EMBEREK ALKONYA (16)

HU
Benkó Bence - Fábián Péter
kortárs magyar színmű | RENDEZŐ: Benkó Bence - Fábián Péter | BEMUTATÓ: 2017. december 02. | IDŐTARTAM: 165 PERC

SZEREPOSZTÁS

Miskolczi Elza, a Kazinczy Társaság alapítója: MÁHR ÁGI Jászai-díjas
Ifj. Arnóti Dezső / Bornemissza Gergely, az új éra Árvája: BORSÁNYI DÁNIEL
Abigél, az Árvaház instruktora / Kovács Lászlóné Mária, Szótlan asszony: BOROS ANNA
Esti Kornél, a régi éra Árvája: HORVÁTH SZABOLCS
Sulyok Gordon, az Árvaház prefektusa: VARGA ZOLTÁN Jászai-díjas
Vándorffy Kilián, a Testvériség helytartója: DOMOKOS ZSOLT
Osváth Skolasztika, Szimpozionista lány: PITI EMŐKE
Osváth Ottó, Szimpozionista úr, testvére / Kovács László, Szótlan úr: VIKTOR BALÁZS
Hölzen Albin / Magor-21.05, professzor / Hunor-20.07, szíriuszi: HARSÁNYI ATTILA
Ménrót-21.06, A Szíriuszi / Gellért, államszoftver: SIMON ZOLTÁN
András, szíriuszi technikus: MÁRTON B. ANDRÁS

valamint Árvák, Szótlanok, Szimpozionisták, Szíriusziak, Szoftverek.


Látvány: HORVÁTH JENNY, SZAKÁCS FERENC
Zene/Atmó: HORVÁTH SZABOLCS
Súgó: MÁRTON B. ANDRÁS
Rendezőasszisztens-Ügyelő:  EGYÜD TÜNDE
Jörgsson kötetét fordította: SÉNYI FANNI

Rendező:
BENKÓ BENCE , FÁBIÁN PÉTER 

BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

Magyarország a XXII. század hajnalán. Ország szerte járvány tombol. Hölzen Albin professzort, a gyógymód utolsó kutatóját egy nap vérbe fagyva találják laborkabinjában. Esti Kornél, a doktor egykori tanítványa magánnyomozásba kezd, melyhez segítségül hívja Miskolczi Elzát, a hajdani Kazinczy Társaság alapítóját, aki mindenkinél jobban ismerte az áldozatot – és aki talán segíthet megmenti az országot a szótlanság pestisétől. 
Azonban a hatalmon lévő Testvériség is ráállítja az ügyre helytartóját, ezzel pedig kezdetét veszi a hajsza a gyilkos után, aki elvezethet a gyógymódhoz.
Kinek állhatott érdekében megállítani a kutatásokat végző professzort?
A gyilkosság miatt a rejtőzködő Árvák, a Testvériség és az utolsó, még egészséges populációt jelentő Szimpozionisták közötti feszültség egyre nő.
Vajon képesek lesznek Elzáék megakadályozni a polgárháborút?
És hogy jönnek ide a szíriusziak?
BŐVEBBEN KEVESEBB

Kritikák

Fehér Elephánt kritika

Elzárva a jövőnkbe? - Csatádi Gábor (Pótszékfoglaló)

Esti Kornél a Szíriuszon - Urbán Balázs (revizoronline)

Stuber Andrea kritikája:

Arra gondoltam éjjel Miskolcról jövet, hogy ha engem szórakoztatni akarnak színházban, akkor azt csinálják így, ahogy az Emberek alkonyát író és rendező k2 fiúk, Benkó Bence és Fábián Péter. Ilyen nonchalance-szal, ilyen fantáziával, ilyen nagyvonalúsággal. Az ötletek, a gondolatok, az irodalmi idézetek és allúziók ekkora gazdagságával. Szellemileg fényűző ez a játékos produkció. Külön elegáns, hogy nem tolnak mindent az arcunkba. A darab önmagában bőséges kínálat – hosszú is az előadás és az első része nem mindig gördülékeny –, és ki-ki visz belőle haza, amit. Mint egy fordított pikniken.

Scifi ez (a Tükörhasadás című Jörgsson-novelláskötetet felhasználásával) a XXI. század végének Magyarországáról, ahol egy fertőző betegség elnémította a lakosság nagyobbik részét. Beszéd útján terjed kór; a betegek elfelejtik a szavakat, a jelentésüket. (Milyen szép gondolat!) A Kazinczy Társaság, meg az Árvák, meg a Szimpozionisták – különböző eszmei-hatalmi csoportosulások – harcolnak a gyógymódért, vagy a gyógymód ellen, a szótlanok megmentéséért vagy elveszejtéséért. Akciók, csavarok, merények, fordulatok, majd kifutunk a csúcsjelenetre, amikor is a kiváló Borsányi Dániel és Horváth Szabolcs vállalkoznak a magyar nemzethalál megakadályozására. Priváttá váló csodálatos felszólalásukban nyilatkoznak népünkről, a honfoglalástól 2080-ig terjedő időszakra nézve, mai magunkat is beleértve persze.

Színészileg változatos a kép, sokféleképpen játszik a szépen dolgozó, 11 fős k2-Miskolc vegyes csapat. A legjobban Piti Emőke Skolasztikáját szerettem, a mélyen átélt zaklatottságával. Minden sor, amit mondott, ott maradt finoman lebegve a levegőben. Meg Simon Zoltánt, aki bájos géphanggal játszott hologramot – ő irányította az emlékbiopsziát: a nyomozás során betekintettünk hőseink korábbi programjaiba –, és kiváló ritmusérzékkel adta a verbális kőbunkóval dolgozó főnököt. De itt még a súgó is jó színésznek mutatkozott.
BŐVEBBEN KEVESEBB

Youtube linkek

https://www.youtube.com/watch?v=ALh9vODKjT4

https://www.youtube.com/watch?v=F5fZFn5D0N8
BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK