Tojáséj

HU
játék, zenére | RENDEZŐ: Balázs Zoltán | BEMUTATÓ: 2014. január 22.

SZEREPOSZTÁS

A MALADYPE SZÍNHÁZ előadása 
Támogatja: 

Játsszák: LENDVÁCZKY ZOLTÁN, OROSZ ÁKOS, PÁLL ZSOLT, TANKÓ ERIKA

Díszlet: KATUS GYÖRGY
Jelmez: BRECKL JÁNOS
Zenei munkatárs: SÁRY BÁNK
Asszisztens: PELBÁT GERGELY

Zene: Ravel

Rendező: BALÁZS ZOLTÁN

Az előadás után közönségtalálkozót tartunk!
BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

Az Évad drámája programsorozat keretében a Magyar Kultúra Napján látogatást tesz Miskolcon a budapesti Maladype Színház társulata. Előadásukban hétköznapi játékokon keresztül keresik a kapcsolatot Weöres Sándor egyik különös egyszavas költeményével, egymással és a színházzal magával – közben pedig különböző korok örömteli, lendületes zenéjére járnak mindannyian. Mély, törékeny, mégis könnyed, életteli szépség: „Tojáséj.”

„Titkos. Ősi. Modern. Ódon. Gyermekin ártatlan. Ravaszdin fortélyos. Magától értetődőn egyszerű. Bonyolult, mint egy kínai fejtörő. Nem érteni, holott világos, mint a kelő hajnal a patak partján.” – MGP: Tojáséj (Népszabadság, 2008)

A független Maladype Színház 2002-ben alakult állandó rendezőjük, Balázs Zoltán vezetésével. Az évek során sikerült folyamatosan megújulniuk – előadásaikra az önfeledt játék, a véletlen, a valós emberi problémák meglepő, újszerű megfogalmazása jellemző. Előadásaikkal bejárták Európát, rendszeresen részt vesznek nemzetközi színházfesztiválokon és számos országban tartanak workshopokat. Jelenlegi székhelyük a budapesti Maladype Bázis, de fellépnek a Trafó Kortárs Művészetek Házában is.

Valaha, valaha
gyermekek voltunk.
Körülguggoltuk a tüzet,
hol kukorica pattogott.
Ágakon lógtunk fejjel lefelé.
Anyánkkal aludtunk.

Valaha, valaha
gonoszok voltunk.
Megrángattuk a cica farkát,
kihúztuk a bogarak lábát,
marokkal téptük a virágot.
Ma már csak akkor gyilkolunk, ha kell.

Valaha, valaha
tiszták voltunk.
És egy napon
tündért láttunk a hegy felett,
meztelen volt és nevetett
és két kitárt lába között
a Nap, a Nap emelkedett!
Lestük estig,
akkor szétszállt fekete köddé.
Mikor hazamentünk,
anyánk zokogott,
hogy nincs fia többé.

(Weöres Sándor: Férfiak tánca)

Forrás: www.maladype.hu

Az előadás után közönségtalálkozót tartunk az alkotók részvételével!

BŐVEBBEN KEVESEBB

Sajtó

Népszabadság - MGP kritikája

„Titkos. Ősi. Modern. Ódon. Gyermekin ártatlan. Ravaszdin fortélyos. Magától értetődőn egyszerű. Bonyolult, mint egy kínai fejtörő. Nem érteni, holott világos, mint a kelő hajnal a patak partján.” -MGP: Tojáséj (Népszabadság – 2008)

„A konkrét történetek nélkül is tartalmasan epikus, magatartás- és kapcsolat-ősmintákat közlő jelenetek füzére, koreográfiája lágy, álombeli mézektől ittas rendező, a remeklő Balázs Zoltán fejében, akaratában, idegeiben született meg, hogy a Maladype tagjai éljék, forogják, zuhanják, csússzák sárrá, arannyá, sárarannyá. „ - Tarján Tamás: Nyolcvanperces etűd (Kultúra.hu – 2008)

„Boldogító az összhang. Az egyik szereplő belekezd egy mozdulatsorba, aztán folytatja a másik, aztán újabb ötlet születik és hullámként fut végig a társaságon… „ - Szepesi Krisztina (Pesti Műsor - 2009)


BŐVEBBEN KEVESEBB

Youtube linkek

http://www.youtube.com/watch?v=DQomCPQOOSU
BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK