Terápia

HU
egy tévésorozat(írás) műhelytitkai | BEMUTATÓ: 2014. január 16.

SZEREPOSZTÁS

Terápia – egy tévésorozat(írás) műhelytitkai

TASNÁDI ISTVÁN, CSÁKÁNYI ESZTER és BÁCSKAI JÚLIA a Miskolci Nemzeti Színházban
Az évad szerzője programsorozat keretében
BŐVEBBEN KEVESEBB

A programról

2012-ben indult az HBO saját gyártású magyar sorozata, a Terápia, melynek Tasnádi István a vezető írója. Januári beszélgetésünkön a szerző Csákányi Eszterrel, a sorozat egyik főszereplőjével és Bácskai Júlia pszichológussal együtt vezet be a forgatókönyvírás, a filmkészítés és a pszichoterápia zárt ajtók mögötti világába.

A sorozat ismertetője:
A magyar HBO sorozatában öt páciens legmélyebb problémáit ismerhetjük meg, ám hamar kiderül, hogy a pszichológus is segítségre szorul. És ezzel beigazolódik: mindenki rejteget valamit.

A Terápia a Be Tipul (In Treatment) című izraeli sikerszéria hazai adaptációja. A magyar változatért Tasnádi István és forgatókönyvíró-csapata felel. Az Enyedi Ildikó és Gigor Attila által rendezett történet középpontjában az ötvenes sármos pszichológus, Dargay András (Mácsai Pál) áll. Hétfőn régi páciense, a „problémásan szexi” Laura (Marozsán Erika) érkezik a rendelőjébe. Kedden egy igazi nagymenő üzletember, Máté (Nagy Ervin) ül a kanapén, aki emberi sorsokat súlyosan befolyásoló döntése következményeit viseli. Szerdán a 16 éves tornászlány, Zsófi (Sztarenki Dóra) jön terápiára: mindkét karja gipszben, kerékpáros baleset érte, és a biztosító pszichológusi szakvéleményt kér, hogy nem volt-e öngyilkossági szándék a háttérben. Csütörtökön egy pár, Petra és Tamás (Szamosi Zsófia, Nagy Zsolt) keresi a választ a kérdéseire András kanapéján. A munkájában sikeres nő ugyanis hezitál, hogy megtartsa-e a babát, melyre korábban annyira vágyott. Pénteken András keresi fel tíz éve nem látott mentorát, Ágnest (Csákányi Eszter), és hamar kiderül, hogy a látszólag sikeres és boldog kétgyerekes családapát belső bizonytalanságok gyötrik, és a házassága (Für Anikó) is válságba jutott. Ennek a nyolc embernek a drámája bontakozik ki a Terápiában.

Kiknek ajánljuk programunkat?
Mindazoknak, akik kíváncsiak, hogyan készül egy színvonalas magyar filmsorozat és milyen kihívások elé állítja a színészt a filmforgatás megfeszített tempója, mindazoknak, akiket érdekel, hogy mi a feladata egy vezető írónak ebben a műfajban, és mindenkinek, aki meghallgatná, hogyan látja egy gyakorló pszichológus a sorozatban ábrázolt esetek és a valóság kapcsolatát.

Csákányi Eszter a Terápiáról:
„Amikor kezembe adták ezt a forgatókönyvet, előrevetítették, hogy ne ijedjek meg, mert eredetileg ezt a szerepet egy nálam idősebb nőre írták. Miután azonban elolvastam, már világossá vált, hogy teljesen lényegtelen, hogy ez a karakter épp milyen korban van. Nem ez, ami meghatározó a jellemében, hanem sokkal inkább az empátia és az odafigyelés. Miután legyűrtem ezt a kezdeti prekoncepciót, éreztem, hogy nem okoz majd problémát a szerep megformálása. Az eredeti változatban egyébként Ágnes inkább visszafogott és komoly nőként jelenik meg, nálunk azonban más lesz, mint amit eddig csináltak. Arra törekedtem ugyanis, hogy egy olyan embert formáljak meg, akinek a karakterébe minél jobban beleteszem magamat. Meggyőződésem egyébként, hogy a színházi szakma nagyon hasonlít egy pszichológuséhoz. A munka kiindulópontja itt is a borzalmasan erős figyelés, a csöndekkel való bánás és a jólirányzott kérdések. A színészet is így működik: a színpadon figyelünk és ráhangolódunk egymásra. A színész ugyanakkor bizonyos értelemben önmaga pszichológusa is egyben; az egészséges színész a szerepein keresztül is tudja magát diagnosztizálni. Persze, ez az én egyéni véleményem.” (Forrás: fidelio.hu)


Tasnádi István, idei évadunk Szerzője, József Attila díjas drámaíró, író. Dolgozott kritikusként, volt dramaturg, számos díjnyertes dráma szerzője. Írt forgatókönyvet, musicalt, gyerekkönyvet, dalszöveget és ifjúsági darabokat. A kőszínházi és a független színházi szférában egyaránt dolgozó alkotóként az utóbbi húsz év legfontosabb drámaíróinak sorába tartozik.
BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK