miskolci SZEM 2014

Színművészeti Egyetemek Miskolcon
Február 4-9.
A Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem közös szervezésében.

Idén is SZEM Fesztivál!

Az előző évadban elért szakmai és közönségsiker után idén február 4-e és 9-e között ismét megtartjuk a Színművészeti Egyetemek Miskolcon (SZEM) fesztivált. Újra izgalmas előadásokat és kísérleteket hozunk el a Miskolci Nemzeti Színházba, hogy a közönség megismerkedhessen Európa fiatal művészeinek munkáival és kortárs színházi irányzataival.

A tánc- és mozgásszínház, valamint a hagyományos prózai előadások mellett idén különös hangsúlyt fektetünk a zenés színházi műfajokra, így egészen különleges összművészeti produkciókat is láthat a közönség. Többek közt huszadik századi, Magyarországon kevéssé ismert zeneműveket feldolgozó előadásokra is számíthatunk: Prágából E.F. Burian Háború című műve, Varsóból Benjamin Britten Lukrécia meggyalázása című operája érkezik, de a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem The Don Juan Project című előadása is szerepel a programban. A fellépők között lesznek, akik az előző fesztiválon is részt vettek – ilyen a müncheni, varsói, a bytomi és a bukaresti egyetem –, de idén vendégül látunk előadást a messzi Vilniusból is. A fesztivál társszervezője a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahonnan két produkció érkezik, és lesz előadás a Kaposvári Egyetem Művészeti Karáról is.

A tavalyihoz hasonlóan idén is tartunk workshopokat, filmvetítéseket és közönségtalálkozókat – lehetőséget biztosítunk a fesztiválon résztvevő 120-150 fiatal alkotóknak, hogy jobban megismerjék egymás munkáit, a próbák és kísérőprogramok között pedig a fesztivált befogadó Miskolc városát is. Reméljük, hogy a miskolci közönség idén is a tavalyihoz hasonló lelkesedéssel látogatja majd az ígéretes fiatal tehetségek előadásait – és hogy azok maradandó élményt nyújtanak mindenki számára.
Vissza