Színház A Tervezőasztal Mellől

Megváltozik a Miskolci Nemzeti Színház szervezeti formája és az intézmény vezetésében is változás történik június 1-től. Az új csapat, Kiss Csabával az élén, már elkezdte a felkészülést az új évadra. Az új vezető által sokat emlegetett nyitott színház első lépéseként a sajtó képviselőinek mutatták meg, a színpadi jelenlét előtt milyen elengedhetetlen folyamatok vannak - írja a minap.hu.

A munkafolyamat egyik kezdeti fázisának, a díszlet- és jelmeztervezésnek az eredményeit mutatták meg kedden délelőtt. Mint azt Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Kft. vezetője kiemelte, szeretnék a tervezőket is előtérbe helyezni, hogy a közönség megismerje azt a fontos és kreatív munkát, ami a színpadon ugyan nem látható, ám meghatározóan fontos szerepet tölt be az előadások elkészültében.

– 16 bemutatót tervezünk a következő évadban. Ezen kívül lesznek felolvasó színházak, beavató produkciók is, ám mindez a nyár elejére áll össze. Jelenleg azonban három előadás előkészületei kezdődtek meg – emelte ki Kiss Csaba, hozzátéve, hogy Szőcs Artúr rendező csapatával meglepetéssel készül a miskolciaknak a következő évad végén.

Három darab, három rendező, három látásmód. A fiatal rendező, színész Szabó Máté az új vezető csapatának egyik tagja debütál elsőként a városunkba érkező rendezők közül. Az Én és a kisöcsém című zenés játékot dolgozza a miskolci deszkákra. Kezdetben – június 22-ei bemutatóval – a Nyári színházban, majd később a Kamaraszínházban láthatja a közönség.

A rendező kiemelte játékosan kezeli a darabot, igyekszik a rajzfilm hatását életre hozni a színpadon.

– A ’30-as években játszódik a történet. A 12 fős zenekar ennek a korszaknak a jazz, swing világát szólaltatja majd meg a miskolci színpadon. A darab elrugaszkodik a valóságtól, ezt az ugrást tettük meg mi is, ezt láthatja, érezheti majd a közönség is. Többek között Harsányi Attila, Bősze György, Jancsó Dóra, Szirbik Bernadett, Molnár Gusztáv kapott szerepet az előadásban – mondta Szabó Máté.

A díszlettervező Cziegler Balázs kiemelte, ökodíszletnek nevezik a tervező csapattal a színpadi képet, hiszen papírszerű kiképzéssel hozzák létre majd a miliőt.
 – Operett díszlet lesz, amely a ’30-as évek art decoját idézi majd. Olyan lesz, mint egy felnagyított makett – mondta. A fiatalosság a jelmezekben is megmutatkozik majd a szerelem és az utazás mellett. A pesti gazdag lány férfiruhába öltözve kívánja meghódítani a dán milliomost. Friss és új lesz a darab és a jelmezek egyaránt – tette hozzá Bozóki Mara jelmeztervező.

Kiss Csaba további terveiről a minap.hu oldalán olvashatnak ►