MŰÚT Folyóirat - szakmai beszélgetés

HU
| BEMUTATÓ: 2023. október 26.

SZEREPOSZTÁS

BŐVEBBEN KEVESEBB

A programról

A „melegszívű munkásvárostól” az operafesztiválig

 

Pódiumbeszélgetés az idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színház közelmúltbeli 33 évéről – 1979-2012.  

 

A rendezvényen a Színház egykori igazgatói, művészeti vezetői idézik fel a vezetésük alatt álló kulturális intézmény működését, eredményeit, gondjait, sajátosságait.

 

Vendégek:

Csiszár Imre

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész

 

Hegyi Árpád Jutocsa

rendező, színházigazgató, egyetemi tanár

 

Házigazda:

Béres Attila

rendező, a MNSZ igazgatója

 

Moderátor:

Bazsányi Sándor

irodalomtörténész, kritikus, a Műút szerkesztője


A „Műút folyóirat projektje a Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriuma alkalmából” szakmai program megvalósítását 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.A programra ingyenes jegyek igényelhetők a jegypénztárban!


A bicentenárium alkalmából megvalósuló rendezvény célja nem lehet színháztörténeti alaposságú elemzések elvégzése, a pódiumbeszélgetés műfajából adódóan a tényszerű ismeretek, emlékek mellett sokkal inkább teret nyerhet a személyesség, amitől a szervezők azt várják, hogy maga a rendezvény is egyfajta „színpadi esemény” lesz, oldottabb hangvételű, a szűk szakmai közönség körén túl is befogadható. Szeretnénk, hogy a Miskolci Nemzeti Színház közelmúltjának történetével minél szélesebb körben megismerkedhessenek, s így méltó módon emlékezhessünk a bicentenáriumi ünnepségsorozatnak ezen az eseményén is.

 

A pódiumbeszélgetésről hangfelvétel készül, s az anyag szerkesztett változata 2023. novemberétől olvasható lesz a Műút portálon (https://muut.hu/). A három meghívott vendégünk a színház igazgatója, művészeti vezetője volt: Csiszár Imre 1979–1988, Hegyi Árpád Jutocsa 1992-2002, Halasi Imre 2003-2012 között. Halasi Imre elfoglaltsága miatt nem tud jelen lenni a rendezvényen, de vállalta, hogy a felmerült kérdésekre válaszol, s a beszélgetés szerkesztett változatában az ő mondanivalója is megjelenik. A házigazda, Béres Attila pedig 2015-től vezeti a teátrumot. Bazsányi Sándor esztéta, irodalomtörténész több mint két évtizeden át tanított a PPKE Esztétika tanszékén, utóbb vezette azt. Jelenleg a PIM-Digitális Irodalmi Akadémia munkatársa, a Műút folyóirat kritikarovatának szerkesztője.


BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK

2023. október 26.

csütörtök | 16:00 | JÁTÉKSZÍN
Ingyenes jegyek igényelhetők a jegypénztárban!