Határtalan Napok | Irodalom | Komárom - Himnusza a Klapka-induló

HU
irodalmi est | RENDEZŐ: műút | BEMUTATÓ: 2014. április 05.

SZEREPOSZTÁS

Komárom - Himnusza a Klapka-induló

„Kezdhetjük a méhekkel? Figyeljen: negyven méhecske van a kaptárban.
Hány méhecske van a kaptárban? Negyven, válaszolt magának a nővér,
kereken negyven méhecske van a kaptárban. És akkor ebből a negyven
méhecskéből tizenhat kirepül: negyvenből tizenhat.
Hány méhecske marad a kaptárban, kérdezte.”
(Gazdag József: Kilátás az ezüstfenyőkre, részlet)

Résztvevők:
Gazdag József Bródy-díjas író, szerkesztő
beszélgetőtársa
Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó vezetője
és
Vida Gergely, író, költő, szerkesztő
beszélgetőtársa
Mizser Attila, a Palócföld folyóirat főszerkesztője, költő

Moderátor, házigazda: Nagy Csilla a Palócföld szerkesztője, Jenei László író, a Műút szerkesztője
BŐVEBBEN KEVESEBB

A résztvevőkről

Gazdag József

1977-ben született Kassán, író, szerkesztő. 2003 óta a szlovákiai magyar napilap, az Új Szó munkatársa, ahol a Focitipp szerkesztője. Megjelent egy novelláskötete (Kilátás az ezüstfenyőkre, Kalligram kiadó), amelyet 2005-ben a legjobb első könyvnek kijáró Bródy Sándor-díjjal jutalmaztak. Gazdag József társzervezője a második évadját élő Komáromi Szalonnak, amely a szlovákiai magyar közéletben nagy közönségérdeklődésnek örvend; a különböző témakörökben szervezett vitaestek rendre telt házasak. Gazdag József feleségével Komáromban él.

Mészáros Sándor

1959-ben született Bonyhádon, író, irodalomtörténész, szerkesztő. 1978–1983 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-népművelés szakán tanult. 1983–1986 között tudományos továbbképzési ösztöndíjas volt. 1986-tól öt évig a Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium tanára volt. 1989–1998 között az Alföld szerkesztője. 1991–1994 között a József Attila Kör elnöke volt. 1997–2000 között a Szépírók Társaságának alelnöke, 2012-től pedig elnöke. 1999 óta a Jelenkor vezető-szerkesztője. 2003 óta a Kalligram Kiadó szerkesztője, majd főszerkesztője.

Vida Gergely

1973-ban született a szlovákiai Komáromban, költő, kritikus, szerkesztő. Nyáradon, egy csallóközi, 650 lakosú faluban él. Magyar–esztétika szakon végez a pozsonyi Comenius Egyetemen, aztán az ELTE BTK-n szerzett PhD-fokozatot Babits költészetéből. Dunaszerdahelyen dolgozik tanárként, szerkesztője az Opus c. folyóiratnak, kritikákat, tanulmányokat, verseket ír. Több verseskötete jelent meg; Rokokó karaoke című, a Kalligram Kiadónál megjelent verseskötetéért Madách-díjat kapott.


Mizser Attila

1975-ben született Losoncon, felvidéki magyar író, költő, irodalomtörténész, szerkesztő. Szépirodalmi munkái, tanulmányai, kritikái 1994-től jelennek meg folyóiratokban, antológiákban. Tagja a József Attila Körnek, a Szépírók Társaságának, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának és a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének. 2008-tól a Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat főszerkesztője. 2012-től a Trauma és Gender Kutatócsoport tagja. Az 5K Központ tanára.

Az est támogatója és szervezője:

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK