Ablakszobor-, plakátterv-kiállítás és a SziTu útnak indul

Egy átlagosnak korántsem mondható keddi napon, november 13-án miskolci diákok által készített szobrok összesen közel 52 négyzetméternyi felületen kerülnek ki a színház ablakaiba, egri főiskolások 35 darab kiállított plakátterveit bírálja el egy neves képzőművészekből összeállt zsűri, és hivatalosan is útjára indul a több száz gyermeket foglalkoztató SziTu – Színház és Tudás elnevezésű színházi nevelési program.

Az Ablakszobrok – november 13. kedd 18 óra

A Nagy Csomagolás júniusi sikere után a miskolci művészeti iskolákkal közösen kialakított újabb terv alapján hét miskolci iskola diákjai tanáraik vezetésével egy-egy térbeli alkotást készítenek, melynek témája „Az ember”. Az Ablakszobrok közel 4 négyzetméter alapfelületű plasztikák, amelyek gipszből, műanyagból, fóliából, drótból, hulladékokból, esetleg már nem használt színházi kellékekből készülnek, attól függően, kinek mennyire élénk a fantáziája, és ki mit talált a háza táján. A szobrok között lesz tető felé mászó sárkány, óriásceruza, amely az égre rajzol egy repülőt, vagy a Széchenyi utca részlete egy mulatozóval, de lesz ablakból kirobbanó három kerékpáros is. És hogy ezt honnan tudjuk? Az iskolák elkészítették elképzeléseik kicsinyített hű másait, melyek november 10-ig még megtekinthetőek a Miskolci Nemzeti Színház első emeleti társalgójában, és amelyekre szavazni is lehet mind a helyszínen, mind a színház facebook-oldalán (www.facebook.com/miskolcinemzetiszinhaz).

A kiállítás – és egyben a SziTu-projekt megnyitója – november 13-án, 18 órakor kezdődik a Déryné és a Széchenyi utca sarkán. A SziTu program keretében létrehozott szobrok emelődaru segítségével kerülnek ki a színház Déryné utcai 13 ablakába. Az arra járókat különleges fények és meglepetés-térzene várja majd. A gyerekek alkotásait a megnyitón neves képzőművészek méltatják néhány szóval.

Az időjárás függvényében körülbelül két héten át adnak különleges hangulatot az utcának.

A Nagyszínház társalgójában kiállított Déryné utcai homlokzat 1:10 arányú makettjét az ablakszobrokkal november 13-án átadjuk az egyik közreműködő iskolának, s ezzel a 6 méter hosszú, és közel 2 méter magas makett a tanév végéig vándorútra indul a résztvevő iskolák között.

A színház büszkén teszi ki az ablakba a miskolci tanulók kreatív alkotásait.


Az Ablakszobrok készítését bemutató galéria facebook-oldalunkon megtekinthető »
Az együttműködő iskolák:

Avasi Gimnázium
Balázs Győző Református Líceum
Gábor Áron Szakközépiskola
Kaffka Margit Általános Iskola
Munkácsy Mihály Általános Iskola
Szemere Bertalan Szakközépiskola
Zrínyi Ilona Gimnázium


Az Ablakszobrokat készítők névsora


Kaffka Margit Általános Iskola 12 diák + 2 pedagógus
Tirts Anita
Gombár Boglárka
László Nikolett
Kól Vivien
Gurzó Zsófia
Petercsák Ildikó
Nyitrai Lilla
Tasnádi Panna
Lenyhárt Tamara
Takács Viktória
Brosch Barbara
Polgár Anna

Pedagógusok:
Csőry Alexandra Gréta
Blaskovics Attila

Munkácsy Mihály Általános Iskola  6 diák + 2 pedagógus
Balogh Rebeka
Burkovics Anna
Bukta Brigitta
Nagy Ildikó
Poós Klaudia
Rózsavölgyi Dóra

Pedagógusok:
Szunyogh Szilvia
Kulcsárné Sipos Julianna

Avasi Gimnázium  19 diák + 2 pedagógus
Bodnár Áron
Burony Zsófia
Csubák Lívia
Farkas Boglárka
Funák Flórián
Gál Dalma
Ladányi Zsófia
Majorosi Zsófia
Matisz Teodóra
Matyikánics Ádám
Megyesi Alexa
Mészáros Viktória
Molnár Dávid
Pap Adrienn
Pap Renáta
Pásztor Mónika
Terhes Bettina
Turzó Bianka
Zubály Brigitta

Pedagógusok:
Korpásné Ihász Zsuzsanna
Homonna György

Balázs Győző Református Líceum   26 diák + 2 pedagógus
Orlicki Viktor 12.évf.
Yilmaz Levente 12.évf.
Kakuk László 12. évf.
Benkovics Fruzsina 12. évf.
Petrovics Bence 11.évf.
Kiss Gábor 10. évf.
Veres Viktor 14.évf.
Szarka Dániel 14.évf.
Fehér Zoltán 13.évf.
Kemény Laura 9.évf.
Kozma Lívia 9.évf.
Novák Dea 9.évf.
Tóbiás Nikoletta 9.évf.
Csizmarik Nikolett14.évf.
Mezei Erika 12.évf.
Virág Nikolett 14. évf.
Balajthy Gergő 14.évf.
Boganics Kamilla 12.évf.
Borsodi Klaudia 14.évf.
Lévai Réka 14.évf.
Gyarmati Leila 11. évf.
Lakatos Alexandra 11.évf.
Nagy Szimonetta 11.évf.
Szappanos Szilvi 12.évf.
Mirki Roland 12. évf.

