Harsányi Attilát Kaszás Attila Díjra Jelölték!

Harsányi Attilát Kaszás Attila Díjra Jelölték!

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára (Miskolci Nemzeti Színház és Aradi Kamaraszínház), Orosz Ákosra (Vígszínház) és Király Attilára (Jászai Mari Színház és Szkéné Színház) a megújult www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatóak le a szavazatok egészen augusztus 25-én éjfélig – jelentették be a június 25-ei sajtótájékoztatón.

 

Harsányi Attila 

Mit jelent az Ön számára a jelölés?

Nehéz szavakkal leírni azt a megtisztelő érzést, amit a jelölés jelent számomra. A gyermekem öleléséhez tudnám hasonlítani. Akinek ez megadatott, tudja miről beszélek.

 

A jelölés egy társulaton belüli kiemelt helyet feltételez. Mit gondol, mitől lesz egy színházi társulat jól működő?

Egy társulat az emberi és szakmai egymásra figyeléstől válik közösséggé. Ha ez nem működik, akkor csak fűtött helyen dolgozó emberek csoportja. Ha valaki elesik, fölsegítem, ha elesek, fölsegítenek. És ez egy országra éppen így igaz!

 

Miként emlékszik Kaszás Attilára?

Kaszás Attila emberszeretetét és közösségépítő erejét magam is megtapasztalhattam a Háry János próbafolyamata alatt Szegeden. Esténként pedig csak hegedült és mosolygott, hegedült és mosolygott, és csak hegedült, hegedült, hegedült…

 

Életrajzában egymást érik a szebbnél szebb szerepek. Melyik volt a kedvence, és miért?

A miskolci és az aradi színház az utóbbi tíz évben elhalmozott jobbnál jobb feladatokkal. Különös viszony fűz mindegyik szerepemhez. Nincs kedvencem. Mindegyikért megküzdöttem, álmodtam velük és még a mai napig sem hagynak nyugton.

 

Van-e szerepálma, és ha igen, mi az és miért?

A Platonov volt az szerepálmom, de amióta Orosz Ákos kiválóan eljátszotta, azóta más szerepálom után kell néznem. Még nem találtam meg az újat!

 

Milyen szerepben, szerepekben érzi magát igazán otthon?

Az édesapa karakterben érzem magam a legjobban. Hogy egy jelölt társam nevével éljek: Király szerep!


A díjról:

Mintegy 32 társulat tagjai választották ki szavazataikkal a három idei jelöltet, akik közül a közönség voksai alapján kerül ki a győztes. A Kaszás Attila-díjat 2019-ben is az Országos Színházi Évadnyitó keretében adják át, amelyet a Pesti Magyar Színházban rendeznek meg augusztus 30-án.

 

Az elismerés átadását minden évben nagy összefogás kíséri; a díjat ugyanis a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. A szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze, amellett pedig, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén másodszor ajánl fel díjat 400 ezer forint értékben, a Raiffeisen Bank hagyományosan átadja az 500 ezer forinttal járó elismerését. A díjat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A jelöltekkel készít továbbá interjúkat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, és sugározza azt felületein.

 

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.