1000 színházi üzenet szállt az égen

A művészek azt mondták: színház, a miskolciak pedig azt mondták: életszemlélet, az első kőszínház, vidámság, remek előadások, családi emlékek… A színház önkéntesei egész nap a várost járták, és gyűjtötték az értékes gondolatokat, amelyek este ezer lufin szálltak fel az égbe, hogy elvigyék mindenhová a Miskolci Nemzeti Színház hírét. A főutca megtelt színházszerető emberekkel, akikre számos meglepetés várt a nap folyamán: a zenekar, az énekkar, és a Miskolci Balett flashmobokkal készült a város több pontján, de a színház előtti színpadon is sokszínű performanszok szórakoztatták a nézőket. Az évad bemutatóihoz kapcsolódva Harsányi Attila „római vakációjáról” mesélt, begördült a Nagy Gatsby Ford T-modellje a táncosokkal, de a művészek jártak szirtakit, énekeltek musicaleket és szemezgettek Molnár Ferenc anekdotáiból is.

Kifőztük az évadot!

A színház művészei nem csak a világot jelentő deszkákon, de a konyhában is megállták a helyüket. A teátrum premierkonyhájában az idei bemutatók által ihletett ételek sültek-főttek egész délelőtt – és a színészcsapatok egymással vetekedtek, hogy elkápráztassák a zsűrit. Nagy segítségükre voltak a Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola tanulói, akik tanácsokkal látták el az amatőr séfeket. Készült például fürj spanyol salátával a Miskolci Balett csapatánál, akik különleges pácukat egyheti munkával kísérletezték ki, Rusznyák Gábor csapatánál pedig egy erdélyi specialitás főtt a bográcsban: húsgombóc csorba, azaz ciorba de perisoare. A Zűrzavaros éjszaka rendezője egyébként nem kezdő szakács, nála a főzés jelenti a kikapcsolódást, a napi feszültségek levezetését. Szőcs Artúr, a Zorba, a görög rendezője bevallotta, hogy egy rántottát sem tud elkészíteni, így Seres Ildikó színésznőt kérte fel a görög saláta, és a pikáns csirkecsíkok elkészítéséhez. A különleges fogásokat rangos szakmai zsűri értékelte. A két mesterszakács, a Venesz József-díjas Járcsics Emil és séftársa, Repka Géza mellett, a Miskolci Nemzeti Színház hajdani nagyjai, Igó Éva és Dézsy Szabó Gábor döntött a díjakról. A harmadik helyet szerezte meg a Liliom csapata Fedák lepényével, amely az édesszájú színésznő, Fedák Sári után kapta nevét. Második lett Keszég László rendező és csapata, A nagy Romulus ihlette Germánűző batyuval, ami tulajdonképpen egy összehajtott római lepény. Az első díjat pedig a Tosca olaszos lecsója, a pepperonata vihette haza, amelyet Cser Ádám és felesége, Herczenik Anna, Tosca megformálója készített. – Szenvedélyes hobbim a főzés, bármerre járok a világban, gyűjtöm a jó recepteket, és hazaérve el is készítem ezeket – árulta el a győztes séf, Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zenei vezetője.

MNSZ szoba a Helynekemben

Van egy szoba a miskolci romkocsmában, ahol minden a színházról szól, az előadások hangulatképei, a színészek kézlenyomatai és aláírásai díszítik a falakat – és bár egy kis szobáról van szó, egy intim térről, vasárnap este itt mégis rengeteg ember zsúfolódott össze! A színészek örömmel tenyereltek bele a színes festékbe, a vendégek pedig kíváncsian nézegették a fotókat, amelyek készültekor talán ők is éppen ott ültek a nézőtéren. A falakra először az esti műsor meghívott vendégeinek, a Miskolci Nemzeti Színház korábbi meghatározó színészeinek kézjegye került fel. Igó Évát meghatotta ez a gesztus, ugyanis élete legszebb időszakaként emlékszik vissza a Miskolcon töltött évekre, Dézsy Szabó Gábor pedig úgy gondolta, hogy a kézlenyomata valójában az itthagyott emlékeinek fizikai megtestesülése. – Nyitottság, fiatalosság, lendület. Ez jellemzi a Miskolci Nemzeti Színházat, és éppen ezért szerettük volna, ha van egy tér, ahol ezt a színházon kívül is meg tudjuk mutatni – mondta el Makai-Hankó Vanda, a Helynekem programszervezője.


Múlt, jelen, jövő

Az egész napos program zárásaként ünnepi műsor várta a nézőket a művészbejáró előtt felállított színpadon, ahol a Miskolci Nemzeti Színház jelenlegi társulata és egykori művészei készültek egy izgalmas, verses-zenés összeállítással. Az esti gála rendezője, Szőcs Artúr kortárs költők verseit, musical és operett slágereket és sok-sok anekdotát gyűjtött össze, hogy megmutassa, hogyan él együtt a színházban a múlt, jelen és a jövő. A társulat szinte minden tagja színpadra lépett a másfél órás műsorban, sőt, maga a rendező is előadta saját szerzeményét, egy dalt, amit még huszonegy évesen írt. Az első őszi vasárnap hűvös időjárása ellenére is megtelt a művészbejáró előtti tér, és együtt nézték végig a miskolciak a színészlakások falára készült fényfestést, majd azt, ahogyan végül a miskolciak üzeneteit hordozó ezer luftballon emelkedik az ég felé.
Vissza

Áldott ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

Áldott ünnepeket és színházi élményekben gazdag, boldog új esztendőt kíván a Miskolci Nemzeti Színház társulata!...

Tovább

Ajándékozzon színházélményt bármilyen alkalomra!

Ajándékozzon színházélményt! Mi is lehetne jobb ajándék, mint egy emlékezetes este? Ráadásul hazánk első kőszínházának gyönyörű falai közt! Lepje meg szeretteit, barátait színházélménnyel, csempésszen a...

Tovább

Elmaradó előadásokkal kapcsolatos ügyintézés

Kedves Nézőink! A novemberre és decemberre érvényes jegyek, bérletek ügyintézési határideje: 2020. december 10. Az elmaradó előadásokra váltott jegyek esetében az alábbi lehetőségek közül...

Tovább