Miskolci Szem 2015

Haladó hagyomány: itt a harmadik a SZEM Fesztivál!
Újra minden tekintet Miskolcra szegeződik.

Idén február 3-a és 8-a között tartjuk meg ismét a Színművészeti Egyetemek Miskolcon (SZEM) fesztivált a Miskolci Nemzeti Színházban. Lesznek idén régi vendégek is, mind tavalyról és mind a tavalyelőtti első fesztiválról, akik színes, meglepő előadásokat hoznak különböző műfajokban. Kísérlet is érkezik, nem egy!

A 2015-ös fesztiválprogramot nem színházi műfaji szempontok szerint állítottuk össze, hanem arra törekedtünk, hogy igazán színes műsorból válogathassanak nézőink. Először képviselteti magát a fesztivál az Amszterdami ArtEZ Művészeti Intézet, akik Kafka A kastély című sötét abszurdját hozzák el nekünk sajátos értelmezésben, és két év után újra lesz előadás a Svájci Scuola Teatro Dimitriből: a Lopott arcok könyve egy ott tanuló magyar diák személyes munkája. A Shakespeare-évünkhöz kapcsolódóan két Shakespeare-témájú előadás is bekerült a programba – Varsóból szerelmes Shakespeare monológok és dialógok különböző feldolgozásai érkeznek Miskolcra, Bukarestből pedig a Szentivánéji álom lesz látható. Erős lesz a magyar egyetemek jelenléte az idei fesztiválon: a Színház- és Filmművészet Egyetemről jön Borbély Szilárd Nincstelenek című műve, egy zenés A brémai muzsikusok előadás, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koprodukcióban létrejött nagy klasszikus Karnyóné musical-feldolgozása is. Kaposvárt pedig egy különleges Molnár Ferenc darab, A fehér felhő képviseli.

A fesztivál keretében több workshopot is tartunk, melyek révén a SZEM mintegy kihelyezett kara lesz a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemnek. Kiállítást is szervezünk, lesznek közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések is – valamint lehetőséget biztosítunk a fesztiválon résztvevő 100 fiatal alkotóknak, hogy jobban megismerjék egymás munkáit, a próbák, workshopok és kísérőprogramok között pedig a fesztivált befogadó Miskolc városát is. Fontos és reméljük időtálló hagyomány indult útjának két évvel ezelőtt, és idén a harmadik SZEM fesztivállal is szeretnénk a miskolci közönségnek lehetőséget biztosítani arra, hogy betekintsen a fiatal európai színházcsinálók munkájába – és ezzel kitekintsen Európa új, fiatal színházi világába!