Miskolci Balett

 


Köszöntő: 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szeretettel köszöntöm Önöket a Miskolci Nemzeti Színház és a Miskolci Balett 2016-2017-os évadának alkalmából.
Az eddigieknél is mozgalmasabb, sok kihívással és nagyszerű feladatokkal teli évad  áll mögöttünk.

És még nincs vége!
Két új bemutatóra készültünk. A Kamaraszínházban az Anna Karenina című produkció, mely Lev Tolsztoj regénye nyomán készült táncszínházi adaptáció, Velekei László a Győri Balett Művészeti vezetője alkotta az Együttes számára. Egy minden közönség igényt kielégítő a miskolci és a hazai fesztiválokon bizonyított letisztult, technikailag remekül kivitelezett neoklasszikus előadásunk.  Érzelemgazdag erős előadás, mely méltán vált kedvenccé a táncot szerető és egyre nagyobb számban látogató nézőink körében. A produkció a GG Tánc Egerrel kooperációban készült, így nem csak Miskolcon, de Egerben is sikeresen játsszuk.A két együttes közös energiája egy formailag letisztult, érzelmileg gazdag, technikailag tiszta mű megszületését eredményezte.

A Játékszín lesz az Együttes bemutatójának másik helyszíne.  Gergye Krisztián Harlequinade, avagy a szenvelgők komédiája című darabja már a főpróbák szakaszában van. Izgalmas a commedia dell’arte stílusában készülő előadásban táncosaink egy új arcukat mutatják meg a közönség számára. A pantomim, a színház, a kortárs tánc elemeire épülő előadás reményeink szerint elnyeri nézőink tetszését és erősíti a Miskolci Balett iránt érzett elkötelezettségüket.

A Fekete Zaj című produkciót 15 év után újítottuk fel és  jottányit sem vesztett aktualitásából.

Ugyan olyan sikerrel játsszuk, mind amilyen aktuális volt a bemutató időpontjában.

A témája, amit körüljár a romákkal való erős társadalmi megkülönböztetés.

Erőssége a társadalmi problémák bemutatása. A mai fiatalok céltalanságát, talajveszettségét ábrázoló előadás minden korosztály számára megszívlelendő problémákat boncolgat. Erősen folklorisztikus jellege miatt széles közönségréteg érdeklődésére tart - tarthat igényt.

 

Mozgalmas évad vége felé járunk, említettem a bevezetőmben, melyben Fesztivál meghívásoknak is több ízben tettünk eleget.  

ZENESZÜRET FESZTIVÁL BOLERO MARATON
Pécsi Kodály Központban A Zeneszüret Fesztivál fókuszában idén a tánc állt – három különböző átirat került színpadra a M.Ravel Bolerójából,  három különböző együttes/zenekar/DJ előadásában, melyet három táncegyüttes a Budapest Táncszínház , a Kecskemét City Balett és a Miskolci Balett színesített.
Immár hagyománnyá vált, hogy vendégei vagyunk a Bethlen Téri Színházban a kerület névadója, Erzsébet királyné népszerű nevén Sissi neve napja köré szervezett hétnapos, hét előadásból álló táncfesztiválnak a hetedik kerületben. A program idén ismét a vidéki táncműhelyeket a soproni, a dunaújvárosi, a miskolci és  pécsi állította fókuszba.

Tavalyi bemutatónkat a Quixotét láthatta a budapesti közönség.

Februárban az Anna Karenina aratott zajos sikert a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban megrendezésre kerülő Táncfarsangon.

A Budapesti közönségnek Anna Kareninánkat a Művészetek palotájában, míg Férfiak, nők, Fellini című produkciónkat pedig a Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében mutathattuk meg.

A Fesztiválok sorában vár még ránk júniusban a XII. Magyar Táncfesztivál Győrben az Anna Kareninával, amely megtiszteltetés Együttesünknek, hiszen a hazai táncművészet (balett, kortárstánc, néptánc) szinte teljes palettáját felvonultató programsorozat a táncművészet legnagyobb ünnepe, legrangosabb fesztiválja

A Zsidó Művészeti Napok egy multikulturális befogadó tér, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem a zsidó kultúra fókuszba állításával eggyé válnak a különböző művészeti ágak.  A színház,  a  komoly-, és könnyűzene,  az  irodalom, a film, a tánc, amely műfajok mindegyike hangsúlyos  a programsorozatban, a sokféleséget,  az alkotók pedig  a nyitott, és kreativ szellemiséget képviselik a produkcióikban. Az Uránia Filmszínházban a Nagy Gatsby című romantikus pop art táncjátékunkkal  mi is részesei leszünk a programsorozatnak.

 

A Miskolci Nemzeti Színház és a Miskolci Balett egy új  HORIZONT- Kortárs Fesztivál elindításával szeretne részt vállalni a hazai és a külföldi együttesek bemutatásában.

A Miskolci Balett előadásai népszerűek a városban, a közönség nyitottnak mutatkozott a táncszínházi fejlemények, új formák iránt . A Miskolci Balett erre a nyitottságra, lassan kialakuló állandó közönségére alapozza az új miskolci fesztivált is.

Izgalmas pályakezdő és régóta a pályán mozgó alkotók meghívásával kívánjuk népszerűsíteni a táncművészetet, hogy az érdeklődő nézők lássák, mi mindenre képes a táncszínház, milyen lehetőséget rejlenek ebben az előadóművészeti műfajban.

 A meghívott előadások egytől egyig  a magyar és külföldi táncművészet egyedi stílusait felmutató produkciók , melyek együtt műfaji és szakmai sokszínűséget képviselnek.

Új hagyományt szeretnénk teremteni – célja, hogy olyan, a tánc nyelvét értő, az absztrakt táncszínházi stílusra nyitott közönség alakuljon ki, amelyre hosszú távon is lehet építeni. .

A Miskolci Balett missziónak tekinti a tánc meghonosítását a városunkban és ennek a folyamatnak elengedhetetlen hozadéka, hogy tág horizontot mutassunk meg a nézőink számára.

 

Az évadban két állami kitüntetéssel is büszkélkedhetünk: Kocsis Andrea és Lukács Ádám Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

 

Magyarországon egyedülálló ösztöndíj programot indított a Vodafone és a Miskolci Nemzeti Színház, fiatal színészek és balett táncosok számára. A program célja, hogy megkönnyítse a kritikus pályakezdő éveket, és hozzájáruljon a színészek és táncosok pályán tartásához. Idén Kovalszki Boglárka és Szűcs Boglárka ,az Esztrád Színház és az European-American Cultural Institute 2016. évi színész, musicalszínész, színházrendező, táncművész Esztrád művészeti ösztöndíját pedig Mohai Cintia nyerte el.

A nyári pihenés helyett a Budapesti  Operett Színház felkérésére táncosaink egy hónapig turnéznak a Szépség és a szörnyeteg című musicallel Németország nagyvárosaiban.


Ezek mellett több zenés produkcióban /Viktória,Egy Éjszaka Miskolcon, La Mnacha lovagja)találkozhatnak a Miskolci Balett művészeivel. 
A színházzal közösen induló oktatási program keretében szeretnénk a gimnáziumok és középiskolák tanulóival egy-egy beavató óra keretében megismertetni a tánc műfaját.
A "Choreographic Captures" című németországi nemzetközi videofilmversenyen is indul a Miskolci Balett, ahol olyan alkotásokkal lehet pályázni, amelyekben a mozgásművészetet felhasználva operálnak a film végtelen lehetőségeivel. Ez egy új kihívás, és egyben a nemzetközi porondon való megmérettetés, első állomása számunkra.
Az Együttes az idei évadban egy új balett-mesterrel és 5 új táncművésszel gyarapodott. Jónás Zsuzsanna mesternő a hazai táncélet egyik nagyon karizmatikus egyénisége. Több hazai és külföldi Együttesben dolgozott, szakmai felkészültsége, pedagógiai képessége megkérdőjelezhetetlen. Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy Ö irányítja a táncosok napi tréningjét és a különböző stílusú technikák elsajátítását. Bányai Miriam a Kecskeméti City Balettből szerződött vissza hozzánk, Kepess Boglárka, Dávid Patrik és Márton Richárd János a Magyar Táncművészeti Főiskola elvégzése után, míg Bolla Dániel a Sopron Balettből érkezett hozzánk. Jó szívvel ajánlom figyelmükbe Együttesünk új tagjait,  igazán tehetséges fiatal , elkötelezett művészeket láthatnak majd az előadások alkalmával.

Fogadják Őket szeretettel, ahogy tették, mindig is a hozzánk csatlakozókkal.

 

A Miskolci Balett, hasonlóan az elmúlt évekhez az idén is látható lesz a Bartók Plusz Nemzetközi Operafesztiválon, ahol tavaly a Bartók maraton című produkcióban együtt dolgozott Komlósi Ildikó és Szabó Bálint, valamint Uhrik Teodóra, Lovas Pál a Pécsi Balett volt kiváló táncművészeivel, valamint és Ferméry Lili, és Apáti Bencével a Nemzeti Balett két nagyszerű táncosával, valamint  GG Tánc Eger táncművészeivel.

Fontosnak tartom az új források felkutatását,a mai gazdasági helyzetben nem ülhetünk ölbe tett kézzel. Az állami és városi támogatás mellett olyan szponzorok bevonása a cél, akik nyitottak és nagylelkűek egy fiatal együttes támogatására. Bozó Bálint elkötelezett híve az Együttesnek, több éve támogat minket kitartó lelkesedéssel. 
Segítségre van szükségünk, hogy együtt „neveljük fel” Miskolc fiatal tánckedvelő és értő közönségét.

Hölgyeim és uraim, a Miskolci Balett folytatja idei 4. évadát!

Célunk továbbra is egy országosan ismert, szakmailag felkészült és igényes Együttes felépítése. Az eltelt idő minket igazolt. Szakmai konferenciákon, Fesztiválokon, a Magyar Táncművészeti Szövetségben, és hazai együttesek vezetőivel, táncosaival való találkozások alkalmával elismerő dícséreteket kapott az Együttes. Ismernek, elismernek, számolnak velünk!


Kérem, jöjjenek, mert csak a kíváncsiságukkal és szeretetükkel övezve érdemes ezt a gyönyörű, de, gyötrően nehéz szakmát művelni! 
Táncoljanak velünk! Szükségünk van Önökre! Fontosak számunkra!

A Miskolci Balett tagjaival az alábbi link elérésével ismerkedhetnek:
Vissza