Pedagógusok:
Kiss Gabriella
Dunai Beáta

Gábor Áron Szakközépiskola 4 diák + 2 pedagógus
Tóth Enikő
Zubács Dániel
Klema Laura
Arlett Barbara

Pedagógusok:
Országh Gábor
Radics Márta iparművészek


Szemere Bertalan Szakközépiskola 6 diák + 3 pedagógus
Béres Anita
Domokos Anita
Gulyás Ferenc
Kováts Alexandra
Szabó Petra
Varga Evelin
 
Pedagógusok:
Czidorné Horváth Mária
Lukács Róbert
Hírcsu Mariann


Zrínyi Ilona Gimnázium   12 diák + 1 pedagógus
9.a
Gábor Babett
Habony Dalma
Viski Noémi
Telki Barbara
Somosi Virág
Papp Zsófia

10.a
Balázs Eszter
Juhász Dóra
Torda Ramóna
Szabó Stella
Ecsedi Judit
Molnár Kitti

Pedagógus:
Pollner Erika

Összesen:
Kaffka Margit Általános Iskola: 12 diák +  2 pedagógus
Munkácsy Mihály Általános Iskola: 6 diák +  2 pedagógus
Avasi Gimnázium: 19 diák +  2 pedagógus
Balázs Győző Református Líceum: 26 diák +  2 pedagógus
Gábor Áron Szakközépiskola: 4 diák +  2 pedagógus
Szemere Bertalan Szakközépiskola: 6 diák +  3 pedagógus
Zrínyi Ilona Gimnázium: 12 diák +  1 pedagógus
A résztvevők teljes létszáma: 85 diák + 14 pedagógus


KÖSZÖNJÜK!

A SZiTu-ról

A SziTu (Színház és Tudás) a Miskolci Nemzeti Színház évadokon átívelő színházi nevelési projektje, melyben 15 miskolci és Miskolc környéki oktatási intézmény gyermek közösségeivel együtt működve 17 különböző tematikájú, heti és havi rendszerességű foglalkozás mellett színjátszó versenyeket, osztálytermi előadásokat, beavató színházi bemutatót tartunk, színház és média napokat, drámatábort szervezünk. A program gerincét adó, a 4-18 éves gyermekekhez és fiatalokhoz szóló fejlesztő és tehetséggondozó foglalkozásaink között mozgás és zenei kurzusok, mese és versszínházi órák, színház és drámatörténeti előadások, média és mozgóképkészítő szakkörök találhatóak, melyeket a színház pedagógiai gyakorlattal is rendelkező művészei vezetnek. Az oktatási intézmények szakmai szempontrendszereivel egyeztetett programunk célja, hogy színházunk nyitott kulturális intézményként, különböző társadalmi helyzeteket, problémákat a színházművészet eszközeivel láthatóvá és értelmezhetővé tegyen az fiatalok számára. Alapvetően szabadidős tevékenységek révén próbálunk a diákok számára lehetőséget teremteni tudásuk, ismereteik bővítésére, felébresztve ezzel kíváncsiságukat a kortárs művészetek iránt, nevelve érzékenységüket a nyelvi és képi kifejezésmódokat, az irodalmi szövegeket, a zenei formákat a színpadi tánc és mozgáskultúrát illetően, valamint erősítve önbizalmukat, felelősségérzetüket a családi és tanuló közösségekben betöltött szerepvállalásaik terén. Az Új Széchenyi terv keretében megvalósuló TÁMOP pályázat 30.000000 forintos induló támogatásával közösen jelentős társadalmi hatásfokkal bíró projektté fejleszthetjük a SziTu-t melynek eredménye egy toleránsan gondolkodó gyakorlati tevékenységeiben is értékalapú generáció fejlődését szolgálja úgy ebben az iskolai tanévben, mint az elkövetkező színházi évadjainkban is.

A legjobb PLAKÁT – zárás, értékelés november 13-án, kedden, 16 órától

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatói a tavalyi évad végén a Miskolci Nemzeti Színház új arculatának kialakításával foglalkoztak. A legjobb logó-, plakát- és honlap tervekből június 7-én Identitás címmel kiállítást is rendeztek a Széchenyi utcában lévő régi papírboltban. A zsűri- és közönségdíjas Kónya Réka logótervét láthatjuk azóta is a színház honlapján és kiadványain.

A főiskola és a színház ebben az évadban is folytatja az együttműködést: a másod- és harmadéves egri hallgatók Csontó Lajos és Szigeti Csongor tanárok vezetésével a színház új bemutatóihoz terveztek plakátokat. Most A vágy villamosa, A hideg gyermek és a Dandin György című előadásokhoz készültek plakáttervek, melyek október 31-től november 13-ig láthatóak a Nagyszínház emeleti társalgójában. Ezúttal is kíváncsiak vagyunk nézőink véleményére, és várjuk szavazataikat! Szavazni a helyszínen, és a színház facebook-oldalán is lehet. A szavazást november 12-én zárjuk. A kiállított plakátokat szakmai zsűri bírálja el és díjazza november 13-án 16 órakor a kiállítótérben.

Vissza

Az Európai Színházi Unió tagja lett a Miskolci Nemzeti Színház

Európa legrégebbi és legfontosabb színházi szövetségének lett tagja a Miskolci Nemzeti Színház 2023 novemberében. A legjelentősebb európai színházakat magába tömörítő unió célja a nemzetközi kapcsolatok építése,...

Tovább

Decemberi jegyek

Kedves Közönségünk!A decemberi jegyek értékesítése november 14-én 10 órakor kezdődik személyesen jegyirodánkban. Az online jegyek értékesítése november 15-én 10 órakor kezdődik.A decemberi műsor megjelenése a...

Tovább