STABAT MATER

HU
Gionacchino Rossini
táncelőadás | RENDEZŐ: Kun Attila | BEMUTATÓ: 2016. május 13.

SZEREPOSZTÁS

Szerző:  Gionacchino Rossini 

Rendező: Kun Attila

Szereplők:  Nagyvárad Táncegyüttes és a Közép-Európa Táncszínház

Dramaturg: Lőrincz Ágnes

Koreográfus asszisztens: Horváth Adrienn

Oktatói asszisztens: Mádi László

Díszlet - és jelmeztervező: Cristina Breteanu.


BŐVEBBEN KEVESEBB

A Stabat Mater az egyik legismertebb középkori ének, mely ránk maradt.  Az eltelt századok során sokakat érintett meg ez a szöveg, melyben egy tizenharmadik században élt ferences szerzetes, Szűz Máriának a keresztfa mellett átélt fájdalmát fogalmazta meg. Ezek között az egyik legkiemelkedőbb alkotás Gioachino Rossini négy szólistára, vegyeskarra és zenekarra írott műve, mely végleges formáját 1841-ben nyerte el. Az oratorikus mű most a Nagyvárad Táncegyüttes által táncban fogalmazódik újra.

Történelmi határok, történelmi örökségek, kulturális örökségek és új utak, új találkozások keresésének összességéből formálódik az előadás - ezen újsütetű alkotói közösség egyöntetű válaszából, amelynek alapja a hit, a színház, a tánc és a humán értékek erejébe vetett hit. Hit az elszenvedett fájdalom feloldásában, a méltósággal viselt fájdalom feloldásában és nem utolsó sorban a tánc és a színház egyetemes erejében.

 “A közös gondolkodás és a közös erőforrásokhoz mérten egy nagyszabású előadás képei bontakoznak ki, amelyben a veszteség fájdalmának súlya alatt roskadozó ember makacsul igent mond az életre.” – Kun Attila, rendező-koreográfus


BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK