet, a reneszánsz- és a barokkzenei világok találkozását mutatják be a közönségnek. Györgyi Annával készült estjükön pedig Weöres Sándor Rongyszőnyeg című ciklusából adnak elő megzenésített darabokat. Kiemelik a ciklus színeit, játékosságát és gazdag zeneiségét. Szó lesz szerelemről, gyermeki örömökről, és évszázadok bölcsességei is elhangoznak a színpadon. Lant, hegedű, blockflöte: Rongyszőnyeg. (http://www.tercina.hu)



Weöres játszótér - Egész évados meglepetéssorozat

Weöres Sándor költészetében fontos szerepet tölt be a játék, a gyermeki öröm, a zeneiség, a meglepetés. Egész évados sorozatunkban hónapról hónapra Miskolc nevezetes helyein különleges, rögtönzött előadásokkal és performanszokkal ajándékozzuk meg a közönségünket. Weöres kitör a színházból és szétfut a városban – így lesz az egész város a mi játszóterünk! Bóbita Bóbita táncol... de hol?

Február, a miskolci SZEM Fesztivál keretében
Nárcisz és Psyché (Rendező: Bódy Gábor) - Filmvetítés és beszélgetés a játék/színben

Bódy Gábor 1980-ban készült korszakalkotó filmjéből tartunk vetítést a játék/színben, ahova a SZEM fesztivál résztvevői mellett várunk minden érdeklődőt! A film Weöres Psyché című talányos költeményéből, egy 18. századi zabolátlan költőnő történetéből indul ki, idővel pedig más utakra tér: Nárcisz és Psyché találkozását és különös szerelmét meséli el. Főszerepekben Patricia Adriani, Udo Kier és Cserhalmi György. A film előtt és után szakértők bevonásával kerekasztal beszélgetést tartunk, hogy a közönség közelebbről is megismerhesse Bódy remekművét.

Március
Weöres a Színházban - Kiállítás

Miskolcon utoljára 1989-ben mutattak be Weöres-drámát, az pedig a Holdbeli csónakos volt. Az idei évad bemutatójához kapcsolódóan kiállítást szervezünk a magyarországi Weöres színjátszás történetéből: többek közt előadásfelvételek, kellékek, kritikák, színlapok és fotók segítségével adunk képet Weöres színházáról.

Holdbeli piknik - Csillagfényes tavaszi estén
Az Évad drámája programsorozat záróeseménye tavasszal lesz: a versmondással, zenével és holdnézéssel egybekötött Holdbeli piknik!

Hivogat a holdi síp,
dobol a fény,
csillag evez a nád hegyén,
fa levelén.
(Ötödik Szimfónia – Az öröm, részlet)

Egy perc Weöres - Weöres a miskolci rádiókban

A Miskolci Nemzeti Színház egész évadon átívelő sorozatot szerkeszt Weöres Sándor életművéből válogatva. Az egy perces spotokat színházunk művészeinek előadásában hallhatják a Rádió M, a Szent István Rádió, az Európa Rádió és a Magyar Rádió miskolci regionális adásának hullámhosszán.

Egy óra versek között - Weöres Sándor költészetéről a játék/színben >>>

Ha járok éjszaka,
egy kérdés szívemen üt:
ki olvashatja el
a Holdra írt betűt?
(Négysorosok, III.)

Az idei évadban Weöres Sándor költészetére helyezzük a hangsúlyt már hagyományos versszínházi sorozatunkban. A hónapról hónapra megújuló előadásokban a magyar költészet sokszínűségét, költőink szövegeinek izgalmas találkozását mutatjuk be – és keressük Weöres helyét a nagy egészben.