Azt meséld el, Pista!

HU
| BEMUTATÓ: 2018. május 18. | IDŐTARTAM: 120 PERC

SZEREPOSZTÁS

Az író szavaiból összeállította

Bereményi Géza és Mácsai Pál

 

elmondja

Mácsai Pál

BŐVEBBEN KEVESEBB

A előadásról

„ Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színházban, egy színészben, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – néha felállna – az életét, azután megint eltűnne? Ezen az estén az író a színész testét ölti magára.”

Bereményi Géza


Az előadás bemutatója 1996-ban volt Budapesten, a Komédium Színházban. 2001-ben került át az Örkény István Színházba. Több mint 550- szer került színre.

Számtalan helyen voltak már együtt, Örkény és Mácsai, Budapesten, vidéken és külföldön egyaránt. A Televízió először 1999-ben sugározta az előadóestet, amely többször hallható volt a Rádióban, hangoskönyv-formában is megjelent, és kiadták könyv alakban is.

 „Ez az előadás színészi életem egyik legszemélyesebb fejezete lett. Nem a szerző és a színész kapcsolata ez. Hiányzik közülünk az írott alak. Ettől a szövegtől, azaz Örkény Istvántól kaptam a színészi munkám legeredetibb sikerét. Bizonyos, hogy ebben övé a nagyobb rész.

Mácsai Pál

 

"Mácsai olykor föláll a székről, közelebb lép hozzánk, a tekintetünket keresi, szeme cinkosan villan. A gondolatsorok végén megáll, eltűnődik, amíg kicseng a tanulság. A hétköznapi evidenciák bölcseletével bizonyítja, hogy a polgári tisztánlátással, hősies pózok nélkül sem akármilyen kalandvégigélni egy olyan makulátlan életet, amilyen az Örkény Istváné volt.

Koltai Tamás


BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK