Shakespeare szonettek

HU
Shakespeare
zene és tánc | BEMUTATÓ: 2014. április 23.

SZEREPOSZTÁS

SENA, Mr. W.H. és a Miskolci Balett tolmácsolásában

Ének: Dagadu Veronika Sena
Cselló: Márkos Albert
Basszusgitár: Gryllus Samu
Dob: G. Szabó Hunor

Táncosok: Bocsi Eszter, Fűzi Attila, Gál Lóránt, Handa Dalma, Kocsis Andrea, Kollár Daniella, László Lívia, Lukács Ádám, Muresan Aurel, Papp Bálint, Szabó Levente, Szalay Olimpia, Tokai Rita

Koreográfus: Kozma Attila
BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

Márkos Albert, a Holdbeli csónakos, a Sirály-Csarnok, valamint a Páros/Páratlan zeneszerzője Senával, az Irie Maffia énekesnőjével, valamint a Miskolci Balett táncosaival eleveníti meg Shakespeare szonettjeit egy különleges, egyszeri alkalommal színre kerülő koncerten. A W.H. formáció már több éve foglalkozik az angol drámairodalom legnagyobb írójának szerelmes verseivel, amihez most a balett együttes is a maga eszközeivel csatlakozik.

A W. H. formáció 2006-ban alakult Márkos Albert csellista-zeneszerző kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy aktuális zenei környezetbe helyezze William Shakespeare szonettjeit a különféle művészeti területek közötti átjárhatóság megteremtésével.
A W.H. megnevezés egy monogramot takar. Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit Mr. W. H.-nak ajánlotta. A titokzatos személy kiléte - akárcsak a szonettek tartalma - mindmáig vita tárgyát képezi. A szonetteket először 1609-ben adták ki, a közhiedelem szerint a szerző akarata ellenére. Ennek emlékére jelent meg a W.H. bemutatkozó albuma 2009-ben Shakespeare's Sonnets címmel, 400 évvel az első kiadás után, MC Sena, hazánk hip-hop- és jazz dívájának angol nyelvű előadásában. A megzenésített szonettekben keveredik a kortárs improvizatív zene, a free jazz, az abstract hip-hop és a spoken word. A csapat 2012 májusában újabb zenés szonett-válogatást adott ki, Crabbed Age and Youth címmel. Az albumok kiváló kritikákat kaptak, több újságíró is kiemelte a dalok sokszínűségét.

A szonettek témája a szerelem, a vágy, a szexualitás, a hűség és hűtlenség, és mindaz, ami ezzel jár; anyaguk a paradoxon, így tehát stílusuk is paradox. Ahogyan a reneszánsz kor embere érzékeny füllel reagált a szójátékokra, a szavak egymásra való visszhangoztatására, sőt olvasva is könnyedén észrevette az anagrammákat és a grafikus átfedéseket, úgy tükrözteti a W. H. formáció ezeket az összefüggéseket és nyelvi játékokat a zenében. A két- és sokértelműség Shakespeare-nél a költőiség eleven eszköze, a pajzánság pedig nem tiltott, hanem egyenesen kívánatos, mint a legfőbb teremtőerő megnyilvánulási formája - akárcsak a magyar reneszánsz virágénekekben vagy Balassi, Rimay és Gyöngyösi (és később Csokonai) verseiben. Szókimondás és szenvedély, formai játék és titok: a W. H. koncertjén mindez Shakespeare és a zene nyelvén szólal meg.

A formáció Miskolcon új elemmel egészül ki. A Miskolci Balett táncosai, akik az idei évadban már két Shakespeare darabot feldolgozó előadást is bemutattak, most egy este erejéig a W.H.-val dolgoznak együtt, hogy saját művészi eszközeikkel elevenítsék meg a dalokat. A táncosok improvizációit a balett együttes művészeti vezetője, Kozma Attila fűzi egybe.


Az előadókról:

Dagadu Veronika Sena Ghánában született, édesanyja magyar, apja ghánai. Sena 2001-ben kezdte karrierjét Budapesten a freestyle hip-hop műfajában. Első albuma, „Sena First One” azonnali sikert hozott, s koncertek, fellépések egész sorát eredményezte.

Márkos Albert csellista, zeneszerző 1967-ben született Kolozsváron. Klasszikus zenei tanulmányait itt kezdte, és itt is fejezte be. 1992 óta improvizatív, kortárs, alkalmazott és kísérleti zenével foglalkozik, számos színpadi mű és film zeneszerzője. 1993 óta él Magyarországon.

Gryllus Samu 1976-ban született. 2001-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-basszusgitár szakán. 2000 óta a bécsi Zeneakadémia zeneszerzői, valamint alkalmazott zene és média zeneszerzés szakán tanul.

G. Szabó Hunor 1979-ben született Mezőtúron. Érettségi után Pestre költözött, ahol zeneelméletet és zongorát tanult, ill. a magyar népzenével is foglalkozott. 1999-2004 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-dob szakán folytatta tanulmányait.
BŐVEBBEN KEVESEBB

Youtube linkek

https://www.youtube.com/watch?v=DB_lU5ZDbTU
https://www.youtube.com/watch?v=q2LpdFUN-Js
BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK