Évad Szerzője/Évad Drámája

Évad Szerzője/Évad Drámája
Kiállításmegnyitóval, Nézőművészeti Főiskolával és közönségtalálkozóval indul az Évad szerzője/Évad drámája program

Október 19-én, szombaton indítja útjára idei Évad Szerzője/Évad drámája programsorozatát a Miskolci Nemzeti Színház. A tavalyi évhez hasonlóan, amikor is Móricz Zsigmond Úri murija és Háy János munkássága állt a középpontban, idén is folytatjuk a magyar drámát és a magyar szerzőket népszerűsítő-megismertető rendezvénysorozatunkat.


A 2013/2014-es évadban Weöres Sándor Holdbeli csónakos című költői mesejátéka lesz Az évad drámája, melynek márciusi bemutatóját már októbertől több kísérőprogrammal készítjük elő. E sorozat első eseménye lesz a szombaton 18 órakor kezdődő kiállításmegnyitó a Nemzeti Színház emeleti előcsarnokában. A Weöres 100 – „Múlónak látszik és örök...” című rendhagyó tárlaton nézőink végigjárhatják a Kossuth- és Baumgarten-díjas Weöres Sándor életútját a csöngei kezdetektől a budapesti hírnévig. Versek, levelek, kritikák, fényképek, videó- és hangfelvételek között barangolva játékos formában hozzuk közelebb Weörest – az embert, az alkotót, a művészt.


19 órától a Kamaraszínházban kerül sor Az évad szerzője programsorozat első eseményére, Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című darabjának vendégjátékára.


Tasnádi István, idei évadunk Szerzője, József Attila díjas drámaíró, író. Dolgozott kritikusként, volt dramaturg, számos díjnyertes dráma szerzője. Írt forgatókönyvet, musicalt, gyerekkönyvet, dalszöveget és ifjúsági darabokat. A kőszínházi és a független színházi szférában egyaránt dolgozó alkotóként az utóbbi húsz év legfontosabb drámaíróinak sorába tartozik. A Nézőművészeti Főiskola egyik legsikeresebb és legrégebben műsoron lévő darabja: a budapesti Nézőművészeti Kft. vendégjátékában Mucsi Zoltánt, Scherer Pétert és Katona Lászlót láthatják.



A Nézőművészeti Főiskoláról >>>


Az előadás után 21 órától közönségtalálkozót tartunk a szerző és a színészek részvételével.

Weöres Sándor: BARANGOLÓK

Gyöngy az idő, vándoroljunk,
Nincs szekerünk, bandukoljunk,
Lassu folyó ága mellett
Járjuk a halk fűzfa-berket.

Este a láb gyönge, fáradt,
Lombok alatt nézünk ágyat.
Szöcske-bokán jő az álom,
Száll a világ lepke-szárnyon.

(1949)