Young Europe 2


A „Young Europe 2” program keretében 8 ország színházai működnek közre abban, hogy iskolai tanórák során, osztálytermekben bemutatható rövid drámák szülessenek. A magyar darabot a színház felkérésére Deres Péter író, dramaturg írta „Palinkantzaroi” címmel. Az író a célkorosztály élményanyagát is felhasználta az alkotás során, így a bemutatandó mű a fiatalok életérzését, generációs problémáit, a rájuk leselkedő veszélyeket és az ő örömeiket fogja tolmácsolni más fiatalok számára. Mind a nyolc elkészült darabot több nyelvre is lefordítják, és más országokban is bemutatják.

A Miskolci Nemzeti Színház közvetlen együttműködő partnere a programban a nicosiai színház, a Cyprus Theatre Organization (THOC). A miskolci teátrum és a THOC az évad második felében az elkészült előadásaikat is kicserélik majd egymás között. A projektet egy fesztivál zárja 2013 májusában, amelyre Európa egyik vezető gyermek- és ifjúsági színházában, a berlini Theater an der Parkauében kerül sor.

A program célja, hogy a fiatalok köréből új rajongókat toborozzon a színháznak, akik színházszerető felnőttekké válhatnak. Ezen felül a program gazdája, az Európai Színházi Konvenció (ETC) egyik elsődleges feladatának tekinti a kortárs európai dráma ügyét, és azon fáradozik, hogy az egyes darabok minél több országban kerülhessenek bemutatásra, valamint hogy a színészek, színházi szakemberek minél több nemzetközi produkcióban vehessenek részt.

A magyar darab, és az együttműködés alapja egy tradicionális ciprusi tündérmese, a koboldok (görögül „kalikantzaroi”) meséje. Az előadás Szőcs Artur rendezésében kerül színre, helyesebben osztályterembe, hiszen a darab iskolaszínházi keretek között kerül majd bemutatásra. A premier 2012. október 26-án lesz.
Lea Maleni, a ciprusi előadás rendezője, Christina Konstantinou, az egyik alkotó és Hambis Tsangaris kutató október 15-én egy hétre Miskolcra utazik, hogy megismerkedjenek az itt folyó munkával, valamint, hogy beszámoljanak többek között arról, milyen irányvonalak mentén dolgozták át a magyar szöveget saját előadásukhoz.
A THOC honlapja »

Az ETC-ről
Az ETC nemzetközi szervezete 1988-ban jött létre az európai kortárs drámaírás és színházi alkotás elősegítésére és támogatására. A hálózat jelenleg 47 tagot számlál 25 országból. A szervezet célja az európai színházak közötti együttműködés elősegítése, illetve fiatal európai művészeknek, valamint új színházi darabok létrejöttének a támogatása.
Az ETC honlapja »

A Young Europe projektben együttműködő partnerek:
1. Cyprus Theatre Organisation (THOC) – Nicosia/ Ciprus &
Miskolci Nemzeti Színház – Miskolc/ Magyarország
2. Theater an der Parkaue – Berlin/ Németország &
Helsinki City Theatre – Helsinki / Finnország
3. Det Norske Teatret – Oslo / Norvégia &
Szlovák Nemzeti Színház – Pozsony / Szlovákia
4. Théâtre Jeune Public – Strasbourg / Franciaország &
Badisches Staatstheater – Karlsruhe / Németország

                                                                                             
A Young Europe az Európai Színházi Konvenció koordinálásával kifejlesztett művészeti nevelési projekt.
 
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány [közlemény] a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.
Vissza