A GÉZAGYEREK

HU
Háy János
Istendráma | BEMUTATÓ: 2012. október 18. | IDŐTARTAM: 125 PERC

SZEREPOSZTÁS

A GÉZAGYEREK
istendráma két részben

Gézagyerek (autisztikus férfi) - RUSZNÁK ANDRÁS
Rózsika néni (Géza anyja) - MÁHR ÁGI Jászai-díjas
Banda Lajos (munkás a kőfejtőben) - SZATMÁRI GYÖRGY
Herda Pityu (munkás a kőfejtőben) - FANDL FERENC
Krekács Béla (kocsmai ember) - SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas 
Laci bácsi - CSERVENÁK VILMOS
Szomszéd férfi - ZALÁNYI GYULA
Szomszéd nő - MÜLLER JÚLIA
Vízike - SERES ILDIKÓ Jászai-díjas
Marika - FABÓK MARIANN
Karesz - PÁSZTOR PÁL

Díszlet-, jelmeztervező: CSEH RENÁTÓ
Színpadmester: SZOBONYA FERDINÁND
Súgó: BÍRÓ KLÁRA
Rendezőasszisztens-Ügyelő: RADNAI ERIKA, ÉRSEK JUDIT

Rendező: RUSZNYÁK GÁBOR
BŐVEBBEN KEVESEBB

Történet

Egy isten háta mögötti faluban egyedül neveli autisztikus gyermekét egy anya. Az élet a falusiak számára kilátástalan. Keveseknek a német vállalkozó által megvásárolt kőfejtő ad munkát, a többség viszont a kocsmában, vagy a portája előtt ül és vár. Vár a holnapi napra. Él. A Gézagyerek életében viszont egy nap megtörténik a csoda. Munkát kap a kőfejtőben. Feladatot, amellyel bebizonyíthatja, hogy ő is ér valamit, hogy ő is „rendes” ember, nem pedig „hibás”. Ül a szalag felett, és nézi a köveket. Azt, hogy „rendesen mennek-e a kövek”. Ha baj van, meg kell állítania a szalagot. De „nincs baj”. Sosincs baj, s ő csak néz, és nem csinál semmit… A darab – amellett, hogy rákérdez: mit tesz és mit nem tesz értünk vagy velünk az Isten – a bennünk és körülöttünk lévő egyformaságról, az élet monotonitásáról, abszurditásáról, emberi sorsok beszürküléséről beszél. Költőien, hol humorral, hol pedig szívszorongató keserűséggel. 

„A költői színházban hiszek. Hiszem, hogy a színpadi térben és időben mindennek jelentése van, akár tudattalan jelentése. Minden képkocka, amit a néző érzékelhet, láthat egy-egy előadás alatt, ezernyi és ezernyi információt hordoz, hordozhat. Érzelmeket ébreszt és gondolat-sorozatokat indít el. A színház nekem elsősorban érzelmek és gondolatok társítása. Persze történeteket mesélünk így, úgy, amúgy, de a lényeg mégiscsak annak a fajta színházcsinálásnak a megtapasztalása, amely a világot gazdagnak, az embert bonyolultnak, a művészetet pedig e gazdagság és bonyolultság közvetítőjének tartja.” Rusznyák Gábor
BŐVEBBEN KEVESEBB

Az évad szerzője

Az évad drámája programunkhoz hasonlóan – a kortárs magyar drámaírók közvetlenebb megismerése érdekében – a következő évadtól meghirdetjük az évad szerzőjét középpontba állító esemény-sorozatot, amelynek célja egy mai magyar író és a miskolci közönség közötti személyes kapcsolat kialakítása. A beszélgetések, felolvasások, a miskolci médiában való rendszeres jelenlét a szerző műveinek mélyebb megismerését, az alkotói folyamat egyes fázisaiba való betekintést is kínálják. A következő évad szerzője Háy János. A Szép Ernő- és József Attila-díjas költő, író, drámaíró A Gézagyerek című darabját októbertől láthatják a Játékszínben.

Háy János 1960. április elsején született Vámosmikolán. Orosz-történelem szakot végzett Szegeden. Régésznek készült, de első ásatása során véletlenül feltárta kedvenc kutyájának maradványait. Ezt követően figyelme egyre inkább a rock-zenére irányult. 1982-ben azonban egy kudarcba fulladt zenekar alapítási kísérlet után felhagyott a zenével. Versekkel jelentkezett a nyolcvanas évek első felében. Első kötete (Gyalog megyek hozzád a sétáló úton) ’89-ben jelent meg. A kötet első mondata: „Háy János nevű személy nem létezik.” Ez a nemlétező személy aztán megjelentetett még számos verseskötetet, novellákat, vegyes műfajú könyveket, drámákat és regényeket. Születik neki két gyermeke (Péter, Blanka), elvégzi az ELTE esztétika szakát, s különböző könyvkiadóknál (Holnap, Pesti Szalon, Palatinus) főleg bölcseletet és kortárs magyar irodalmat szerkeszt. Az írások mellett megjelennek rajzai, festményei is. Maga illusztrálja könyveit, illetve készíti a könyvek borítóit. Az utóbbi években mint drámaíró aratott sikert. Háy író, költő és amatőr képzőművész, de álmaiban még mindig ott áll egy színpadon és a Szaljut nevű szovjet gitárral nyomja a rokendrolt. (Háy János életrajza az irolap.hu-n)

A Gézagyerek 2002-ben elnyerte a Legjobb magyar dráma díját. Azóta a magyar színházi repertoárok rendszeresen visszatérő darabja, külföldön is számos színházi és felolvasószínházi bemutató készült belőle.

Hanem. Ugrai István, 7óra7, 2012. november 7. »
Szélső érték. Bujdos Attila, Boon.hu, 2012. október 28. »
Imbolygó kockaköveken a lejtmenet. Sándor Zita, Ellenfény Online, 2012. október 27. »
Leéljük - Egy Rusznyák és egy Keszég rendezéshez - Deres Kornélia írása a Műút című folyóiratban
Isten a kőbányában - Kovács Bálint blogbejegyzése az Egyfelvonás című Origo kultúra oldalon
BŐVEBBEN KEVESEBB

Youtube linkek

http://www.youtube.com/watch?v=MoeUxv4SkvA
BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK