ŐK TUDJÁK, MI A SZERELEM

HU
Hubay Miklós
színmű | RENDEZŐ: Rátóti Zoltán | BEMUTATÓ: 2022. szeptember 22. | IDŐTARTAM: 90 PERC

SZEREPOSZTÁS

Hektor Berlioz: Blaskó Péter

Estella, a nagymama: Udvaros Dorottya

Charlotte, a lánya: Tóth Auguszta

Adolphe, a vő: Tóth László

A szobalány: Ács Eszter

Ezredkürtös: Szabó Sebestyén László

Loulou: Battai Lili Lujza e.h. / Csapó Judit m.v.

 

Díszlettervező: Székely László

Jelmeztervező: Tordai Hajnal

Dalszerző: Verebes Ernő

Dramaturg: Kulcsár Edit Ágota

Ügyelő: Kabai Márta

Súgó: Kónya Gabi

Rendezőasszisztens: Herpai Rita

 

Rendező: Rátóti Zoltán

BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

A francia romantikus zeneszerző, Hektor Berlioz élete alkonyán keresi fel gyermekkori szerelmét, Dubeoef Estellát és meg akarja szöktetni családja köréből a tisztes nagymamát. Felidézik az ifjúkori szenvedélyt, amit később a konvenciókhoz igazodva mélyen eltemettek magukban. De sohasem késő „megállítani az időt”, az igaz szerelem kortalanul ott él mindenkiben, csak bátorság kell megélni azt.

 

További információ az előadásról:

„Nézze, milyen szép asszony most is az anyám, fehér hajjal. Őt szeretném eljátszani!” –mondta Tolnay Klári, amikor a fiatal Hubay Miklós azt kérdezte az akkor negyvenes éveiben járó művésznőtől, volna-e valami eddig megvalósítatlan szerepálma. Tolnay hozzátette: „Tudja, én olyan szerepet szeretnék, amelyben öregen is vonzom a férfiakat, süssön belőlem a…az Eros!”

 

Erre a beszélgetésre 1959-ben került sor, amikor Ádám Ottó rendező arra kérte a sikeres drámaírót és műfordítót, hogy a népszerű Tolnay számára keressen egy francia egyfelvonásost, amit egy másikkal együtt játszana egy estén a művésznő. Hubay azonban a beszélgetés ihletésére inkább saját darab írásába fogott. Így született meg az Ők tudják, mi a szerelem. Témáját Hubay a valóságból, Hector Berlioz zeneszerző emlékirataiból merítette. Tolnay partnere akkor a harmincegy éves Sinkovits Imre lett. Az előadás olyan sikeres volt, hogy negyven évig játszották, és mindketten „beleöregedtek” szerepeikbe.

 

A francia romantikus zeneszerző, Berlioz élete alkonyán felkeresi gyermekkori szerelmét, Dubeoef Estellát, és meg akarja szöktetni családja köréből a tisztes nagymamát. Felidézik az ifjúkori szenvedélyt, amit korábban a konvenciókhoz igazodva mélyen eltemettek magukban. De sohasem késő „megállítani az időt”, az igaz szerelem kortalanul ott él mindenkiben, csak bátorság kell megélni azt. Hubay a darab mottójául Weöres Sándor Boldogság című verséből választott részletet: „Vének leszünk és ráncosak, // de szívünkben virágosak. // Nagy felhő-hintánk csupa láng…”

 

Hubay Miklós (1918–2011) tudatosan építette fel hatalmas drámaírói életművét. Nemcsak kiváló művész, hanem a magyar művelődéstörténetnek is nagy alakja, korának egyik legműveltebb, legtájékozottabb irodalmára volt, lenyűgöző esszéista. Művész, tudós, tanár. Élt és dolgozott Genfben, később Firenzében, műfordítóként is jelentőset alkotott.


„Hubay Miklós művei az UMPA Ügynökség engedélyével kerültek bemutatásra.”

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK