Öt Díjat Is Besöpört Újvidéken A Hegedűs A Háztetőn!

A 61. Sterija Játékokon, a szerb színházi élet legjelentősebb és legnagyobb fesztiválján, a Béres Attila rendezésében, az Újvidéki Színház és a Szerb Nemzeti Színház koprodukciójában született Hegedűs a háztetőn, Jerry Bock és Joseph Stein musicale a legtöbb díjat gyűjtötte be az összes díjazott előadás közül ‒ szám szerint ötöt.


A május 26. és június 2. között megrendezett szerbiai fesztiválon hét előadás versenyzett. A nézők szavazatai alapján a Hegedűs a háztetőn nyerte a közönségdíjat, méghozzá a fesztivál történetének egyik legmagasabb osztályzatát (5-ből 4,93 pontot) szerezte meg.

A Sterija Játékok szakmai zsűrije, amelyet idén is jeles színészekből, drámaírókból, színháztudósokból és díszlettervezőkből válogattak össze a szervezők, a legjobb férfi színészi alakítást Balázs Áronnak ítélte oda Tevje, a tejesember szerepéért. A hagyományosan a Dnevnik napilap által felajánlott színészi díj szintén Balázs Áron kezébe került.

Az ítélőbizottság több díjat is odaítélt a Béres Attila rendezői keze alatt dolgozó művészcsapatnak, amely segített az előadás magas szintű minőségének elérésében: a legjobb kosztümnek járó díjat Mirjana Stojanović Maurič kapta, a legjobb színpadi mozgásért pedig Krámer György magyarországi vendégművész érdemelte ki az elismerést.


Az Újvidéki Színház és a Szerb Nemzeti Színház Hegedűs a háztetőn című előadása tavaly a Sterija Játékok záróelőadása volt, amellyel a díjazottakat ünnepelték. Akárcsak akkor, a közönség most is állótapssal jutalmazta az előadás szereplőit, akik megindító módon mesélik el a forradalom előtti Oroszország zsidóüldöző törvényeinek feszsültségeit az Anatevka nevű falu zsidó közösségének mindennapjain keresztül. Ezt a zenés műfajba bújtatott igen emberi történetet a Budapest Klezmer Band tagjainak jelenléte teszi még teljesebbé, akik a nagyzenekari műnek kisebb, ám autentikusabb formát kölcsönznek.

Az előadás az állandó repertoárszereplés mellett meghívást kapott Szerbia legnagyobb kultúrközpontjába, a Száva Központba, ahol több ezer néző előtt játszották el Tevje történetét. A Hegedűs a háztetőn az újvidéki színházak egyik legpopulárisabb előadása, amelyet a kritikusok egyöntetűen a tavalyi szerbiai színházi élet egyik legfontosabb eseményének tartanak.