Harmadik napja nyitott Szemmel

Három napja nézzük tágra nyílt szemmel az európai színművészeti egyetemisták munkáit a Miskolci Nemzeti Színházban. Kirobbanó életerő, pezsgés, könnyed délutáni eszmecserék, filmek, sosemlátott előadások, éjszakába nyúló beszélgetések. Új módszerek, ismerkedések, egymásra csodálkozás. Röviden így néz ki a SZEM első három napjának leltárja.

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem két előadása (BÍÍT és Toldi) mellett egy svájci (Én vagyok te…), egy Bosznia-hercegovinai (1984) és egy lengyel (Júliának meg kell halnia) előadással ismerkedhettek meg csütörtökig a fesztiválozók és a miskolci közönség. Az előadások után, a nap végén először Tasnádi István, csütörtökön pedig Háy János beszélgetett az alkotókkal és az érdeklődőkkel.
Szerdán elkezdődtek a workshopok is. Horváth Csaba táncos, rendező-koreográfus mozgás- és színészetgyakorlatokon keresztül fejleszti az alkotói és előadói készségeket. Sáry Bánk zeneszerző kreatív zenei gyakorlatain szerepet kap a kreativitás, a koncentráció és a memória fejlesztése. A társas ének, a kóruséneklés műfajának mélyebb rétegeibe Szabó Mónika karvezető enged bepillantást. Gemza Péter táncos, koreográfus „A színész mint marionett” című workshopja a mozgató és a marionett egységének különlegességébe vezeti be a résztvevőket. A workshopokon a fesztiválozók és a miskolci színház művészei is részt vesznek, a tanultakat pedig február 9-én, szombaton 10 órától mutatják be az érdeklődőknek a balett-teremben.
A fesztivál kísérőprogramjának része volt a Kaposvári Egyetem II. éves hallgatóinak nyílt órája február 6-án. Kocsis Pál osztálya „Etűdök Beckettre és Csokonai Vitéz Mihályra” című záróvizsgáját mutatta meg a fesztivál közönségének, akik így bepillantást nyertek a kaposvári módszerekbe is.
Összesen kilenc előadást, négy filmet, egy kiállítást, egy nyílt órát, három beszélgetést láthatott-hallgathatott az a több mint ezer ember, aki csütörtökig ellátogatott a SZEM előadásaira.


A miskolci SZEM további előadásai:

Tadeusz Słobodzianek:
A MI OSZTÁLYUNK (Clasa noastră)
„I. L. Caragiale” Színház- és Filmművészeti Egyetem, Bukarest (UNATC)
Román nyelvű előadás magyar és angol felirattal

A mi osztályunk c. produkció egy iskolai osztály tagjainak sorsát követi végig 1925-től napjainkig. A 20. század közép-európai történelmének traumái személyes vallomások és visszaemlékezések sorozatán keresztül tárulnak elénk, egy olyan mikroközösség tükrében, melyben gyermekkori barátságok bomlanak fel és válnak a különböző ideológiák áldozatává.
A harmadéves színészhallgatók vizsgaelőadását a Franciaországban élő színésznő és színész-tanár, Simona Măicănescu rendezte. A díszletterv, a fény- és a hangterv szintén az egyetem hallgatóinak munkája.

Az 1834-ben alapított UNATC Románia egyetlen olyan állami felsőoktatási intézménye, amely mind a színház-, mind a filmművészet területén képesítést nyújt. A nagymúltú intézmény nevelte ki a nemzetközi hírű román színészek és rendezők generációinak sorát, és itt végeztek az ezredforduló utáni filmes újhullám legjobbjai is.
Az egyetem olyan jelentős szakmai szervezetek tagja, mint az ELIA (European League of Institutes of the Arts) és a CILECT (Centre International de Liaisons des Ecoles de Cinéma et de Télévision).

Előadások: 2013. február 7. 20 óra és február 8. 16.30 – Kamaraszínház színpada


LÁTOGATÁS (Heimsuchung/Nawiedzenie)
Bruno Schulz elbeszélései alapján
August Everding Bajor Színházakadémia, München és Ludwik Solski Állami Színművészeti Akadémia, Krakkó
Német, lengyel, angol és magyar vetített szöveggel

A német-lengyel koprodukcióban készült előadás a tragikus sorsú lengyel író és képzőművész novelláskötetén alapszik. Az önéletrajzi ihletésű írások egy apa és egy fiú kapcsolatán keresztül a gyengülő test, az elkerülhetetlen elmúlás problémáját járják körül, de az előadás nem követ lineáris történetet, sokkal inkább megpróbálja visszaadni Schulz misztikus, sötét, látomásos prózájának hangulatát.
A produkció tizenöt, különböző szakokon tanuló diák együttműködésének eredménye. A tanári irányítás nélkül létrehozott előadás közös műhelymunkák keretében formálódott, Münchenben és a krakkói Akadémia bytomi Táncszínházi Tanszékén 2012 nyarán. Az előadást októberben meghívták a szentpétervári Baltic House Fesztiválra is.

Előadás: 2013. február 8. 19 óra – Csarnok


Arany János:
TOLDI
Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest
Magyar nyelvű előadás angol felirattal

Szereplők: Gyöngy Zsuzsa, Hegymegi Máté, Horkay Barnabás, Nagy Norbert Zsolt, Pallag Márton, Varga Krisztina, Zsíros Linda
Zene: Dresch Mihály
Rendező: Horváth Csaba

Osztályvezető tanár: Lukáts Andor, Horváth Csaba

Az előadás során a teljes Arany-mű elhangzik, miközben a mozgás, a zene, a tánc a szöveg szerves részévé válik. „Az igazi kihívást az jelentette, hogy hogyan tudunk egy klasszikus, veretes művet megszólaltatni a kortárs színház nyelvén.„ (Horváth Csaba)

„Igyekszünk megcáfolni […] az előítéleteket, és bebizonyítani, hogy nem poros Arany szövege, hanem élő és valódi érzelmeket, vágyakat, haragot, szeretetet, indulatot, barátságot, töménytelen humort és mindent elsöprő energiákat hordoz magában. A táncot, a zenét, a képzőművészetet és a mozgást segítségül híva szólaltatjuk meg a Toldi teljes szövegét.” (Pallag Márton)

„Ej, de dum-dum zene szól ma már, szól ma már a réteken,
Nem pacsirta, sárgarigó, mint régen,
Ej, sárgarigó énekének, énekének nincs párja,
A jó ember, ej, de szíve vigasztalása.
 
Ej, de dum-dum zene, milyen nagy, ej, de nagy a te hatalmad,
Te melletted erdő-mező nem alhat,
Ej, pedig jó az Isten, megmutatja, megmutatja, hogy mi a szép,
Hallgasd meg az erdő-mező énekét…
Ámen” (Dresch Mihály)

Támogatók: EMMI, NKA, Polgár Krisztina Emlékalap
Előadások: 2013. február 7. 20 óra és február 8. 18 óra – Csarnok


Frank Wedekind:
A TAVASZ ÉBREDÉSE
Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest
A színművész – bábszínész szakirány (2008-2013) osztály munkája.
Magyar nyelvű előadás angol felirattal

Szereplők: Andrusko Marcella, Bohoczki Sára, Czupi Dániel, Eke Angéla, Fehér Dániel, Fritz Attila, Hoffer Károly, Ivanics Tamás, Makra Viktória, Márkus Sándor, Mórocz Adrienn, Spiegl Anna, Szolár Tibor
Rendező: Alföldi Róbert
A rendező munkatársa: Rigó Anna

Osztályvezető tanár: Meczner János, Csizmadia Tibor

"- Láttál te már lányt egyáltalában?
- Láttam.
- De mindenestül?
- Mindenestül."
És A tavasz ébredését pucér babákkal? Mindenestül?
És negyedéves bábszínész hallgatókat a babák mögött? De mindenestül?

A serdülőkori ébredező, fojtott és fojtogató szexualitás problémadarabja. 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Támogatók: NKA, NEFMI, Polgár Krisztina Emlékalap

Előadások: 2013. február 9. 17 óra és 20 óra – Nagyszínház színpada
Vissza

Az elmaradt A színházcsináló előadás jegyei

Kedves Nézőink! Azok, akiknek a március 11-én elmaradt A színházcsináló című előadásunkra volt jegye, és még nem váltotta át vagy vissza a belépőket, kérjük, hogy fáradjanak be a jegyirodába, hogy kollégáink...

Tovább

Színházi világnapi üzenet 2023.

Üzenet a Színházi Világnap alkalmából 2023. március 27-én Az üzenet szerzője: Samiha AYOUB, Egyiptomi színésznő (Magyar fordítás)     Barátaimnak, a világ színházművészeinek,   A Színházi Világnapon...

Tovább

Lőrinczi Zsigmond IDŐ - kiállításmegnyitó

A Miskolci Nemzeti Színház tisztelettel meghívja Önt és barátait, 2023. március 30-án 16 órára a Nagyszínház emeleti társalgójába Lőrinczi Zsigmond IDŐ című kiállításának megnyitójára. A kiállítás 2023. április...

Tovább