Shakespeare: Sonnets & Songs

HU
| BEMUTATÓ: 2015. április 23.

SZEREPOSZTÁS

Dagadu Veronika Sena - ének
Ónodi Eszter - ének
Márkos Albert - cselló
Gryllus Samu - basszusgitár
G. Szabó Hunor – ütőhangszerek, basszusgitár
Varga Vince – vetítés
BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

A 2014/2015-ös évad Shakespeare-programsorozatának végén egy izgalmas koncerttel várjuk nézőinket a Kamaraszínházba! A tavaly tavaszi Shakespeare születésnaphoz hasonlóan a Shakespeare szonettjeit és dalait játszó W.H. nevű zenekar érkezik hozzánk – ám ezúttal Ónodi Eszterrel és új számokkal, új látvánnyal bővül a produkció!

A W. H. formáció azzal a céllal alakult, hogy mai, kortárs zene világba emelje William Shakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy monogramot takar. Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit egy bizonyos Mr. W. H.-nak ajánlotta. A titokzatos személy kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – mindmáig viták tárgyát képezi, de az biztos, hogy a versekből izgalmas és friss zenei feldolgozások születtek.

A szonettek témája a szerelem – azon belül is egy legendás szerelmi háromszög! A versek pedig mind szókimondóak, áthatja őket a szexualitás és mindaz, ami azzal jár. Bár a szövegek a reneszánsz emberének íródtak – akinek bizony igen jó füle volt a szójátékokra, a szavak egymásra való visszhangoztatására, sőt olvasva is könnyedén észrevette az anagrammákat és a grafikus átfedéseket – a W. H. zenekar a mai néző (vagyis hallgató) számára zenésítette meg a szonetteket! Céljuk ezzel az, hogy a mai kor emberének fülét kápráztassák el Shakespeare-rel közös műveikkel.

A két- és sokértelműség Shakespeare-nél a költőiség eleven eszköze, a pajzánság pedig nem tiltott, hanem egyenesen kívánatos, mint legfőbb teremtőerő – akárcsak a magyar reneszánsz virágénekekben vagy Balassi, Rimay és Gyöngyösi (és később még Csokonai) verseiben. A megzenésítés megeleveníti ezeket a szövegeket, és Shakespeare szonettjei a 21. században szólalhatnak meg – az eltelt 451 év pedig egyre ott játszik a felcsendülő hangok között!
BŐVEBBEN KEVESEBB

Youtube linkek

https://vimeo.com/90321649
BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK