Két Marosvásárhelyi Vendégjáték Miskolcon

Két Marosvásárhelyi Vendégjáték Miskolcon
Május elején Miskolcon vendégszerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A vendégjáték keretében május 5-én a Mélyben, illetve május 6-án újra a Bányavakság című előadásokat láthatja a miskolci közönség.

Mindkét előadásban Zayzon Zsolt és Béres Attila volt osztálytársai játszanak. A Székely Csaba által írt, Sebestyén Aba által rendezett, illetve a Yorick Stúdióval közösen létrehozott Bányavakság című előadás az elmúlt évadok egyik legsikeresebb előadása, számos színházi fesztiválon is bemutatták (Pécsen, Kisvárdán, Bukarestben, Nagyszebenben, Nagyváradon stb). Nem egy elismerés kapcsolható a produkcióhoz: Székely Csaba író a Színikritikusok Díját, Sebestyén Aba rendező az Interetnikai Színházi Fesztivál rendezői különdíját, Bányai Kelemen Barna a 2013-as POSZT Legjobb Férfi Mellékszereplő-díját, a Színikritikusok Legjobb Férfi Mellékszereplő-díját és a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának alakításdíját, Nagy Dorottya a 2013-as POSZT Legjobb Női Mellékszereplő-díját és a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának alakításdíját, Szakács László a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának alakításdíját, az előadás pedig, ugyancsak a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott díjat nyerte el.

Bár egy közelmúltban megtörtént szerencsétlen tűzesetben leégett a Mélyben című produkció díszletének 30%-a, az előadás nem károsult jelentősen, így a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – a sajnálatos körülmények ellenére is – örömmel mutatja be előadását a miskolci színházkedvelőknek. A Keresztes Attila által rendezett darabban a Bányavakság három színésze is visszaköszön – más szerepben, illetve más kontextusban is láthatja őket a miskolci közönség. A Mélyben több turnén vett részt, köztük például a lengyelországi Katowiceben, a Teatr Śląski im Stanisława Wyspiańskiego épületében.

Az előadásokról:

Gorkij: Mélyben (Éjjeli menedékhely)
Székely Csaba: Bányavakság

SAJTÓVISSZHANG - MÉLYBEN:

A reménytelenség kavalkádja - Bóta Gábor, Népszava

EGÉSZSÉGES IRIGYSÉG: Három előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatánál, Puskás Panni, Revizor kritikai portál