Határtalan Napok - Beszélgetés Végel László Kossuth-díjas újvidéki íróval

HU
| BEMUTATÓ: 2018. február 09.

SZEREPOSZTÁS

BŐVEBBEN KEVESEBB

Végel László (Szenttamás, 1941. február 1. –) Kossuth-díjas vajdasági író, drámaíró, esszéista. Az 1967-ben megjelent Egy makró emlékiratai című regényével robbant be a magyar irodalomba, amelynek élvonalában azóta számos regénnyel, elbeszéléssel, esszével, drámával és naplójegyzetekkel van folyamatosan jelen. Legutóbbi regénye a Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja. Esszéit a Hontalan esszék című kötetébe gyűjtötte össze. A vajdasági magyar irodalom és közélet meghatározó alakja.

 

Először az újvidéki Képes Ifjúság című lap munkatársa, majd 1971-től 1980-ig a Magyar Szó című napilap Kilátó című irodalmi mellékletének szerkesztője. Közben 1965-től 1971-ig az Új Symposion szerkesztőbizottságának is tagja. 1980 és 1992 között az Újvidéki Televízió dramaturgja.

Számos nem magyar nyelvű lapnak és folyóiratnak is dolgozott, köztük az újvidéki Polja (1968–1971) című folyóiratnak, a belgrádi Politika című napilapnak, amelynek állandó színikritikusa volt, majd a zágrábi Prolognak (1987-1989).

1992-ben eltávolították munkahelyéről; a délszláv háború alatt többször bujkálnia kellett, miután a miloševići hatalom nemkívánatos személynek nyilvánította. Ezekről az évekről az Exterritórium című dokuregényében írt.

2002-től szabadfoglalkozású író, 2006/07-ben a berlini DAAD ösztöndíjasa.

Írásai számos nyelven jelentek meg fordításban.

2009-ben életművéért Kossuth-díjat kapott.

 

Judit c. drámakötete már 1989-ben megjelent, azóta a szakma drámaíróként is számon tartja. Drámáit bemutatták az egykori Jugoszlávia számos köztársaságában, a legjelentősebb jugoszláviai rendezők állították színre (Ljubiša Ristic, Dušan Jovanović, Ljubisa Georgijevszki). A Médeia tükre című drámáját a szarajevói Kamaraszínház a város bombázása idején is játszotta. 

A Neoplanta – avagy az Ígéret Földje című regényét Neoplanta címmel Urbán András alkalmazta színre, s az előadást a zsűri a szerbiai nemzeti fesztivál, a Sterija Játékok zsűrije fődíjjal tüntette ki, majd a Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a BITEF-en kiérdemelte a közönségdíjat. Ugyancsak Urbán András alkalmazta színre és rendezte Végel Bűnhődés című regényét is, amelyet Szarajevóban játszottak, s a MES nemzetközi fesztiválon volt az ősbemutatója.  

A Neoplantát az Újvidéki Színház előadásában láthatták 2014-ben a szegedi Thealter színházi fesztiválon, a budapesti Thália Színházban, majd 2015-ben a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban is.


BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK