ÁPRILIS 29 - A TÁNC VILÁGNAPJA!

KEDVES KÖZÖNSÉGÜNK!
A klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapja, április 29-e 1982 óta a tánc világnapja.
Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden évben a világ mindenféle táncát megünneplik.
A Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlése hirdette meg annak emlékére, hogy 1727-ben ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója. Noverre a tánc nagy reformere volt, „Levelek a táncról és a balettekről” című művében szakítani kívánt mindazzal, ami hagyományos volt (maszk, kosárszoknya, sarkas tánccipő), s a táncot új szabályokkal, új elemekkel (zene, díszlet, rendezés) gazdagította. Ő teremtette meg a cselekményes balettet, amelyben a drámai mondanivaló és a pantomim elsőbbséget kapott. Noha több mint 150 balettet koreografált, mégis inkább íróként, teoretikusként tartják számon. A világnapot első ízben 1982-ben ünnepelték.

A Nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

A Miskolci Balett művészei ezen a napon 17 órától előadják a „FÉRFIAK, NŐK, FELLINI” előadást amelyre ezúton is szeretettel meghívunk.
Vissza