Madárka sír, madárka örül

HU
Weöres Sándor
vers, próza, zene, tánc | BEMUTATÓ: 2014. május 30.

SZEREPOSZTÁS

Zoltán Áron, Zsigmond Emőke
BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

A budapesti Színművészeti Egyetemen minden évben megrendezik a Sanzonversenyt, amelyen francia dalokban és kortárs magyar sanzonokban mérik össze tehetségüket a hallgatók. A Sanzonversenyt megnyerni legalább akkora dolog, mint az ókori olimpián diadalmaskodni. A hangulat is ilyen. Nos, a tavalyi Sanzonverseny két díjazottja, Zoltán Áron és Zsigmond Emőke mutatja be műsorát.

Az előadás története 2013 májusában kezdődött, amikor Zsigmond Emőke és Zoltán Áron ugyan annak a Weöres Sándor műnek (Első szimfónia) két külön tételével indult a Színház- és Filmművészeti egyetem Sanzonversenyén. Mindkét verset Kovács Adrián zenésítette meg. Emőke az első helyezést, Áron pedig a legjobb előadó díját nyerte el. Ez adta a kezdőlökést, hogy színpadra állítsák a költő két nagyszabású (I. és III. szimfónia) művéből és néhány prózatöredékéből a „Madárka sír, madárka örül” estet. A versek hol prózában, hol megzenésítve hangzanak el, kiegészítve tánccal, így állnak össze egy egésszé.

Sokan csak a gyerekverseket író Weörest ismerik. Pedig talán a legnagyobb költőnkről van szó. „Felnőttversei” páratlanul különös és mély gondolkodást rejtenek az életről, a világról, az emberi sorsról és annak örök igazságairól.

Mi az, ami körül vesz minket? Tényleg van egy „igazi világ”, vagy mindenki külön világot lát, ami ráadásul folyton változik? Ha ez így van, ki láthatja mégis az „igazit?” És mi történik, ha két különböző világ találkozik? Létezhet két ember körül egy „közös világ”, vagy végső soron mindenki teljesen magányos a saját kis világában? Az előadás ezekből a kérdésekből kiindulva vizsgálja meg az emberi élet négy nagy életszakaszát. 

Weöres Sándor könnyed, magától értetődő nyelven beszél olyan filozófiai kérdésekről, amiket mások órákon keresztül taglalnak kevésbé sikeresen. Az előadáshoz tartozik egy műhelybeszélgetés, amely során kiszakadva a szimfóniák bűvös köréből, más műveken át is közelebb kerülünk a költő nagyon furcsa és izgalmas látásmódjához.  

Az előadás Zoltán Áron miskolci bemutatkozása is egyben, mert az ifjú művész a jövő évadban a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződik.

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK