Tantermi színházi előadások 6 középiskolában - Ady/Petőfi

A Hódolván Tháliának Alapítvány, „A színház és a világ” című TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0039-os pályázat keretében 6 miskolci középiskolában rendhagyó színházi előadásokat szervez december 10. és 12. között.

Bognár Péter költőAz előadást mindig egy kortárs költő vagy író kíséri. Miskolcra Bognár Péter, Petri György-díjas költő, a Bulvár (2012) szerzője kíséri el a színészeket.

Az utóbbi évek talán legerősebb költői hangja. Végre megint úgy tűnik, valamire mintha használható volna az avítt líra. Nem csak arra, hogy a költők egymást olvassák, plusz még néhány ügyeletes kritikus. Bognár Péter szemtelen és tehetséges. Veszélyes kezdés, mert a magyar irodalom egyiket sem szereti. Főként ezt a két dolgot együtt. Üdítően pimasz. És az a szertelenség sugárzik belőle, hogy a nyelvvel való játék egy jó buli.
(Borbély Szilárd)
Ady/Petőfi – A Nézőművészeti Kft. előadása

Nemrég óriási sikert aratott a Nézőművészeti Kft. Nézőművészeti Főiskola című vígjátéka a Kamaraszínházban. Most egy másik oldaláról mutatkozik be a Társulat. Ady/Petőfi című előadásukkal érkeznek „A színház és világ” című pályázat tantermi programjának keretében Miskolcra. Az előadás egy rendhagyó irodalom óra keretein belül szeretné megszólítani a diákokat. Az előadás nem szokványos előadói stílusban és személyességgel kísérli meg közel hozni nagyjaink hétköznapi problémáit, családi életét, örömeit és bánatait. Szeretné megmutatni, hogy ők is “csak” hús-vér emberek voltak, mert is fontos, hogy mi van a verseken, költeményeken túl. Mi az, ami közös a most hallgató, olvasó diákban és a 200 évvel korábban élt “nemzeti hősben”?

Ezt a szinte lehetetlen vállalkozást kísérlik meg színházi kereteken belül megmutatni, és átélhetővé tenni. Gyakran találkozni azzal az általános vélekedéssel a diákok körében, hogy mindenki, aki a tankönyvekben szerepel, csak egy távoli, magasan a hétköznapi ember fölött álló, morálisan vitathatatlan erényeket felmutató hérosz lehetett, s el sem tudják képzelni (bár az életrajzok gyakran utalnak erre, a részletektől megkímélve), hogy milyen problémákkal, emberi gyarlóságokkal, hétköznapi drámákkal volt az ő életük is teli. Ahhoz, hogy egy irodalmi mű, vers, regény igazán meg tudjon érinteni, le kell tudni bontani ezt a falat múlt és jelen között. Beszélgetni Petőfi vágyairól vagy éppen szerelmi csalódásairól, Ady betegségeiről vagy pénz gondjairól. Korabeli dokumentumokat, naplókat, leveleket és természetesen magukat a műveket (verset és prózát egyaránt) felhasználva emberi közelségbe hozva, talán személyesebb viszony és összetettebb kép alakulhat ki a diákokban róluk, és talán a művekre is másképpen néznek majd.


A Nézőművészeti Kft-ről

A Nézőművészeti Kft-t 2009-ben alapította Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László és Gyulay Eszter, dramaturg. Klasszikusok újraértelmezésével éppúgy kísérleteznek, mint improvizációkból táplálkozó szövegek létrehozásával. A felnőtt közönség mellett azonban meghatározó feladatuknak érzik a fiatalok megszólítását is, ezért hoznak létre évről-évre egy-egy tantermi előadást. Így a színház eljut az iskolákba is.

A rendezőről

Scherer Péter a Kolibri Színházban 2008-ban mutatta be Klamm háborúja című monodrámáját, Novák János rendezésében, mely számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült és amelyet azóta is rendszeresen játszik budapesti és vidéki iskolákban. 2009-ben saját rendezésbe fogott, ugyancsak a Kolibri Pincében mutatták be Kikatt című iskolaszínházi előadását. 2010-ben a Nézőművészeti Kft. keretein belül rendezte meg A gyáva című előadását mely, a Tantermi Színházi Projekt támogatása mellett elnyerte a VI. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját, valamint a 2012-es ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díját. A drogprevenció szándékával létrehozott előadást, mind a Kortárs Drámafesztivál, mind pedig a Deszka Fesztivál beválogatta szemle-programjába. A 2012-es évben Vakság címmel készített egy, az esélyegyenlőségről szóló osztályteremi előadást. A Vakság, valamint az Ady/Petőfi című előadások az idei, 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén a minisztérium különdíját nyerték el.

Ady/Petőfi

A Nézőművészeti Kft és a Manna közös előadása

Játsszák:
Katona László/ Kovács Krisztián

Alkotók:
Gyulay Eszter, Katona László, Kovács Krisztián, Scherer Péter

Rendező:
Scherer Péter


“Petőfi nem volt megfontolt, komoly ember, ő egy izgága gyermek volt. Hiába keresnék rá az összes nagy szótárú nyelvekben több és nagyobb jelzőt: gyermek. Viszont nincs is e joggal megbírálható teremtésnek, világnak, életnek különb, istenibb produktuma, mint a gyermek. A gyermek az elevenség, az öröm, a jövőbe ható ígéret, a bilincsbe nem vert ember, az igazán igaz isten. A gyermek szent, dicső, szép, de a gyermeknek az a hivatása, kötelessége, hogy önző és rossz is legyen ugyanakkor..”
(Ady Endre)


2013. december 10. kedd
10 óra
Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola
14 óra
Földes Ferenc Gimnázium

2013. december 11. szerda
10 óra
Miskolci Kandó Kálmán Szakközépiskola
14 óra
Avasi Gimnázium

2013. december 12. csütörtök
10 óra
Kós Károly Építőipari Szakközépiskola
14 óra
Zrínyi Ilona Gimnázium
Vissza