Megkezdődött A 192. Évad A Miskolci Nemzeti Színházban!


Béres Attila: „Az igényes szórakozásra az egyetlen alternatíva a színház”
MINAP.HU

Évadnyitó társulati ülést tartottak a Miskolci Nemzeti Színházban hétfőn. Tizenhat bemutatóval és tavalyi népszerű darabokkal is készül a színház a következő évadra.
Az új igazgatót, Béres Attilát júniusban egybehangzóan szavazta meg Miskolc város vezetése, amiről évadnyitó társulati ülésén beszélt.

– Huszonnyolcból huszonnyolc igent kaptam – mondta Béres Attila –, ami azt jelenti, hogy Miskolcnak nagyon fontos a színháza. Százkilencvenkét évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az első magyar nyelvű kőszínház és az itt élők azóta is kiemelten figyelnek rá. Ilyen mély gyökere a ragaszkodásnak egyetlen nagyobb városban sincs, mint Miskolcon. Napjainkban a színház valójában az egyetlen igényes szórakozási lehetőség.

– A városvezetés valóban ott áll a színház mellett – mondta el beszédében Kiss János alpolgármester, aki részt vett az évadnyitó ülésen. – Minőség, érték és ízlésformálás – a miskolci színház és egyáltalán a színjátszás jövőjével kapcsolatban ezek kulcsszavak. Azt gondolom, hogy a színház ma nincs könnyű helyzetben, hiszen az emberek szabadidejéért óriási verseny folyik. A színházban pedig óriási potenciál van, hiszen nemcsak szórakoztat, hanem tanít, nevel is.
Az új vezetés újdonságokkal is előáll a következő évadra. Ilyen például, hogy egy teljesen újszerű ösztöndíjrendszert hoznak létre, ami lehetővé tenné, hogy harmincöt év alatti művészek játszhassanak a közönség előtt.
A színház igazgatója elmondta, hogy szorosabbra fűzik a viszonyt a Budapesti Operettszínházzal, így előadják majd az évad végén a Viktória című operettet, amihez a díszleteket és a jelmezeket kedvező áron kapják meg a fővárosi intézménytől.

Béres Attila tájékoztatott, hogy a tizenhat új bemutatójukkal minden korosztályt igyekeznek megszólítani.
– A legfontosabb, hogy még mindig van ember, akit meg kell győzni arról, hogy bejöjjön a színházba – mondta. – Erről szól majd az első színházi nap is, amire szeretettel várjuk a város közönségét. Szeptember 6-án ugyanis színházünnepet tartunk, amire különböző programokkal készülünk. Lesz főzőverseny, amire a facebook-oldalunkon várjuk a recepteket. Lesz premier, ami a gyerekeknek szóló Lúdas Matyi zenés-táncos

feldolgozása. Továbbá lesz egy új sorozat, amivel hagyományt szeretnénk teremteni.
A Múlt, Jelen, Jövő című évadnyitó ünnepi műsoron fellépnek olyan színészek, akik valaha Miskolcon játszottak. Így lesz itt vendégként Igó Éva és Dézsy Szabó Gábor.
Az előadás után égbe emelkedik az az ezer lufi, amire előzőleg a miskolciak írhatják rá gondolataikat a színházról.

A színházi évadnyitón Szabó Máté, művészeti vezető az új és a régi darabokról beszélt.
– A premiereket négy nagy részre tudom osztani. A nagyszínpadon öt bemutatót láthat a közönség: a Toscát, A nagy Romulust, az Egy csók és más semmit, a Zorba, a görögöt és a Liliomot. Az ifjúsági előadásokhoz tartozik a Lúdas Matyi és a Momo. A Játékszínben két műfaj is lesz: egy különleges Ványa bácsi és egy musical Édeskettes hármasban címmel. A Kamaraszínház színpadán a Pillantás a hídról, a Mindent a kertbe! és a Zűrzavaros éjszaka című darabokat nézhetik meg az érdeklődők.

Új előadásokkal is készülnek. Így lesz a Primadonnák operettgála, a Miskolci Balett előadásában A nagy Gatsby és a Don Quijote. A tavalyi népszerű darabok közül egyebek mellett a Padlást, a My fair ladyt, a Parasztoperát és a Fenevadakat is láthatja még a közönség.

Ráadásul egy úgynevezett MNSZ-szalon nyílik a Helynekemben, ahol egy szoba falait a színházi fotókon kívül a színészek kézlenyomata és aláírása díszíti majd. Ez akár szobaszínházra alkalmas helyiség lehet a későbbiekben.
Répássy Olívia