HATÁRTALAN NAPOK - Hallottad-e hírét Beregvár megyének

HU
koncert | BEMUTATÓ: 2020. február 13. | IDŐTARTAM: 60 PERC

SZEREPOSZTÁS

Az együttes tagjai: Galgóczy Martin – prímás, Halász Bertalan – harmonika, Tóth Sándor – nagybőgő, Kánai Bence – brácsa, Szalontai Richárd – ének, Egresi Alex – clarinét, Orosz Péter – tánc, Váradi Enikő – tánc, az együttes művészeti vezetője.

Az előadásban közreműködnek: Kricsfalusi Miklós, Takács Dóra, Bak Dávid és László Georgina, a Kárpátalja Néptáncegyüttes táncosai.
BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

A Sodró együttes 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy Kárpátalján is tovább örökítse az autentikus magyar népzenei és néptánc örökséget, és népszerűsítse a táncházmozgalmat. Az együttes öt éve szervez állandó táncházakat, valamint folkkocsma programot Kárpátalján, amely az évek során a vidék táncházi bázisává alakult. „Véleményük szerint a néptáncnak és népzenének identitás erősítő és közösségteremtő ereje van”. 

Az együttes rendszeres fellépője a kárpátaljai és Kárpát-medencei fesztiváloknak, különböző kulturális eseményeknek. Rendszeresen koncerteznek nemzetközi közönség előtt. 2019 januárjától a táncházmozgalmat Kijevbe is elvitték, ahová azóta negyedévente vissza járnak. Koncerteztek többek között Brüsszelben, Manchesterben, Rómában, New Yorkban, Clevelandben Kijevben, Prágában, a Duna Palotában, Nemzeti Színházban, Pesti Vigadóban és a Hagyományok Házában. Munkájuk során együtt dolgoztak már számtalan ismert zenésszel és táncossal. Évente muzsikálnak Szlovákiában, Szerbiában és Romániában is.  Az együttes tagjai: Galgóczy Martin – prímás, Halász Bertalan – harmonika, Tóth Sándor – nagybőgő, Kánai Bence – brácsa, Szalontai Richárd – ének, Egresi Alex – clarinét, Orosz Péter – tánc, Váradi Enikő – tánc, az együttes művészeti vezetője. 

A csapat zenében és táncban igyekszik a kárpátaljai vidékre jellemző autentikus zenei világot bemutatni. Előadásukban a magyar népzene és tánc mellett ruszin, zsidó, szlovák és cigány nemzetiségek a kárpátaljai vidékre jellemző népzenei világát is bemutatják. A fiatal lendületes együttes Kárpátalja minden szegletéből gyűjti egybe a tagokat. A sodró lendület nemcsak nevükben, de előadásukban is megmutatkozik.

A Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertelőadás során különleges zenei és táncos produkción vehet részt a nagyérdemű. A felcsendülő zenei anyagok között Bartók Béla kárpátaljai népdal gyűjtései is elhangzanak majd. A közel egyórás zenei és táncélmény alatt a kárpátaljai vidékre jellemző ismert népzenei és néptánc örökség vetítődik majd a színpadra, mindez kiegészülve a háttérben vetített archív történelmi anyagokkal, fotósorozattal, mely tájegységenként mutatja be a nemzetiségek múltját. 

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK