Egészségre Nevelő És Szemléletformáló Programok

Egészségre Nevelő És Szemléletformáló Programok
Klubszerű foglalkozásokat szerveztünk a Miskolci Nemzeti Színházban a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0065 pályázat keretében az „Egészségre nevelő és szemléletformáló programok a Miskolci Nemzeti Színházban” című program keretében 2013. januártól november végéig.

A klubszerű foglalkozásokat testmozgás, elsősegélynyújtás, stressz-kezelés és egészséges táplálkozás témakörben 5-10 alkalommal tartottuk a színház dolgozói részére.


A tematikákat egy-egy témakörben alább olvashatják:


Stresszoldó jóga gyakorlatok I-V.


Alapozó Iyengar jóga tematika

Az 5 alkalomból álló Iyengar jóga tanítás fő gerince az álló ászanák megtanítása.
A tanítás fő sarokpontjai az irányok: a test; a lábak, karok, törzs, fej, megfelelő irányú tartása az álló ászanákban. A lábfej és a talaj kapcsolata, ami az alapja az álló gyakorlatoknak. A lábak munkáján keresztül a gerinc elérése, megnyújtása, ill. a gerinc melletti izmok aktiválása.A kezdő tanítványoknál az első néhány pont, amit megtanítunk a helyes alapállás (Tadasana).
A súlypont eloszlása a talpon, a keresztcsont helyzete, a vállak, s ezáltal a lapockák helyzete az alapállásban.
Az 5 alkalomból álló jógakurzus ászanái a következők:

- Tadasana
- Vriksasana
- Virabhadrasana I.
- Virabhadrasana II.
- Utthita trikónasana
- Utthita parshvakónasana
- Ardra csandrasana
- Párshvóttanasana (konkáv verzió)
- Praszarita padottanasana

Ajánlott, mert:
• teljesen ellazít
• eltölt energiával
• megnyugtat
• javítja a fej vérellátását, jót tesz az arcbőrnek
• enyhülést hoz a fáradt testnek, léleknek

Relaxációs gyakorlatok – Stressz-kezelés

Az 5+1 alkalomból álló programsorozat, fő váza néhány könnyen elsajátítható relaxációs technikának a megtanítása.

Ezek a következők:

1. A légzés jelentősége és kapcsolata a stresszel (Egyszerű légzésfigyelés megtanítása)
2. A napüdvözlet megtanítása (egyszerű jógagyakorlatok sorozata, amely légzésfigyeléssel van összekötve)
3. A koncentráció szerepe – koncentrációs gyakorlatok
4. Ülő és fekvő relaxációs gyakorlat
5. Egyéni stressz-tünet napló készítése ( a testérzések jelentősége, önmegfigyelés, önreflexió szerepe a stressz-kezelésben) 

">Stressz-oldó masszázs technikák- gyakorlatok –
Stressz-kezelés témakörben


Az 5 alkalomból álló programsorozat, fő váza néhány könnyen elsajátítható stressz-oldó masszázstechnika bemutatását, elsajátítását, megtanítását célozza.

Az ülő munkakört végzők, vagy sok stresszel járó munkakörben lévők számára a stressz-oldás legősibb formája, gyógymódja a masszázs, melynek több könnyen elsajátítható fajtája létezik.

A masszázs rendkívül sokrétű segítséget nyújthat. Nemcsak a test, hanem a szellem felfrissülésében is óriási szerepe van.
Elsőként a bőr hámrétegeiben fejti ki hatását. A különböző gyógynövényes masszázsok eltávolítják az elhalt hámsejteket, rugalmassá és frissé varázsolják a bőrt, amivel erősítik testünk védekező képességét. Ugyanakkor az idegrendszert is stimulálja, így a különböző masszázstechnikák akár fájdalomcsillapításra is alkalmasak. Csökkentik az ideggyulladás és idegfájdalmak tüneteit is.
Intenzív testmozgás következtében tejsav rakódik le az izomszövetekben, ami erős izomlázat,- görcsöket eredményezhet. A masszázs az izmok helyes regenerálódását is elősegíti, enyhíti a fájdalom és fáradtságérzetet.
Növeli a testszövetek vérellátását, hatással van a vér- és a nyirokkeringésre is. Utóbbi immunrendszer erősítésének legfontosabb alapja.

Mindezekkel együtt pedig a szellemet is frissíti, hiszen a masszázsfogások feloldják a feszültséget, ellazítják az idegeket és csökkentik a stressz okozta kellemetlenségeket.

Foglalkozások:

1. Fej és nyakmasszázs technikák
2. Váll-hát masszázs technikák
3. Frissítő talpmasszázs technikák
4. Könnyen végezhető nyújtástechnikák
5. Hangterápia technikák a stressz-oldásban

Klubfoglalkozások tematikája:

• Amit megeszel.. beszéljünk az egészsége s táplálkozás problémájáról
• Mit eszik a család? – az egészséges alapanyagokról
• Minden, amit tudni kell a paleo étkezésről tudni kell!
• Paleo reggeli készítés- főzőiskola
• Paleo ebéd készítés- főzőiskola
• Magtejek az étkezésben- főzőiskola
• Egészséges édességek-főzőiskola
• Gluténmentes ételek- főzőiskola
• Zöld és nyersételek- főzőiskola
• A salátakészítés fortélyai- főzőiskola

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

1. Amit megeszel… beszéljünk az egészséges táplálkozás problémájáról

Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva. Ezzel nemcsak ízletes ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális működéséhez. A klubfoglalkozás fő témája a napi étkezés tudatos tervezése, a rendszeres étkezés fontossága, a munkahelyi étkezési szokások problémái.


2. Mit eszik a család? – az egészséges alapanyagokról

A teljes értékű, valódi ételek meghatározása egyszerű: értékes tápanyagokkal teli élelmiszerek és alapanyagok, melyek nem tartalmaznak adalékanyagokat .
Kérdés, hogy mégis mit eszünk mi otthon, mert ez a fogalom, hogy “valódi ételek” nem teljesen egyértelmű számukra. Beszélünk az allergiás megbetegedésekről a családban, az allergén alapanyagokról.

Teljes értékű, valódi ételeket, melyek nem tartalmaznak élelmiszer ipari adalékanyagok:

• friss zöldség és gyümölcs.
• Tejtermékek lehetőleg házi tej, natúr joghurt, friss tehén- vagy kecskesajt.
• Háztáji friss tojást.
• Teljeskiörlésű búzalisztből és más gabonákból készült pékáruk és tészták. Egyéb gabonák, mint például köles, quinoa, hajdina, barnarizs, kuszkusz (durum búzából van), árpagyöngy (gersli). Jó lenne, ha egyre többen megismernék ezeket az értékes gabonákat. Változatosan és érdekesen lehet velük főzni.
• Hüvelyesek: lencse, vörös lencse, különböző fajta babok, mungóbab, csicseriborsó.
• Friss tengeri és édesvízi halak
• Házi tenyésztésből származó húsok (baromfi, marha és sertés) és feldolgozott füstölt húsárut.
• Olajos magvak: dió, mogyoró, mandula, kesudió
• Szárított gyümölcsök: sárgabarack, áfonya, szilva
• Italok közül: szűrt- és szénsavmentes ásványvizet, természetes összetevőjű gyümölcsteákat, gyógynövényteák.
• Édesítőszerek: fogyasszunk főleg nyírfacukrot és mézet használok, desszertekhez néha agave vagy datolyaszirupot. Desszertekben, turmixokban a szárított datolyát is remekül lehet használni édesítőszerek helyett!
• Olajok: extra szűz olívaolaj, kókuszolaj, dióolaj, szezámolaj, tökmagolaj


3. Minden, amit tudni kell a paleo étkezésről!

A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak  az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrát terhelést jelent a szervezetnek, s ez a civilizációs betegségek fő okozója. A korszerű táplálkozás egyik irányvonala a paleo-étkezési mód.


4. Paleo reggeli és ebéd készítés- főzőiskola

Jó lenne minőségi reggelivel meglepni a családodat? Derűsen, értékes tízóraival elengedni a gyermekedet az iskolába? Már eleged van a plusz kilókból, a haszontalan fogyókúrákból...?
Elolvastál könyveket, beláttad, hogy a paleolit életmóddal csak jól jársz!
Oké, de hogyan tovább?
Mit egyél?
Mivel helyettesítsd kenyeret (kell azt egyáltalán helyettesíteni??? :)?
Mi legyen a reggeli kakaó vagy müzli helyett?
Vadi új recepteket kell megtanulni vagy a régit kell átdolgozni?

A klubfoglalkozások keretében rendezett főzőiskolába  tiszta, természetes alapanyagokból ízletes, gluténmentes ételeket készítünk, amiket otthon is megvalósíthatsz. Ötleteket adunk, amiket aztán a saját konyhádban is villám tempóban felhasználhatsz!
Segítünk, hogy mit hagyj el és mit építs be gazdagon a táplálkozásodba!
Megtanulod más szemszögből látni a táplálkozást és rájössz, hogy így még spórolhatsz is vele...
Bőségesen kóstolunk, hiszen a paleo ételekből annyit ehetünk, amennyit csak kívánunk, mégsem hízunk el tőlük! :)

5. Magtejek az étkezésben- főzőiskola

A tejhelyettesítő italok kedvelt változata a magtej, mely olajos magvak őrleményéből, víz és édesítőszer hozzáadásával készül. A dió-, szezám-, kesu-, mandula- és napraforgó magtej kalcium- és D-vitamin tartalma magasabb, mint a gabonatejeké, sőt, zsírösszetételük is kedvezőbb. A kókusztejet szintén magas kalcium tartalma miatt szokták ajánlani, kiváló a csonterősítő hatása. Jótékony hatása és energiatartalma miatt lábadozó betegeknek is ajánlott.
A klubfoglalkozáson megtanuljuk a magtejkészítés módját.


6. Egészséges édességek-főzőiskola

Sütemény cukor, tej és liszt nélkül? Csökkentett szénhidráttartalmú, glutén-, lektin-, laktóz- és cukormentes termékeket találsz e kategóriában. Aki eddig azt gondolta, hogy a paleolit konyha csupán a húsról, a magvakról és a zöldségekről szól, ezen kategória megtekintése után minden bizonnyal másképp gondol majd a kőkori táplálkozási irányzat követőire. Mert bizony úgy jó az élet, ha édes...
A klubfoglalkozás keretében néhány édesség elkészítési módját sajátítjuk el.


7. Gluténmentes ételek- főzőiskola

Ha egy családban vannak glutén- érzékenyek és nem glutén- érzékenyek is, nagyon figyelni kell az ételkészítésre, tárolásra, fogyasztásra. Több megoldás is lehetséges ilyenkor:
Megnyugtató megoldás lenne, ha az egész család csak glutén- mentesen étkezne. Ez azonban megterhelné a családi költségvetést. Ha kiderül a lisztérzékenység, átmenetileg (néhány hónapig) jó megoldás lehet, hogy otthon mindenki csak azt eszi, amit a diétázó. Ebben az esetben kizárólag glutén-mentes alapanyagok és élelmiszerek kerülnek a konyhába, a korábbi lisztes maradványok egyszeri eltávolítása után nem kell tartanunk a keresztszennyeződéstől.
Ezúttal a glutén-mentes ételek elkészítésével foglalkoznak a klubfoglalkozás résztvevői .

8. Zöld és nyersételek- főzőiskola

Miért jók a nyers ételek? Egyszerűen azért, mert sokkal több életenergia van bennük, mint a főtt ételekben. A nyers táplálékokban természetesen meglévő anyagok legyőzik a szervezetben szabadon kószáló szabad gyököket, amelyek kárt okoznak a sejtekben és egy sor betegséget váltanak ki.
A szabad gyökök az anyagcserével jutnak a véráramba, amikor a táplálékot a test sejtjei energiává alakítják. A baj abból adódik, ha túl sok szabad gyök jut a belső antioxidánsokra, amelyeknek azt szabályozniuk kellene. Igy a szabad gyökök ellenséggé válnak, számos súlyos betegséget, korai öregedést okoznak.
A nyers táplálékon alapuló étrend bőséges napi ellátást biztosít a szervezetnek az antioxidánsokból, melyek legyőzik a szervezetben szabadon kószáló szabad gyököket, amelyek megbetegítenek, korai öregedést okoznak. Az antioxidáns-család legnagyobb erejű tagjai a gombaölő flavonoidok. Hússzor erősebbek a C-vitaminnál és ötvenszer hatékonyabbak az E-vitaminnál. Védelmet nyújtanak a rák és a szívbetegségek ellen. A legjobb forrásai a hagyma, a paprika, borsmenta, fodormenta és a bazsalikom.

A C-vitamin antioxidáns aszkorbinsavat tartalmaz. Késlelteti a Parkinson-kór megjelenését, csökkenti az artériák elmeszesédét, segít a szürke hályog kialakulásának megakadályozásában. Megtalálható a citrus-félékben, csírákban, leveles zöldségekben, a kiwiben és a káposztában.
A klubfoglalkozáson elkészítünk néhány nyersételből készült ételt, bemutatjuk az ételkészítés technológiáját, A nyersétel készítéssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.

9. A salátakészítés fortélyai- főzőiskola

Az egészséges táplálkozás alapja a friss zöldségek fogyasztása, és itt kapnak a saláták főszerepet. Alapszabály, hogy a salátát csakis és mindig friss zöldségekből készítjük. 

A foglalkozáson rövid áttekintést végeztünk a salátaféleségekről, illetve elkészítettünk néhány zöldség, gyümölcs salátát.

A klubfoglalkozások, előadások, konzultációk, főzőiskolai gyakorlatok személyes konzultációk keretében és tartalommal zajlottak, gyakorlott szakemberek közreműködésével.