„Vigyél egy gyereket színházba!”

Diákszínjátszó verseny a gyermek- és ifjúsági színházak világnapján

Március 20-án csütörtökön ünnepli a Nemzetközi ASSITEJ Szövetség a gyermek- és ifjúsági színházak világnapját. Ezen a napon a Miskolci Nemzeti Színház Tasnádi István műveiből rendez diákszínjátszó versenyt miskolci középiskolák csoportjai számára, és ezzel a rendezvénnyel csatlakozik a világnapi ünnephez.

A Miskolci Nemzeti Színház az idei évad kortárs magyar szerzőjéhez, Tasnádi Istvánhoz kapcsolódóan, a Színház és Világ (SziVi) nevelési program keretében diákszínjátszó versenyt hirdetett középiskolás színjátszó csoportok részére. A versenyre a diákok Tasnádi István drámai műveiből szabadon választhattak kamaratérben előadható jeleneteket. A bemutatókat a szerzőből és a színház művészeiből álló zsűri értékeli és díjazza majd a 20-án megrendezendő versenyen.

A gyermek- és ifjúsági színházak világnapjához kapcsolódóan az ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetségének Magyar Központja arra kérte mindazokat, akik március 20-án Magyarországon csecsemőknek, gyermekeknek vagy az ifjúságnak játszanak, olvassák fel előadásuk előtt Yvette Hardie ASSITEJ elnök világnapi üzenetét, ezzel is támogatva a világ gyermek- és ifjúsági színházainak összefogását. A Miskolci Nemzeti Színház kiemelten fontosnak tartja a gyermekek és fiatalok színházi nevelését, a miskolci iskolákkal való szoros kapcsolattartást. Versenyünk előtt – mely a színház és a diákszínjátszók közös ünnepe – mi is felolvassuk majd a világnapi üzenetet.

Yvette Hardie ASSITEJ elnök világnapi üzenete:

Vigyél egy gyereket színházba!

„Elfogadjuk és hirdetjük, hogy bár a gyerekeknek iránymutatásra van szükségük, elidegeníthetetlen joguk, hogy azok legyenek, amik lenni szeretnének. Ezt csak úgy érhetik el, ha teret adunk az álmaiknak és az álmaik megvalósításához” – mondta Nelson Mandela.

Yvette Hardie
Mi, a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetségének tagjai, őszintén hisszük, hogy a színház a lehető legjobb közeget teremti meg ahhoz, hogy a gyerekek álmodhassanak, és valóra válthassák az álmaikat. De vajon kellő emberséggel, tisztelettel, játékossággal, bizalommal és humorral fordulunk feléjük? Biztosítjuk, hogy a színházba látogató gyerekek – származástól, nemtől, osztálytól, anyanyelvtől stb. függetlenül – elég teret kapjanak az álmodozáshoz és álmaik megvalósításához?
2014-ben lesz 25 éve, hogy elfogadtuk a Gyermekjogi Nyilatkozatot. De vajon komolyan vesszük-e a benne foglaltakat? Hány nemzet érti meg a 31. paragrafus jelentőségét, miszerint „minden gyereknek elidegeníthetetlen joga a pihenés, a játék, a szabadidős, a kulturális és a művészeti tevékenység”? Hány nemzet tesz azért, hogy ezek a jogok megvalósuljanak?
Mindez persze nem csak a nemzetek, országok, kormányok felelőssége. Mindannyian tehetünk érte! Március 20-án, a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Világnapon arra kérünk, vigyél egy gyereket színházba, vagy a színházat vidd el neki – adj esélyt, hogy a varázslat megtörténjen!

Ahogy Mandela mondta: „A történelem az alapján ítél felettünk, hogy sikerült-e megváltoztatnunk a gyerekek mindennapjait.”

Yvette Hardie
Az ASSITEJ International elnöke

Program:

Tasnádi István diákszínjátszó verseny
2014. március 20

Program

10 óra
Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium Diákszínjátszó köre
Finitó
Felkészítő tanár: Hutka József
Játékidő: 20 perc

10. 30
Kós Diákszínpad (Kós Szakközépiskola)
Pszicho
Felkészítő tanár: Székely Gabriella
Játékidő: 30 perc

11.15
Földes Ferenc Gimnázium
Farkas és Piroska
Felkészítő tanár: Szűcs Tamás
Játékidő: 30 perc

11. 50
KOMISZAK-Montázs Színjátszó Műhely
Elgurult a gyógyszerünk
Felkészítő tanár: Izsó Angelika
Játékidő: 20 perc

Kb. 12.15 Ebédszünet

13.00
Zrínyi Ilona Gimnázium 10. évfolyamos csoportja
Cyber Cyrano
Felkészítő tanár: Dr. Lukácsné Eisner Éva
Játékidő: 25 perc

13.30
Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium kis színjátszói
Időfutár
Felkészítő tanár: Varga Péter
Játékidő: 15 perc

13.55
Diósgyőri Gimnázium
A férfiakat lelövik, ugye? (Három jelenet a Paravarietéből)
Felkészítő tanár: Papp Zsolt
Játékidő: 25 perc

14.30
Zrínyi Ilona Gimnázium „Angyalok” drámatagozatos csoport
Mennyből az angyal (4 jelenet a Paravarieté, a Finitó, a Világjobbítók és a Kupidó című darabokból)
Felkészítő tanár: Duvalovszki Éva
Játékidő: 30 perc

Szünet, a zsűri tanácskozik

Kb 15.20
Eredményhirdetés
Vissza