ÉVSZÁZADOK HANGSZERCSODÁI

HU
Mandel Róbert
Beavató koncert | BEMUTATÓ: 2012. december 22.

SZEREPOSZTÁS

Mandel Róbert középkori és reneszánsz tekerőlantokon,
Márta István zeneszerző csembalón és reneszánsz ütőhangszereken,
Kállay Gábor blockflőtéken, rebecen játszik és énekel,
Migróczi Tamás barokk csellón játszik.
BŐVEBBEN KEVESEBB

A Mandel Quartet

Az immár 30 éve együtt muzsikáló Mandel Quartet koncertjein egy kis időutazással visszarepülhetünk a magyar és közép-európai királyi udvarok világába. Az udvari táncdallamok, régi históriás énekek, valamint a virtuóz hangszeres darabok többsége mára már feledésbe merült, így azoknak, akik nyitottak a történelmi kultúra felfedezésére, az együttes koncertje különleges hangszereikkel meghatározó élmény lehet.

A Mandel Quartet Magyarországon kívül legfontosabb hangversenyeit többek között San Franciscóban a Berkeley Early Music Fesztiválon, Rio de Janeiróban a Theatro Municipalban, a Bregenzer Festspiele-n, a müncheni Deutsches Museumban, a comói Autunno Musicale fesztiválon, a ferrarai Aterforumon vagy a mexikói Cervantino Festivalon adta. Számos televízió- és rádióállomás rendszeresen sugározza zenéjüket, de a régi magyar zene hírnevét öregbítették azok a több tízmillió néző által figyelemmel kísért élő show-műsorok is, amelyek közül a a Radio Vaticana, a hamburgi NDR-Talkshow,  a New York-i NBC Today Show televízió show és a WQXR rádióshow, a los angelesi KPFK vagy a bécsi ORF állomások voltak a legemlékezetesebbek.

Mandel Róbert, az együttes művészeti vezetője tekerőlantokon játszik. Mint hangszerkészítő és hangszerrestaurátor, hangszereit múzeumokban fellehető eredeti példányok hű másolataként maga készítette. Restaurátori tanulmányait a Deutscher Musikrat jóvoltából a nürnbergi Germanisches Nationalmuseum világhírű hangszergyűjtenmyényében végezte 1981-ben Dr. John Henry van der Meer és Dr. Friedemann Hellwig irányításával. Tekerőlantjával az 1980-as évek elején a világon elsőként koncertezett az USA-ban és Ausztráliában. A hangszer „újrafelfedezőjeként” olyan neves hangversenytermekben adott önálló esteket mint a londoni Purcell Room, a stockholmi Musikmuseet vagy a budapesti Zeneakadémia, de vendége volt olyan nagy hírű TV- és rádióműsoroknak, mint a New York-i NBC Today Show, a WQXR „Listening Room”, a chicagói WFMT „Studs Terkel Show”, a londoni BBC-TV „Pebble Mill at One” és „Blue Peter”, a SKY-NEWS „Beyond 2000”. 2002-től a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, majd főtanácsadója. Sikeres zeneművészi pályafutása és művészeti-szervezői munkája elismeréséül a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.
BŐVEBBEN KEVESEBB

A zergekürttől a szöghegedűig - Évszázadok Hangszercsodái

A középkortól a klasszikus zenéig számtalan érdekes es és ritkán hallható zeneszerszám szólal meg ezen a családi eseményen, ahol Mandel Róbert elsősorban a gyerekeknek, de ugyanúgy a szülőknek is mesél ezekről a fura hangszerekről. Az együttes tagjai közreműködésével megszólaltatják a tekerőlantot, a sonkahegedűt, a szöghegedűt, a dorombot, a zergekürtöt, a görbe krummhornt, a virginált és különféle kevésbé ismert ütőhangszert. Különleges és egyedi élmény mindenkinek, aki a régi korok zenéjét meg akarja ismerni!
BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK