Lovas Rozi idén is a legjobb 30 év alatti színésznő

A legritkább esetben fordul elő, hogy egy színész két egymás utáni évben elnyerje ugyanazt a díjat a Pécsi Országos Színházi Találkozón. Lovas Rozi alakítása A tanítónőben idén is meggyőzte a zsűrit, így a Miskolci Nemzeti Színház előadásában megformált Bródy-hősnő alakításáért újra elhozta a legjobb fiatal, 30 év alatti színésznő díját. A legjobb előadás az Újvidéki Színház Kokan Mladenovic által rendezett Opera ultima című darabja lett a POSZT-on, amelynek díjait gálaest keretében a Pécsi Nemzeti Színházban adták át szombaton.

A Fidelio díját a színész zsűri döntése alapján ítélték oda a legjobb 30 év alatti színészeknek. Az elismerést a Miskolci Nemzeti Színház Bródy Sándor: A tanítónő című darabjában nyújtott alakításáért Lovas Rozi vette át, aki köszönetet mondott a darab rendezőjének, Rusznyák Gábornak és a színház miskolci vezetőségének, hogy neki adták a szerepet, valamint az egész miskolci társulatnak. A sort mestereivel folytatta, akik a Kaposvári Egyetemen tanították, így köszönetet mondott Babarczy Lászlónak, Znamenák Istvánnak, Balikó Tamásnak, Mohácsi Jánosnak, Réthly Attilának, Kelemen Józsefnek, Kelemen Mártinak, Kocsis Pálnak, Csáki Juditnak és Jászay Tamásnak.

A gálaestet vezető Lévai Balázs kérdésére, miszerint hányszor van még esélye megnyerni ezt a kategóriát, Lovas Rozi viccesen csak annyit válaszolt: „Nagyon szeretnék már harminc éves lenni.”

A szintén nagy szakmai- és közönségsikerrel bemutatkozó másik miskolci produkció, a Woyzeck a számos méltatás és pozitív visszhang ellenére nem kapott díjat az idei POSZT-on. 

A kategória férfi színész díját a Vígszínház Sütő András: Az álomkommandó című darabjában szereplő Molnár Áron vehette át.

A szakmai zsűri értékelése alapján az Opera ultimában játszott a legjobb női főszereplő, Elor Emina, és ez a darab kapta a Marina Sremac munkáját dicsérő legjobb jelmez díját is.

A budapesti Katona József Színház Fényevők című darabja kapcsán kapta meg a legjobb rendezésért járó díjat a szakmai zsűri döntése alapján Ascher Tamás. A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat is e darabban nyújtott alakításáért vehette át Jordán Adél.

A fővárosi Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Szkéné Színház és a Füge közös produkciójában Paul Foster: I. Erzsébet című darabja is többszörös sikert aratott a szakmai zsűri körében: Fodor Tamásnak ítélték oda a legjobb férfi főszereplő, Kaszás Gergőnek pedig a legjobb mellékszereplő díját.

A budapesti Örkény István Színház a Mohácsi-testvérek: A képzelt beteg című előadásához is két elismerés fűződik: Mohácsi István és Mohácsi János a legjobb dramaturgiáért, Fodor Viola pedig a legjobb díszletért járó díjat kapta a szakmai zsűritől.

A legjobb színházi zene díját Kovács Mártonnak ítélték oda az A képzelt beteg és a Fényevők című előadásának zenéjéért.

A bírálók különdíjjal jutalmazták a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatát az Alkésztisz című darabért.

A színész zsűri a legjobb férfialakításért járó díjat az Újvidéki Színház Opera ultima című előadásában nyújtott alakításáért Balázs Áronnak ítélte oda. A legjobb női alakításért járó elismerést pedig Hay Anna vehette át, aki a budapesti Kerekasztal Színház és a szintén fővárosi Szputnyik Hajózási Társaság közös darabjában, az A hosszabbik útban kapott szerepet.

A közönség zsűri díját idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház Csipke című előadása érdemelte ki.

A Színházi Dolgozók Szakszervezete a Básti Lajos-díjat a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház közös darabjában, a Székely Csaba: Bányavakságában nyújtott alakításáért Köles Ferencnek, a pécsi teátrum művészének ítélte oda.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere - aki a legjobb előadásnak járó díjat adta át a gálaesten - a találkozó lezárásakor azt mondta, hogy a szakma és a közönség szerint is az "egyik legjobb évjáratát" hozta idén a találkozó. Hozzátette: a baranyai megyeszékhelyen nemcsak a résztvevők, a verseny- és az off-programok látogatói, de minden, a pécsi utcákat járó embernek ünnepet jelentett a tíznapos fesztivál.

A 14. Pécsi Országos Színházi Találkozó június 5. és 14. között a színházi előadások mellett kiállításokkal, koncertekkel, gyerekprogramokkal és szakmai rendezvényekkel várta a látogatókat. Az off-programok 35 helyszínen 187 rendezvényt kínáltak.

A POSZT szakmai zsűrijének tagjai Ráckevei Anna színművész, Szűcs Gábor rendező, Perczel Enikő dramaturg, Rátkai Erzsébet tervező, Karsai György kritikus, Németh Ákos drámaíró, Jean-Pierre Thibaudat kritikus. A színész zsűri tagja Barnák László, Benedek Miklós és Vasvári Csaba színművész voltak.

A szombaton véget ért fesztivál versenyprogramjában 13 versenyprodukció szerepelt, melyeket Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész és Sándor L. István színházi kritikus, az Ellenfény című tánc- és színházművészeti folyóirat főszerkesztője választott ki az általuk legjobbnak ítélt produkciókat a 2013. március 1. és 2014. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadások közül.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tíznapos fesztivál mintegy 50 ezer látogatót vonzott, ebből mintegy nyolcezren láthatták a versenyprogram előadásait, de a szervezők pontos idei adatokkal csak később szolgálnak.

Fotók: Kálmándy Ferenc
Vissza

Bérletvásárlás a 200. ünnepi évadra

KEDVES NÉZŐINK!Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Miskolci Nemzeti Színház a 2023/2024-es évadra is meghirdeti bérleteit.BÉRLETEK MEGÚJÍTÁSA:2023. MÁJUS 16-TÓL MÁJUS 31-IGTELJESKÖRŰ BÉRLETÉRTÉKESÍTÉS:2023....

Tovább

Új időpontban a Figaro házassága Szemere Bertalan bérletes előadása

Kedves Nézőink!   Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2023. május 20. 19 órára hirdetett Figaro házassága opera Szemere Bertalan bérletes előadása technikai okok miatt elmarad. Az előadást pótoljuk, az új időpont:...

Tovább

Júniusi jegyek

Kedves Közönségünk!A júniusi jegyek értékesítése május 11-én 10 órakor kezdődik személyesen jegyirodánkban. Az online jegyek értékesítése május 12-én 10 órakor kezdődik.A júniusi műsor megjelenése a...

Tovább