Húsz Éves A Miskolci Diótörő

1992. december 20-án mutatta be a miskolci teátrum Csajkovszkij Diótörőjét, Majoros István koreográfus-rendező munkáját. Húsz év elteltével most újra megtekinthető a színház műsorán ez a csodaszép, szívet melengető, karácsonyi balettelőadás.

Éppen húsz évvel ezelőtt, 1992. december 20-án mutatta be a Miskolci Nemzeti Színház első balettelőadását, Majoros István Diótörő-koreográfiáját, amely első lépés volt az önálló tánctagozat megteremtése felé vezető úton. Húsz évvel később ugyanebben a műnek női főszerepében a Miskolcon felnőtt, színészcsaládból származó ifjú tehetséget, a müncheni opera figyelmét is felkeltő Földi Leát köszönthetjük. Földi Lea jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatója, édesapja Földi László színművész, édesanyja, Kerekes Valéria pedig jelenleg is színházunk társulatának tagja. A címszerepet ebben az évben Sárosi Imre, a zürichi operaház volt szólistája táncolja.
A miskolci Diótörő húsz éves pályafutását – természetesen a koreográfus-rendező Majoros István mellett – végigkísérte a Lujziból Stahlbaumnévá érett Guzi Emese és közreműködőként a Szemere Bertalan Gimnázium – most Szakközépiskola – akkori és jelenlegi diákjai is. Az idei előadásban összesen 11 „szemerés” növendék mutatja meg tehetségét, mint egerek, katonák és orosz lányok. A húsz éves előadás továbbélésének, generációk közötti átadásának másik példája, hogy a legelső, 1992-es bemutatón az Egérkirályfi szerepét táncoló Kozma Attila lánya, Kozma Johanna bohócként és orosz lányként tűnik fel a 2012-es előadásban.
A Majoros István munkáját, a Diótörőt utoljára hat évvel ezelőtt, 2006-ban láthatta a miskolci közönség.

A decemberi előadások időpontjai:
December 14. péntek, 10 óra, Nagyszínház
December 15. szombat, 17 óra, Nagyszínház
December 18. kedd, 10 óra, Nagyszínház
December 26. szerda, 17 óra, Nagyszínház
December 27. csütörtök, 11 óra, Nagyszínház




















.