Határtalan Napok - Fűje sarjad mezőknek

HU
Száz Pál
| RENDEZŐ: Varga Mese és Gál Tamás | BEMUTATÓ: 2023. november 02. | IDŐTARTAM: 80 PERC

SZEREPOSZTÁS

Írta: Száz Pál

Színpadra alkalmazta: Varga Emese és Gál Tamás

Dramaturg: Varga Emese

Díszlettervező: Gál Tamás  Jászai Mari díjas

Jelmeztervező: Szélyes Nagy Andrea

Zene: Varga Gábor

Rendező: Gál Tamás Jászai Mari díjas

 

Játsszák: Kiss Szilvia és Gál Tamás

BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

Száz Pál regénye nyomán

 

Száz Pál füveskönyve olyan szépirodalmi mű, amelyet tájszólásban írtak, fonetikus lejegyzéssel. Gyógynövényekről és emberi sorsokról szól, és a szerző a növények iránti tisztelet mellett a mátyusföldi nyelvjárást igyekszik összeboronálni a költészettel. A Biblián alapuló népi apokrif történetekből indult ki, amelyekben fontos szerepük volt a növényeknek. A kötet szerkezete is az ünnepek rendjén és a hozzájuk kapcsolódó szakrális tartalmakon alapul.

A Csavar Színház produkciójában egy sajátos keresztmetszetet kaphatnak a füveskönyvből a nézők. Egy férfi és egy nő történetén, kapcsolatának fókuszán keresztül mesél a két színész Gál Tamás és Kiss Szilvia a történelmi és történelem előtti időkről. A paradicsomból való kiűztetéstől a rendszerváltásig tart a mátyusföldi példázat-csokor.

„Ostobaság minden búbánat, mer minden emúlik evillágba, csak élet nem. Annak még a halál sem szab határt, ami minden másnak. Ezér szeresd az életet, akármilyen is, mer az a legnagyobb kincs! Nyisd ki szíved ládikóját, abbó baj nem lehet.”  Száz Pál: Fűje sarjad mezőknek

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK